Rusijos "Pantsir" — geriausia priemonė nuo priešo bepiločių orlaivių

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-10-03 11:30:00, skaitė 1652, komentavo 11

Rusijos

Rusijos konkurentų iš Vakarų pavieniai bandymai diskredituoti geriausias pasaulyje priešlėktuvinių raketų ir raketų-patrankų sistemas neatlaiko rūsčios realybės. Rusijos ginklai yra pastebimai pranašesni už naujausius Vakarų gamybos modelius

JAV ginkluotųjų pajėgų Afrikos vadovybė (AFRICOM) labai pavėluotai pripažino, kad 2019 metų lapkričio mėnesį Libijoje iš Rusijos ZRK "Pantsir C1/E" buvo numuštas bepilotis amerikietiškas lėktuvas "MQ-9 Reaper" ir daugiafunkcis Italijos kariuomenės dronas "MQ-1 Predator". AFRICOM žvalgybos vadas kontradmirolas Heidis Bergas (Heidi Berg) nepateikė informacijos, tačiau anksčiau buvo pranešta, kad JAV ir NATO bepiločius orlaivius lapkričio 20 ir 21 dienomis Libijos sostinės Tripolio srityje nukentėjo JAV ir NATO bepiločiai orlaiviai, kuriais buvo ginkluota Libijos Chalifos Haftaro nacionalinė armija. JAE 50 vienetų kompleksą įsigijo Rusijoje, juo sėkmingai naudojosi Emyratai, o vėliau jis buvo perkeltas į Libiją.

Yra žinoma, kad "MQ-9 Reaper" ir "MQ-1 Predator" dronai buvo sukurti kaip nepažeidžiami antžeminių taikinių medžiotojai, tačiau aukštųjų technologijų Rusijos "Pantsir" Libijoje jiems pasirodė per sunkus. Tuo tarpu, kalbant apie ekonominį efektyvumą, "Pantsir S1 / E" oro gynybos raketų sistema (pagal NATO kodifikaciją — "SA-22 Greyhound", eksporto kaina siekia iki 14 mln. USD) yra pastebimai pranašesnė už brangius (iki 30 mln. USD) sunkiuosius amerikiečių gamybos bepiločius orlaivius.

Anksčiau "MQ-9 Reaper" taip pat buvo numuštas virš Irano, Sirijos, Jemeno teritorijos, tačiau jis tebėra JAV smūginių dronų ir daugelio NATO šalių flagmanas. Tik artimiausioje ateityje Pentagonas planuoja sukurti specialią bepiločių orlaivių šeimą, skirtą Rusijos "Pantsir-C1" kompleksams sunaikinti. Nauji Amerikos BSA bus palyginti maži, sveriantys iki 100 kg, greitis — 130 km/h, nuotolis — iki 350 km. Tuo tarpu JAV armija praktikuoja metodus, kaip sunaikinti "Pantsir" Jumos poligone, Arizonoje, tuo, ką turi.

Olimpinis atotrūkis

Per kovinio darbo skirtinguose planetos regionuose metus "Pantsir" kompleksai sunaikino daugiau nei šimtą BSA ir pelnė aukštus specialistų įvertinimus. Sirijoje šis kompleksas įgijo efektyviausio kovotojo su "išmaniųjų raketų" ir bepiločių būriais reputaciją.

Atsižvelgiant į eksploatavimo Sirijoje patirtį, modernizuota oro gynybos raketų sistemos "Pantsir-S1M" eksporto versija įgijo galimybę efektyviai aptikti ir sunaikinti visų tipų dronus maksimaliu atstumu. Naujosios modifikacijos "Pantsir-SM" aptinka taikinius iki 75 km atstumu, o naujosios raketos žada pataikymo nuotolį iki 40 km.

Manau, kad paskutinėmis rugsėjo dienomis "Pantsir" labai praverstų ir Kalnų Karabache bei sumažintų konflikto šalių gyvos jėgos ir įrangos nuostolius. Armėnijos ir Azerbaidžano kariai aktyviai naudoja žvalgybinius ir smogiamuosius BSA, kuriuos sunku aptikti ir sunaikinti.

