Kas tu tokia - Svietka Tichanovskaja ?

Autorius: Mindė Šaltinis: https://topcor.ru/16608-svetla... 2020-09-25 12:15:00, skaitė 3114, komentavo 5

Kas tu tokia - Svietka Tichanovskaja ?

Šiandien, kada „kukli namų šeimininkė“, tapusi visų be išimties pasaulio naujienų heroje, nutaisiusi ryžtingą išvaizdą pareiškia, kad Aleksandras Lukašenka yra „nelegitimus prezidentas“ ir ji yra „vienintelis Baltarusijos žmonių išrinktas lyderis“, laikas pagaliau užduoti klausimą: kas ji? Kas yra iš tikrųjų toks staigus jos politinės karjeros kilimas, atsispyrus nuo absurdiškai-tragiško jos pačios sutuoktinio likimo? Aplinkybių sutapimas? „Laiko dvasia“, iškėlusi atsitiktinį žmogų į patį viršų, atsidūrusi „tinkamu laiku ir reikiamoje vietoje“? Kliedesiai zombiams ir besmegenei bio-masei ! Kiek galima tikėti akivaizdžiu melu ir absurdu, priimant už gryną pinigą aiškiai melagingą įvaizdį, iš už kurio teatrinės lėlės kaukės vis aiškiau matosi prastos šlovės balti siūlai ...

Viskas, kas parašyta žemiau, jokiais nėra tvirtinimas. Tai tik versija, pagrįsta tam tikrais faktais. Jei kas nors gali rasti kitokius atsakymus į klausimų, kylančius dėl Tichanovskių poros - labai prašom. Tačiau šiai dienai jau yra per daug momentų reikalaujančių paaiškinimo, kad būtu galima patikėti palaimingomis pasakėlėmis apie „blogerį-kovotoją už tiesą“ ir „kotletinę prezidentę“.

Iš „namų šeimininkių į revoliucijos vadus“? Taip nebūna!

Frazė, kad atseit  „kiekviena virėja gali valdyti valstybę“, dažnokai priskiriama Vladimirui Iljičiui Leninui, yra vienas iš klasikinių 100% išgalvotų „istorinių citatų“ pavyzdžių. Iš tiesą  pasaulinio proletariato vadas viename iš savo darbų pareiškė visiškai priešingai: „Mes žinome, kad bet kuris juodadarbis ir bet kokia virėja negali tuoj pat iš karto imti valdyti valstybę“.

Ir jis, žinoma, buvo visiškai teisus. Agitaciniame vaizdo įraše apie Tichanovskają kurį nufilmavo  „The New York Times“, ji jausmingai -nuoširdžiai pareiškia: „Aš buvau namų šeimininkė. Dabar aš vadovauju revoliucijai..." Oi, Svetlana, ar tikrai?! Taip jau ir namų šeimininkė, nemačiusi savo gyvenime nieko, išskyrus vyrą, vaikelius, jaukaus šeimos židinio ir jame keptus kotletus? Taip jau ir nėra jūsų gyvenime nėra momentų, apie kurias jūs kruopščiausiai nutylite? Yra, ir dar kaip yra, ir apie jas čia bus papasakota. O pradėti galima galbūt nuo to, kaip apskritai prasidėjo dabartinės „prezidentienės“ gyvenimo kelias.

Kažkas gali pasakyti, kad klausimų tyrinėjimas, turinčių labiau moralines-etines savybes, šiuo atveju nėra labai tinkamas, tačiau su tuo reikėtų nesutikti. Juk kalbame apie žmogų, kuris ne šiaip tik pretenduoja būti valstybės vadovo poste, bet ir savavališkai pasisavino „tautos sąžinės“ ir pagrindinės teisingumo adeptės-šalininkės šalyje statusą. Kodėl gi nepašnekėti apie asmeniškus ir subtilius dalykus? Reikalas yra tame, kad Svieta Tichanovskaja visada buvo klasikinis tokios,  bet ko besigriebiančios provincialės tipažo įsikūnijimas, kuri bet kokia kaina stengiasi „prasimušti“  ir gauti viską iš gyvenimo, kas, jos manymu, jai priklauso. Tuo pačiu metu, jei tik įmanoma, per daug nesitampant. Ji baigė mokyklą aukso medaliu, tačiau įstojo į Mozyro pedagoginį universitetą, kuris nėra laikomas elitiniu universitetu Baltarusijoje - tai labai švelniai sakant. Būsima specialybė - vokiečių ir anglų kalbos mokytoja.

