Kas greitesnis: Lietuvos prezidentas sudalyvavo Baideno sveikinimų lenktynėse

Autorius: Vladimiras Matvejevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2020-11-10 12:18:00, skaitė 659, komentavo 2

Kas greitesnis: Lietuvos prezidentas sudalyvavo Baideno sveikinimų lenktynėse

Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda vienas pirmųjų pasveikino išrinktą JAV prezidentą Džo Baideną. Lietuvos prezidentas savo sveikinimus paskelbė Twitter nepraėjus nė valandai po pirmųjų pranešimų apie Baideno "pergalę"

Sveikinimai dėl "pergalės" Džo Baidenui pasipylė lapkričio 7 dieną, šeštadienio vakarą, iškart po to, kai pirmaujanti pasaulio žiniasklaida paskelbė jį "išrinktuoju JAV prezidentu". Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pasveikino Baideną simboliniu Trampo būdu — per Twitter. Bet oficialioje Lietuvos prezidento svetainėje sveikinimo žinia nepasirodė net pirmadienio rytą. Nausėdos Facebook puslapyje sveikinimai nebuvo kartojami. Kas tai — Lietuvos prezidento administracijos klaida?

Pasaulio žiniasklaida pranešė apie Australijos ministro pirmininko, Prancūzijos prezidento, Vokietijos kanclerės, Japonijos ministro pirmininko ir kitų sveikinimus Baidenui. Jie netgi pacitavo Baltarusijos "išrinktos lyderės" Svetlanos Tichanovskajos susižavėjimą naujuoju Amerikos "kolega". Ir nė žodžio apie tai, kad Lietuvos prezidentas buvo sveikinimų priešakyje!

Bet juk kiek šiltų žodžių "apie pagrindinį dalyką" ir vilčių Gitano Nauėdos pranešime Džo Baidenui, kad "transatlantiniai ES ir JAV ryšiai sustiprės ir taps nuoširdesni".

"Išrinktasis prezidentas Džo Baidenas, tikiuosi, ir toliau atkreips dėmesį į Baltijos regiono valstybių saugumą", — rašo Nausėda ir tikina: "Lietuva visada buvo patikima sąjungininkė šioje srityje ir visada maksimaliai prisidės, kad šie santykiai būtų tvirti, nuoseklūs ir stiprūs".

Visi analitikai ir ekonomistai rinkimų išvakarėse rašė, kad Džo Baidenas yra tinkamesnis kandidatas Lietuvos politiniam elitui nei Trampas. Ypač po to, kai konservatoriai laimėjo parlamento rinkimus. Juk tie patys analitikai ir stebėtojai prisimena, kaip prieš ketverius metus konservatorių dvasinis lyderis Vytautas Landsbergis sukritikavo tuometinį JAV kandidatą į prezidentus Donaldą Trampą. Vargu ar "patriarchas" per ketverius metus pakeitė savo požiūrį į Trampą. Aiškus ir būsimos Lietuvos valdančiosios koalicijos lyderių — konservatorių ir liberalų — džiaugsmas po to, kai pasaulinė žiniasklaida paskelbė Džo Baideną "išrinktuoju JAV prezidentu".

Lietuva ir su prezidentu Trampu neturėjo didelių rūpesčių. Juk jos vardu visas derybas Baltuosiuose rūmuose per pastaruosius porą metų vedė... Lenkijos prezidentas Andžejus Duda. Gal todėl Amerikos prezidento administracija kuriam laikui pamiršo, kad yra tokia šalis — Lietuva.

Gaila, suprantate, kad pasaulio žiniasklaidoje daugiau dėmesio skiriama Lietuvoje įsikūrusiai Svetlanai Tichanovskajai nei priimančiosios šalies prezidentui.

Štai vienoje pirmaujančių žiniasklaidos priemonių mes skaitome, kad Baideną taip pat pasveikino opozicijos lyderė, buvusi kandidatė į Baltarusijos prezidentus Svetlana Tichanovskaja. Ji JAV rinkimus pavadino "tikromis idėjų, programų ir komandų lenktynėmis" ir išreiškė viltį, kad "naujai išrinktas JAV prezidentas netrukus susitiks su sąžiningai išrinktu naujos laisvosios Baltarusijos prezidentu". Ir tada pateikiamas didžiulis lyderių, kurie taip pat pasveikino Baideną ir išreiškė viltį greitai susitikti su juo, sąrašas.

Ką šioje situacijoje belieka daryti Lietuvai? Taip, tik dar garsiau šaukti apie Baltarusijos, o ne JAV prezidento rinkimų pažeidimus ir balsų klastojimą, kaip beatodairiškai pareiškė du Estijos vyriausybės ministrai. Kiekvieną dieną būtina priminti pasaulio bendruomenei apie artėjančią katastrofą naujojoje Astravo AE, Baltijos šalių energetinę nepriklausomybę ir gresiančią "barbarų ordų iš Rytų" invaziją į Baltijos šalis. Gal jie išgirs ir prisimins, kad pagrindinė jėga Baltijos regione daugiau nei šešis šimtmečius yra Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.