Lietuvoje — pirmieji pranešimai apie radiaciją

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/satires... 2020-11-11 11:32:00, skaitė 567, komentavo 3

Lietuvoje — pirmieji pranešimai apie radiaciją

Paleidus Baltarusijos atominę elektrinę Lietuvoje pradėta atidžiai stebėti radiacinį foną

Pirmasis Radiacinės saugos centro pranešimas pasirodė iškart po žinutės apie elektros energijos gamybos sustabdymą atominėje elektrinėje dėl "atskiros elektrinės matavimo įrangos pakeitimo", kuris, Baltarusijos branduolinių mokslininkų teigimu, vykdomas pagal reglamentus, laikantis visų saugos standartų.

— Kęstuti, ar jau su savimi nešioji jodo tabletes, kurios buvo išduotos vilniečiams avarijos Baltarusijos atominėje elektrinėje atveju?

— Aš dar negavau tablečių. Ir kas nutiko? Kodėl toks klausimas?

— Taip, tik ryte per radiją išgirdau informaciją, kad radiacijos fono padidėjimas Lietuvoje nebuvo užfiksuotas dėl to, kad kitą dieną po to, kai prezidentas Aleksandras Lukašenka atidengė stotį, buvo uždarytas pirmasis Baltarusijos AE reaktorius.

— Na, visų pirma, tu neteisingai pavadinai Lukašenką "prezidentu". Ar pamiršai, kad Lietuva jį laiko neteisėtu? Kaip ir visą Astravo atominę elektrinę. Ir ne tik vyriausybė bei prezidentas mus perspėjo apie galimas avarijas BelAE. O ir pats Vytautas Landsbergis. Ir jie geriau nei Baltarusijos specialistai žino, kas ir kaip vyksta AE aikštelėje. Juk jie visažiniai. Jei rimtai, manau, kad visos šios Baltarusijos atominės elektrinės baimės yra labai perdėtos. O išdalintos jodo tabletės vilniečiams yra švaistomi biudžeto pinigai.

— Bet apie atjungimą pranešė net ne Lietuvos, o Baltarusijos žiniasklaida! Taigi, viskas rimta. Ir nors baltarusiai ramina, kad tokia problema buvo numatyta, aš kažkaip jaučiuosi nejaukiai. Juk pats supranti, kad bet koks sudėtingas mechanizmas, ir juo labiau visa atominė elektrinė, net turint vieną "nepakankamai įsuktą varžtą", gali sutrikti.

— Aš suprantu tavo susirūpinimą. Bet manau, kad po poros mėnesių mes pamiršime savo baimes ir tik naujos mūsų valdžios institucijos su liberaliais konservatoriais mums primins Baltarusijos atominę elektrinę. Juk jie eina miegoti ir pabunda su mintimi, kokią dar siaubo istoriją parašyti apie Astravo AE?

— Na, nejuokauk, verčiau kuo greičiau gauk jodo tablečių iš vaistinės. Tą, kuris saugosi, ir Dievas saugo.

— Įkalbėjai. Rytoj liepsiu žmonai po darbo užsukti į artimiausią vaistinę. O tau aš patariu nusipirkti vaistinėje raminamųjų, kad nuramintum psichiką. Mums tikrai prireiks jos tvirtos dėl antrosios koronaviruso pandemijos bangos. Ji, be abejo, kelia didesnį pavojų, nei Baltarusijos atominė elektrinė ir galima radiacija.