Šiuolaikinės tendencijos yra tokios, kad oro taikinių greičio ir naikinimo galimybės nuolat auga, o jų dydis ir matomumas mažėja. Sirijoje priešas surengė kombinuotus oro smūgius — bepiločiai orlaiviai ir raketos vienu metu artėjo prie taikinio iš skirtingų krypčių (iki 13 BSA per vieną smūgį), tačiau nesėkmingai. "Pantsir" ugnies valdymo sistema yra integruota su laipsniška antenos matrica, lydi oro taikinius ir savo raketas, atskiria net mažiausias orlaivių dalis. Trys radarai — optinis, išankstinio perspėjimo (iki 50 km) ir taikinio sekimo — neturi aklosios zonos.

Oro gynybos raketų sistema "Pantsir-S" yra vienintelė gynybos sistema pasaulyje, kuri sujungia galingus artilerijos ir daugiareikšmius raketinius ginklus ir integruotą radaro-optinio valdymo sistemą. Kompleksas patikimai apsaugo karinius ir civilinius objektus mažiausiai 20 kilometrų spinduliu (oro gynybos kupolo aukštis yra 15 kilometrų) nuo visų šiuolaikinių sparnuotųjų ir viršgarsinių raketų, bombų ir dronų.

"Pantsir" kompleksą įdiegė sausumos pajėgos ir Rusijos karinis jūrų laivynas, jis sėkmingai išlaikė bandymus už Arkties rato ribų (pavyzdžiui, Kolos pusiasalyje) ir turi didžiulį eksporto potencialą. Rusija jau yra gavusi daugiau nei 15 paraiškų iš užsienio partnerių. Tiesioginių "Pantsir" analogų pasaulyje nėra, artimiausiu metu to nesitikima. Amerikiečiams bus labai sunku sukurti "Anti-Pantsir" dronų šeimą.

Konceptuali dvikova

Patikima oro gynyba yra kovinio kariuomenės ir puolamųjų ginklų stabilumo pagrindas. Atsižvelgiant į šiuolaikinius oro gynybos efektyvumo reikalavimus, "Pantsir-S" gavo naujausią viršgarsinę raketą (greitis — iki 5 Machų). Remdamiesi "pilotuojamu" raketų-pabūklų kompleksu, Rusijos specialistai kuria priešlėktuvinį robotą-automatą "Pantsir". RF Gynybos ministerija priėmė esminį sprendimą, apibrėžė taktinius ir techninius reikalavimus.

Mašina su dirbtiniu intelektu galės automatiškai surasti, atpažinti ir sunaikinti taikinius — be operatoriaus dalyvavimo, o tai ypač svarbu esant itin žemai ar labai aukštai temperatūrai, situacijose, kai priešas naudoja masinio naikinimo ginklus (cheminius, biologinius, branduolinius). Taigi, Rusija daro naują technologinį proveržį oro gynybos srityje. Ir ji tikrai pasidalins savo pasiekimais su gerais sąjungininkais ir partneriais.

Amerikos leidinys "The National Interest" vadina "Pantsir" idealiu ginklu masinėms dronų atakoms atremti. Ir jis su pasibaisėjimu pažymi, kad Rusijos kariuomenės sausumos pajėgos visada pasirengusios atremti ataką iš oro ir turi įvairų oro gynybos arsenalą. JAV sausumos pajėgos yra įpratusios pasikliauti oro pajėgų sugebėjimu neutralizuoti oro grėsmes ir neturi veiksmingos mažo nuotolio oro gynybos sistemos, tokios kaip "Shell". Be to, oro gynybos raketų sistemos šaudymo į oro taikinį kaina yra šimtus kartų mažesnė nei smogiamojo bepiločio lėktuvo, o "Pantsir" nuostoliai kovinėje situacijoje yra minimalūs ir daugiausia susiję su netinkamu kompleksinės įrangos veikimu.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.