Vytautas Radžvilas. Apie "sociologinę demokratiją“ arba: TS-LKD – mūsų epochos protas, garbė ir sąžinė?

Autorius: Vytautas Radžvilas Šaltinis: http://www.propatria.lt/2020/0... 2020-09-12 11:54:00, skaitė 1213, komentavo 0

Vytautas Radžvilas. Apie

Jau teko rašyti,  kaip LRT vadovybė organizavo „savo iniciatyva“ rinkimų debatus ir, pasitelkusi niekam nežinomos ,,sociologinių tyrimų“ kompanijos ,,Norstat“ tariamai atliktą visuomenės ,,reprezentatyvią apklausą“, suskirstė į grupes Seimo rinkimuose dalyvaujančias partijas. Šios ,,apklausos“ rezultatai reiškia, kad turėtume diskutuoti su Drąsos kelio, Kartų solidarumo-santalkos Lietuvai, Liaudies, ,,Lietuva visų“ partijomis. Gerbiame savo varžovus ir mielai su jais diskutuotume, tačiau tuojau pat prapliupo tikras antgamtinių stebuklų lietus. Teisę rengti debatų laidas taip pat gavusi LNK paskelbė jų dalyvius parinksianti vieninteliu nepaliekančiu galimybės sukčiauti būdu – burtais. Tačiau diskriminavimas tęsiasi

Mat čia ir įvyko stebuklas: tik pamanykite, burtai Nacionalinį susivienijimą suvedė su tomis pačiomis partijomis, su kuriomis turėtume diskutuoti ir LRT pagal sociologinės apklausos rezultatus! Drąsos kelias, partija ,,Lietuva – visų“, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Krikščionių sąjunga. Vienintelė iš iš didžiųjų partijų, su kuria tektų diskutuoti – LVŽS. Ir galiausiai turi įvykti VRK užsakyti debatai per LRT radiją ir portalą. Čia jau nesismulkinama ir nesiterliojama su jokiais burtais, aiškiai įvardijamas susikūręs rinkiminis kartelis: siekiantys apsidrausti nuo nemalonių netikėtumų Liberalų sąjūdis, LSDP, LVŽS ir TS-LK susitarė diskutuoti tarpusavyje. Negavę teisės tapti šio kartelio nariai kiti diskusių dalyviai buvo sudėlioti į laidas burtais. O šie lyg tyčia mus suvedė su ta pačia Kartų solidarumo-Santalka Lietuvai, Žaliųjų (nevalstiečių) sąjunga, Krikščionių sąjunga, seniai didžiosios partijos statusą praradusia Darbo partija.

O dabar žvilgtelėkime į visumą ir akimirksniu paaiškės stebuklo mastas: per tris diskusijų dalyvių skirstymus mūsų Nacionaliniam susivienijimui piktas Likimas ar ,,laisvos rinkimų rinkos“ Nematoma ranka taip ir neleido susidurti tiesioginėje diskusijų akistatoje nei su viena (!) nuo 1990 m. pakaitomis ar drauge Lietuvą valdžiusių ir iki išnykimo ribos nuvaldžiusių partijų: LSDP ir LSDDP, TS-LKD, Liberalų sąjūdžiu ir Laisvės partija.

Štai ir suprask, žmogau... Suku galvą: o gal to stebulingo sutapimo priežastis vis dėlto ne aukštesnės šias partijas nuo nemalonių klausimų saugančios jėgos, o visai žemiškų galių veikimas? Tiesiog baigiančios savo kadenciją D. Grybauskaitės tipišku KPSS stiliumi atlikti ,,kadrų pertvarkymai“, dėl kurių Delfi portalo vadovė M. Garbačiauskaitė-Budrienė pačiu laiku užėmė strategiškai svarbų LRT generalinės direktorės postą?

Ir, kaip rodo dar vienos ,,eterio demokratės“ N. Pumprickaitės įrašas, jie net nebenori arba nebesugeba slapstytis. Šis įrašas byloja, kad vis bręstanti demokratija Lietuvoje perėjo į kokybiškai aukštesnę pakopą – prasideda ,,sociologinės demokratijos“ laikai. Kai nebereikia jokių atgyvenusių partijų susitarimų ir juo labiau tokios beviltiškos senienos kaip kažkokie nereikalingą sumaišti -- aklą atsitiktinumą ir neprognozuojamumą -- galintys sukurti burtai.

Susipažinkite su ,,Norstat“ kompanijos atlikto ,,tyrimo“ rezultatais. Jie tokie, kokių nesiryžta skelbti net šališkiausios, bet šiek tiek savigarbos dar turinčios apklausų bendrovės. Vis dėlto reikia būti neįtikėtinai įžūliems arba būti gavus griežtas užsakovų direktyvas, kad ryžtumeisi pranešti fenomenalią žinią, jog TS-LKD populiarumu dvigubai lenkia LVŽS, o toli nuo 5% kartelės nuolatos buvojanti Laisvės partija staiga ją prašoktų ir įgytų galimybę diskutuoti su ,,rimtomis“ partijomis. Taip pat atkreiptinas dėmesys, kad šiai kompanijai skelbti apie save be šiurkščių rašybos klaidų – titaniška ir neįveikiama užduotis.

Reikia pripažinti, kad anais laikais KPSS tam tikra prasme elgėsi sąžiningiau. Ji aiškiai pasakė, kad yra savo epochos ,,protas, garbė ir sąžinė“ ir ,,vadovaujanti sovietinės visuomenės jėga“, kuri todėl nežais jokios demokratijos ir nesidalins valdžia su jokiomis buržuazinėmis partijėlėmis. Na, o tokių šiurkščių apgavysčių, kaip LRT užsakymu atliktas ,,reprezentatyvus sociologinis tyrimas“ stengėsi vengti net dėl priemonių niekada nesivaržę KGB klastočių meistrai.

Nesame naivūs: visas šis į tamsiausią sovietmetį atbloškiantis priemonių arsenalas pirmiausia skirtas sustabdyti mūsų Nacionaliniam susivienijimui. Nieko naujo ir nestebina. Lygiai taip pat buvo stabdomas Sąjūdis. Tai darė LKP. Dabar jos vaidmenį perėmė TS-LKD – juk plika akimi matyti, kad visas šis triūsas su ,,apklausomis“ yra skirtas tik šios partijos ir jos satelitų labui. Bet mes – sąjūdinė partija. Išgyvensime. Žinoma, tik su Jūsų pagalba. Prašau skirti šiek tiek laiko ir kuo plačiau skleisti šį įrašą.