Blaivios viešos šventės – tai kiekvieno policijos pareigūno svajonė

Autorius: Živilė Vyštartaitė Šaltinis: http://www.regionunaujienos.lt... 2015-08-22 11:11:06, skaitė 2664, komentavo 0

Blaivios viešos šventės – tai kiekvieno policijos pareigūno svajonė

Pavasarį mažojoje Lietuvos kultūros sostinėje Naisiuose rinkosi policijos ir bendruomenių atstovai iš visos Lietuvos. Kalbėta apie bendruomenių ir policijos pareigūnų bendradarbiavimą, siekiant stiprinti darbą su vaikais, jaunimu, kad būtų vykdoma reali prevencinė veikla, o ne kovojama su nusikalstamų veikų pasekmėmis. Daug dėmesio skirta blaivybės temai, narkotikų prevencijai. Beje, praėję vasaros festivaliai, miestų ir gyvenviečių šventės parodo, kad šioje srityje dar labai daug problemų. Šiame kontekste prisimename Naisiuose vykusi susitikimą ir kalbiname Danutę Jakubkienę, Šiaulių miesto ir rajono policijos skyriaus Viešosios policijos komisariato Bendruomenės pareigūnų grupės vyr. specialistę.


Danutė Jakubkienė

- Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai ir pareigūnai iš visos Lietuvos rinkosi Naisiuose. Jūs buvote šio susitikimo iniciatorė, kodėl pasirinkote būtent Naisius?

Siekiant patvirtinti bendruomenių pareigūnų pareigybę, kuri policijos istorijoje dar labai jauna, veiklą pradėjusi tik prieš metus, buvo organizuojama konferencija. Naisiai pasirinkti ne veltui. Ši bendruomenė laikoma pavyzdžiu. Juos pažįstu, nes teko dirbti Naisių apylinkės inspektore, man buvo paprasta lyginti su kitomis bendruomenėmis, negaudavome jokių skundų, visus klausimus išsispręsdavo pati bendruomenė. Dirbdama šį darbą į Naisius atvykdavau kaip svečias, pagalbininkas, draugas, asmuo, galintis patarti, pakonsultuoti teisiniais klausimais, informuoti apie vykdomas prevencines akcijas. Niekada nesijaučiau žmogumi, kurio kas nors bijotų Naisiuose.

Vienareikšmiškai galiu teigti, kad Naisiai yra tikras unikumas ne tik Šiauliuose, tikiu – visoje Lietuvoje. Šiame kaime policija yra šalia, o ne įvykių centre.

- Kokios bendruomenių pareigūnų funkcijos?

Viena pagrindinių užduočių, keliamų bendruomenių pareigūnams, yra stebėti teritoriją, kurioje jis dirba, analizuoti įvykių, pažeidimų seką, veikti užkardinant šių veiklų tęstinumą. Jie rengia įvairias prevencines akcijas, reiduoja prevenciniais tikslais, betarpiškai bendrauja ir bendradarbiauja su bendruomenių nariais.

Saugumas žmogui yra viena iš svarbiausių siekiamybių, mes, kaip pareigūnai, nuolat akcentuojame, kad saugus būsi tik pradėjęs nuo savęs. Turi pats įdėti šiek tiek darbo, kad jaustumeisi saugus savo gyvenamoje aplinkoje ir gatvėje.

- Su kokiomis problemomis susiduria bendruomenių pareigūnai savo kasdieniame darbe?

Žmonių pasyvumas, abejingumas, jaunimo stoka – tai vienos didžiausių problemų, su kuriomis susiduriame savo darbe. Liūdina didelė jaunų žmonių emigracija. Su vyresnio amžiaus žmonėmis dirbti nėra lengva, jie turi nusistatę savo stereotipus ir standartus, nuolat prisimena: „O seniau kaip buvo“… , sunkiai priima naujoves. Su savivalda mes neturime didelių sunkumų, manau, tai nėra būdinga visai Lietuvai, mes puikiai sutariame su savivaldybės, įvairių organizacijų atstovais. Liūdna, tačiau tenka pripažinti bendras mūsų, bedruomenių pareigūnų, problemas: prieš teikdami iniciatyvas, kažką organizuodami turime apgalvoti, kaip pritraukti visuomenę, nes net ir geros iniciatyvos ne visada pasiekia norimą rezultatą.

- Kokie atgarsiai po konferencijos ir vizito Naisiuose?

Vienareikšmiškai visi uždavė ir vis dar užduoda klausimą: „Ar Naisiuose tikrai taip yra?“ Dažnam pareigūnui tokia kaimo kasdienybė prilygsta „kosmosui“.

Tikindama pareigūnus, kad tai, ką jie pamatė ar išgirdo būdami Naisiuose, yra visiška tiesa, pateikiu jiems pavyzdį – „Naisių vasaros festivalį“. Dirbu pareigūne jau 18 metų ir laisvu nuo darbo metu į viešas šventes ar renginius tiesiog neidavau, nes negalėdavau nereaguoti į tai, kas vyksta aplinkui ir imdavau dirbti.