Pagal jos pačios pripažinimą, nuobodžios mokyklinės rutinos "virvelės" Svieta netraukė nė vienos dienos. Ir kam ? Jau 4-ame universiteto kurse ji labai sėkmingai suvaikščiojo į vietinį naktinį  - „55 club“ klubą. Ir taip sėkmingai, kad netrukus tapo teisėta jo savininko Sergejaus žmona. Po kurio laiko klubas baigia savo veiklą (pagal miestiečių prisiminimus, ši įstaiga, jei tai buvo kažko tai irštva, tai niekaip ne kultūros, ir daugelis, sužinoję apie jos uždarymą su palengvėjimu atsikvėpė), o jauna pora persikėlė į Gomelį. Ten Sergejus pabando iš naujo užsiimti klubiniu verslu, tačiau šį kartą viskas iš pradžių nesiseka ir 2013 metais Tichanovskiai išvyksta „užkariauti sostinės“. Toliau viskas einasi daugiau nei sėkmingai - atsiranda įmonė „Kompas Prodakšn“ ir Tichanovskis stačia galva pasineria į sunkaus reklaminio amato bangas. Su šia įmone, tarp kitko, ne viskas toli gražu buvo taip paprasta. Iš pradžių, be Sergejaus, jos bendrasavininkas buvo verslininkas Pavelas Puntusas. Tačiau jį paprasčiausiai iš biznio „išėdė“, ir dabar Puntusas itin nervingai reaguoja į bet kokius bandymus su juo pasikalbėti apie Tichanovskį.

Beje, jo dalis versle atiteko Svetlanai. Absoliuti dauguma buvusių „Kompas“ darbuotojų apie šį gyvenimo periodą prisimena taip pat labai nenoriai. Kompanija, jų teigimu, greičiau buvo kontroliuojama Svetlanos, nei Sergejaus. Apie jį prisimenama kaip apie „labai savotiško menedžmento“ (paprasčiau tariant, tirono ir chamo) mėgėją, taip pat kaip nepaprastai godų žmogų, kuris savo personalą laikė tiesiogine prasme laikė „juodoje priespaudoje“. Tą patvirtina faktas, kad net turėdamas atstovybes Rusijoje, Baltarusijoje ir Ukrainoje, „užsukęs“ verslą labai solidžiu lygiu, Tichanovskis ir toliau siūlė vestuvių filmavimo paslaugas. Bet tik „labai brangiai“. Reklaminiai įrašai tokiems klientams kaip „Sberbank“, „Maxwell“, IKEA, Ksenija Sobčak ir Dmitrij Nagijev - ir vestuvinės "chalturkės"? Kažkaip nelabai suderinam. Nors ... čia gali būti ir kitas paaiškinimas.

„Miegantys“ baltarusiškai

"Miegantis" - tai agentas, gyliai įsiskverbęs į priešo užnugarį. Tai agentas, neatliekantis jokių užduočių, neturintis ryšio su centru. Iš esmės jis neveda jokio dvigubo gyvenimo. Tiesiog paprastas žmogus, gyvenantis paprasto žmogaus gyvenimą. Tačiau vieną dieną centrui jo prireiks, jie susisieks su juo ir jis imsis reikalo.

