Maža Lietuva bando diktuoti savo valią pasaulio politikos milžinėms

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/satires... 2020-12-31 17:42:00, skaitė 824, komentavo 1

Maža Lietuva bando diktuoti savo valią pasaulio politikos milžinėms

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis griežtai reikalavo ES vadovybės į didįjį Briuselio ir Kinijos susitarimą įtraukti Baltarusijos atominės elektrinės blokados klausimą. Žmonės suglumę — ką Astravo AE turi bendro su ES ir Pekino santykiais?

— Mykolai, ar galėtumėte man paaiškinti, kaip Lietuvos draudimas pirkti elektrą iš Baltarusijos atominės elektrinės gali būti siejamas su ilgalaikiais santykiais su... Kinija? Aš tiesiog nesuprantu mūsų lyderių, kurie visiškai ne ten, kur reikia, aukštame tarptautiniame lygmenyje reiškia savo vaikiškas pretenzijas. Štai mūsų karūnuotas anūkas Gabrielius taip uoliai ėmėsi darbo užsienio reikalų ministro poste, kad kartais nespėju susekti jo logikos.

— Aš taip pat nesuprantu nuolatinio Baltarusijos atominės elektrinės temos perdėjimo. Jaučiu, kad Gabrielius ryte pabunda ir galvoja ne apie tai, kaip gyvena Lietuvos žmonės, o kaip pakenkti savo kaimynams — baltarusiams.

— Maniau, kad nebegalima viršyti buvusio Lietuvos užsienio reikalų ministerijos vadovo Lino Linkevičiaus uolumo "Baltarusijos fronte". Bet ne. Gabrielius jau pranoko savo garbingą pirmtaką! Jau neįmanoma vadovautis jo teiginių logika! Kaip maža Lietuva gali diktuoti sąlygas visai Europos Sąjungai? Be to, susieti santykius su Kinija su Baltarusijos atominės elektrinės blokavimu? Manau, kad ES vadovybė taip pat atkreipė dėmesį į šias keistenybes. Ar gali įsivaizduoti Briuselio ir Pekino ekonominių ir politinių santykių mastą? O čia kažkokia Lietuva pradeda spardytis ir kaišioti pagalius į ratus.

— Nepamiršk pagrindinio Europos bendrijos principo — visų sprendimų priėmimą vienbalsiai. Ar prisimeni, kaip neseniai Lenkija ir Vengrija vos neužblokavo bendro Europos septynerių metų biudžeto priėmimo? O dabar mūsų Gabrielius ir prezidentas Gitanas Nausėda užsispirs ir nepasirašys Europos Sąjungos susitarimų su Kinija — kas tada?

— Manau, kad Briuselyje numos ranka į uolų Gabrielių kaip į erzinančią musę. O jei Lietuvos tarptautinės politikos kūrėjai ir toliau išdykaus, bus pašaukti į aukštus Europos Komisijos biurus ir su jais bus rimtai pasikalbėta. Na, jei jie ir po to nesusipras, tuomet bus griežtai nubausti eurais iš konsoliduoto ES biudžeto.

— Taip, mūsų valdovams, man atrodo, net nerūpi pinigai. Jei jie galvotų ir jaudintųsi dėl žmonių gerovės ir stengtųsi sukurti "gerovės valstybę", jie ieškotų bet kokių galimybių papildyti biudžetą, o ne sulaukti pigios politikų šlovės tarptautiniu mastu. Turiu omenyje, kad Baltarusijos AE branduolinių reaktorių elektra tikrai yra pigesnė nei ta, kurią Lietuva perka iš Švedijos per povandeninį kabelį.