Šis mano pavyzdys ir asmeninė patirtis dažnai įtikina kiekvieną – Naisiuose gera gyventi, gera dirbti su šiais žmonėmis.

Pašnekovė šypteli prisiminusi pirmąjį „Naisių vasaros festivalį“ – pareigūnai ruošėsi sunkiam darbui renginio metu, tačiau neturėjo nei vieno viešosios tvarkos pažeidimo viso renginio metu, tad geranoriškai padėjo automobilių parkavimo aikštelėse. Blaivios viešos šventės – tai kiekvieno pareigūno svajonė.

- Papasakokite apie Kuršėnų miesto šventę be alkoholio.

Manau, ši įgyvendinta iniciatyva, blaivi Kuršėnų miesto šventė praėjo labai sklandžiai. Nors tokios iniciatyvos dažnai gali atrodyti gana keistos, esu tikra, kad visi dalyvavusieji liko labai patenkinti. Vartojantys alkoholį asmenys, tikėtina, liko nelaimingi, tačiau svarbiausia, kad žmonės, kurie norėjo švęsti, galėjo tai daryti saugioje aplinkoje, netrikdant neblaiviems asmenims. Gražios šventės sėkmei įtakos turėjo ir jaunų, aktyvių policijos rėmėjų iniciatyva ir pagalba renginio metu. Viliuosi, kad bent dalis šių jaunuolių ateityje taps mano kolegomis, turiu pripažinti – Kuršėnų jaunimas (jaunimo centro nariai) labai aktyvus. Mums labai pasisekė.

- Ko palinkėtume sau pačiai ir kitiems?

Kalbėdama su žmonėmis dažnai užduodu klausimą: „Kuo pareigūnas skiriasi nuo paprasto žmogaus?“ Atsakymas: „Niekuo, mes tokie patys, kaip ir visi“. Nesame idealūs, turime savų trūkumų ir privalumų. Tai turime žinoti. Linkiu visiems gerbti vienas kitą – nedvejodami pradėkime tai daryti nuo savęs. Kaip mes elgsimės su kitais, to paties sulauksime ir iš aplinkinių. Linkiu visiems gerbti vieniems kitus.

Įspūdžiais iš Naisiuose vykusios konferencijos pasidalino ir Kazlų Rūdos policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus vyresnioji specialistė Akvilė Krunglevičienė:


Akvilė Krungelevičienė

Konferencijos metu gerąja praktika dalijosi kolegos – bendruomenės pareigūnai, svečiai iš kaimyninių šalių, tačiau didžiausią įspūdį paliko Naisių bendruomenės šeimininkų pasisakymai apie iniciatyvios ir aktyvios bendruomenės indėlį kuriant saugią aplinką. Ramūno Karbauskio pateikti pavyzdžiai.

Dalyvavau Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato organizuotoje konferencijoje „Kuriame saugią gyvenamąją aplinką: ar visos galimybės jau išnaudotos?“ Konferencija vyko Naisių bendruomenės kultūros namuose. Nuoširdžiai galu pasakyti, kad Naisiai man visuomet asocijavosi tik su serialu „Naisių vasara“, mat šioje vietovėje niekada neteko būti, ja domėtis.

Prieš tapdama bendruomenės pareigūne 7-erius metus dirbau nepilnamečių inspektore, todėl puikiai žinau – prevencija, suvokimo apie šiukšlinimo žalą, tinkamą, pagarbų elgesį tarpusavyje, šeimoje ir bendruomenėje formavimas efektyviausias, jei taikoma nuo mažens. Visiems žinoma lietuvių liaudies patarlė „Lenk medį kol jaunas“, o aš visuomet maniau, kad reikia būti šalia to medžio ir padėti jam tinkamai užaugti. Man susidarė įspūdis, kad Naisių bendruomenėje būtent taip auga vaikai.

Smalsumo vedama, grįžusi pradėjau tyrinėti Naisių bendruomenės tinklalapį – puikios tradicijos, nuostabios idėjos. Priėmiau Naisių bendruomenės gerumo iššūkį ir paskutinę dieną užregistravau Kazlų Rūdos bendruomenę į „Vaikų Velykėles“. Įsitikinau dar kartą – bendruomeniškumas mus vienija, ir iš mažos, gražios idėjos gimsta didelė bendruomenės šventė. Bendradarbiaudami su Kazlų Rūdos Švč. Jėzaus Širdies bažnyčia, Kazlų Rūdos Valančiukų būreliu, Rimvydo Žigaičio menų mokyklos dailės skyriumi, talkinant rėmėjams, savanoriams, partneriams, bažnyčioje po Mišių surengėme „Vaikų Velykėles“.

Šioje šventėje, nepaisant blogo oro, kartu su savo tėveliais dalyvavo 100 vaikų. Esu dėkinga Naisių bendruomenei už pozityvų požiūrį ir naujas idėjas kuriant iniciatyvią bendruomenę ir saugią aplinką.

Kalbino Živilė Vyštartaitė