Svetlanos Tichanovskajos gyvenime yra laikotarpis, apie kurį daugybėje jos pačios interviu ji nutyli absoliučiai. Tikra „baltoji dėmė“. Tiksliau - ne balta o kaip rūkas, nes ji yra susijusi su šalimi, romantiškai vadinama Ukanotu Albionu. Pasakodama, kad ji „dirbo tai sekretore, tai vertėja, tai šen, tai ten...“ Ponia „prezidentienė“ niekada nepasakys nė žodelio apie savo darbinę veiklą tokioje nevyriausybinėje labdaros organizacijoje kaip „Chernobyl Life Line“. Nepaprastai įdomi struktūra! Bent jau tuo, kad net Baltarusijoje ji  kažkodėl veikia su dviem pavadinimais - aukščiau paminėtu, ir taip pat 'Chernobyl Children's Project". Deklaruoti tikslai - patys kilniausi kokie tik gali būti: pagrindinė veikla yra vaikų sveikatingumas. Yra duomenų, kad apie 60 tūkstančių vaikų per šią organizaciją iš tikrųjų pagerino savo sveikatą. Tiesa, papildomai, ji taip pat užsiima „daugeliu kitų projektų, kiek trumpalaikių, tiek ir ilgalaikių“. Kokių ? Klausimas ... Šios organizacijos adresas: Hartley Business Park, 6 Selborne Rd, Alton GU34 3HD, UK. Būtent ten - Didžiosios Britanijos „Chernobyl Life Line“ būstinėje, Tichanovskaja, kaip sakoma vienoje iš jos biografijų, „buvo ilgalaikėje komandiruotėje“. Kokios trukmės "ilgalaikėje"? Ir ar toje pačioje organizacijoje, ar kokioje kitoje?

Aaišku, kad visa tai - paslaptys, tamsiu rūkų apgaubtos paslaptys. Tačiau yra visos prielaidos manyti, kad Svetlana iš Didžiosios Britanijos grįžo visiškai kitas žmogus. bendrai kalbant, Tichanovskių gyvenimo kelias yra kažkaip labai aiškiai susiskirsto į etapus, kuriuose kiekviename iš jų juos tarsi lyg pakeičia - jie pradeda veikti absoliučiai anksčiau jiems nebūdingu būdu. Niekuo anksčiau nesidomėjęs, išskyrus klubines tusovkes, Sergejus staiga daro nepaprastai sėkmingus pasiekimus reklamos srityje, momentaliai užmegzdamas ryšius ir pažintys „pačiame viršuje“. Beje, daugelį šių ryšių (ta pati Sobčak ar Aleksejus Navalnas, su kuriais Tikhanovskio "Kompas" buvo ofisų kaimynai Maskvoje) vėl gi sieja ilgalaikiai, tvirti ir nelabai skaidrūs ryšiai su Didžiąja Britanija. Toks įspūdis klostosi, kad jam labai aktyviai padeda, „stumia“ reikalinga kryptimi.

Tichanovskio kompanija atidaro biurus Minske, Maskvoje ir jau „pomaidaniniame“ Kijeve, ir jis pats nuolat kursuoja tarp šių punktų. Ar vien tik dėl verslo? Tačiau visiškai taikus ir lojalus valdžiai verslininkas ir kūrybingas "idėjų generatorius" Sergejus egzistuoja tik iki 2019 metų kovo 11 dienos, iki momento kada paleidžiamas „YouTube“ kanalas "Strana dlia žizni" (Страна для жизни). Vėlgi, maždaug metus šis kanalas niekuo ypatingai neišsiskyrė - ten po truputį barė valdžią,  daugiausiai pasakodami smulkių provincijos verslininkų istorijas ir dalindamiesi „sėkmės paslaptimis“. Ir staiga, prezidento rinkimų išvakarėse, „Strana“ sprogsta škvalu kritikos Aleksandro Lukašenkos atžvilgiu ir raginimais „performatuoti“ šalies politinę sistemą. Kas charakteringa - Tichanovskis lyg ir atitolsta nuo verslo. Tai iš kur pinigai „užsukimui“, daugybei kelionių ir panašiai ? Pagal jo versiją jie surinkti „Ulej“ platformoje. Tačiau neįmanoma atsikratyti jausmo, kad Tichanovskiui kažkas vadovauja, dosniai finansuodamas ir labai konkrečiai nurodydamas, būtent ką ir kada jam reikia daryti.

Pagalvokite - gana klestintis ir anksčiau visiškai apolitiškas verslininkas, staiga nei šio nei iš to metantysis į priešrinkiminę „mėsmalę“ - tai nonsensas. Baltarusijoje - tai nonsensas kvadratu! Gana pasiturintis (o pagal baltarusių standartus - labai gerai gyvenantis) žmogus, kaip sakoma, „raunasi ant bėdos“, griaudamas savo patogų gyvenimą. Dėl ko? Negalima rimtai vertinti kalbų, kad Tikhanovskį konfrontuoti su valdžia pastūmėjo kažkokių tai vietinių valdininkų atsisakymas neleisti jam nusipirkti kaip nuosavą sodybą, senovinį istorinės vertės dvarą . Tai jau kliedesiai o ne motyvas "maištui", nuvedę blogerį-didvyrį į kalėjimo kamerą, kur jam greičiausiai  teks praleisti gana ilgą laiką. Veikiau jo veiksmai primena konvulsijų tampomos marionetės judesius, kurią negailestingai tampo už virvelių. kas ?

O kodėl gi ne jo paties sutuoktinė? Jūs galite pasakyti: „nonsensas“, o atsakyti galima tikru pavyzdžiu. Matyt tai visai tinkama - jei jau kalba eina apie kandidatus į prezidentus. Gana vidutiniškas bankininkas Viktoras Juščenko staiga įgyja milžiniškas ambicijas ir mesijo polinku  po to, kada USA jam "atveda" Ketrin-Kler Čiumačenko, būsimą Ukrainos „pirmąją ledį“, puikią „golodomoro“ specialistę ir, beje, gerai žinomą „geradarę“ .Prezidentas iš V. Juščenko gavosi nekoks, net labai blogas, tačiau jam pavyksta surengti pirmąjį "maidaną“ ir pradėti šalies „posūkio“ nuo Rusijos, į Vakarus procesą. Kodėl negalima manyti, kad Svetlana Tichanovskaja grįžo iš Didžiosios Britanijos, turėdama labai specifinius ryšius su vietos specialiosiomis tarnybomis, greičiausiai -  su MI-6, kuri užsiima išorinėmis operacijomis?  Šios versijos rėmuose visi tolesni įvykiai susiklosto į labai nuoseklią grandinę: Sergejui „pasufleruoja“ naują  verslo rūšį ir sukuria maksimaliai palankų režimas - tegul jis apauga ryšiais ir vykdo nedidelius paliepimusmus (visai įmanoma, kad jam pačiamt o nenutuokiant).

Po to ateina laikas ir „miegančiajam“, Tichanovskį „aktyvuoja“, paverčiant jį „blogeriu-revoliucionieriu". Tačiau jis net neįtaria, kad suplanuotoje kombinacijoje jis yra tik masalas, „sakralinė auka“, dėka kurios į tikslą yra pradedama stumti tikroji figūra - Svetlana. „Sąžinės kankinio ar kalinio žmona“ - juk tai yra taip romantiška, patrauklu ir, svarbiausia, "įsipaišo" į visus vakarų klasikinius „kanonus“. Šios prielaidos naudai taip pat veikia tai, kad pagrindinė ardomoji veikla prieš Baltarusiją (ir parama Tichanovskajai) vykdoma iš Lenkijos ir Lietuvos teritorijos. Tai šalys, kuriose britų džentelmenai iš kontorų be iškabų jaučiasi kaip namie ir gali duoti absoliučiai bet kokius įsakymus, neabejodami, kad jie bus įvykdyti. Tai, kad būtent šiuo metu antirusiškas Londono aktyvumas kartais, abejonių net nekelia.

Ar jūs vis dar abejojate tuo, ar plataus masto, gerai koordinuoti ir puikiai finansuojami Tichanovskajos vadovaujamos opozicijos veiksmai tiesiog negali būti „stichiškais“? Tada pažvelkite į jos akis - į bet kurią nuotrauką, į bet kurį vaizdo įrašą. Būtent šios moters, stengiančios apsimesti „paprasta namų šeimininke, žmona ir mama“, akys kategoriškai nesiriša su jos „prasčiokiška“ išvaizda, „nuoširdžia“ šypsena ir pan. Kartkartėmis iš už kaukės pasirodo tikroji esmė ir tada tampa akivaizdu - pas Tichanovskaja šaltas, piktas ir žvilgsnis žmogaus, žvelgiančio į pasaulį pro taikiklio plyšį. 

Александр Неукропный
https://topcor.ru/16608-svetlana-tihanovskaja-mozhet-byt-specoproektom-britanskoj-mi-6.html