Feminizmą nugalėjo virusas. Reikia naujų feminisčių?

Autorius: Dmitrijus Kosyrevas Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-01-05 14:52:00, skaitė 915, komentavo 3

Feminizmą nugalėjo virusas. Reikia naujų feminisčių?

Feminizmas turėtų būti ne moters karjeros sėkmės ideologija, o socialinio solidarumo ideologija. Tada nereikės propaguoti melagingos minties, kad moteris neturėtų būti vienintelė tikroji vaikų puoselėtoja ir gynėja

Kim Brooks užpuolė šventovę — feminizmo pagrindus, ir kol kas jai nieko už tai nebuvo. Kim nelabai garsi, bet labai besigilinanti į skaičius ir faktus amerikiečių publicistė, kuri specializuojasi moterų klausimais. Ir problema, anot jos straipsnio "The New York Times", atrodo taip: "COVID-19 metai galėjo sunaikinti dešimtmečius pasiektą pažangą lyčių lygybės srityje JAV, ir net po to, kai pandemija bus suvaldyta, visa dirbančių motinų karta niekada negrąžins to, ką prarado".

Čia reikia patikslinti: Kim Brooks feminizmas yra tikrasis, XIX a., pirmosios bangos, kai lyčių lygybė reiškė, kad moteris turėtų turėti teisę visiškai valdyti turtą, balsuoti (ir būti išrinkta) rinkimuose ir apskritai nustoti priklausyti nuo vyro tiesiogine prasme viskuo. ... Visos tolesnės feminizmo bangos jau yra kažkas kita, nusipelno kitokio ir negailestingo vardo. Filosofinės įžvalgos, tokios kaip "patriarchatas, moters objektyvavimas, toksinis vyriškumas" ir kiti vyrų patyčių pagrindimai, yra visai ne feminizmas, o dalis bendros kampanijos, kuria siekiama sunaikinti visą visuomenę, visus joje esančius žmonių santykius kartu su žmonėmis.

O dabar paaiškėja, kad visos šios bjaurios ataugos virš teisingos pirminės idėjos — idėjos išlaisvinti moterį iš namų vergovės — griūva kartu su pamatu. Tai yra, kartu su svajone apie galimybę auginti vaikus, tačiau tuo pačiu metu gyventi pilnavertį gyvenimą kaip ir vyrai.

Skaičiai yra tokie: vien rugsėjį darbo neteko daugiau nei milijonas žmonių, iš kurių 865 000 buvo moterys. JAV yra draudimas nuo staigaus nedarbo, tačiau šiuo atveju tai neveikia, nes motinos, ypač vienišos, "savanoriškai" nusprendė nebegrįžti į savo darbą, ketvirtadalis jų vietoj to bando susirasti laikiną darbą, kuriame nereikia visos darbo dienos krūvio.

Bet kaip su socialine parama — juk tokia turėtų būti vienoje iš turtingiausių pasaulio šalių. Ir štai naujiena: prezidentas Donaldas Trampas pagaliau pasirašė skubų "pandemijos" įstatymo projektą, skirtą padėti tiems, kurie staiga neteko darbo. Bendra suma yra 2,3 trln. USD, o tai yra dvigubai daugiau už kaimyninės Kanados metinį BVP. Iš visos sumos 900 milijardų bus išleista tiesioginėms išmokoms tiems, kas neteko darbo. Tame tarpe ir principą "kiekvienam po du tūkstančius tiesiog šiaip sau". Ir būtent toks paketas jau pasiteisino, dabar mes kalbame apie antrąją pagalbos bangą.

Ir tada pradeda aiškėti, kad šie pinigai buvo paimti "iš oro", tai yra iš spaustuvės. Biudžeto deficitas padidėjo iki 3,1 trln., o skola iškart padidėjo nuo 23 iki 27 trln. ir JAV miestuose vis dar driekiasi ilgos eilės prie maisto paskirstymo vietų.

Kim Brooks pasakoja apie tai, kaip ši situacija veikia moteris: motinų globos centrai visoje šalyje yra uždaryti, jos pačios patenka į socialinę izoliaciją, tiksliai sugrąžindamos į dienas "iki feminizmo", kai jos sėdėjo namuose ir galėjo pasikliauti tik vyrais. Tiesa, yra viena staigmena: staiga labai padidėjo kūdikių išgyvenamumas ir sumažėjo priešlaikinių gimdymų procentas. Tai yra, moterys anksčiau darė savo karjerą, tačiau dabar jos grįžo į blogus, beveik feodalinius laikus — su tokiu dviprasmišku rezultatu.

Išvados čia netikėtos: nušluokite savo nevykusį feminizmą, jums reikia naujo, kartu su naujomis feministėmis. Nes pirmasis paskatino moteris siekti karjeros "sugedusioje sistemoje", kuri neatlaikė išbandymo. Nenutrūkstama sistema yra tada, kai atitinkamu laikotarpiu (gimus kūdikiui) yra nemokama  sveikatos priežiūra ir apmokamos atostogos, sako mūsų herojė.

Tai yra, atspausdinti daug pinigų — ne išeitis, jei šie pinigai nenusėda gerai veikiančioje sistemoje. Tačiau, pasirodo, sistemos nėra, o pinigai, be kita ko, plūsta į fondų biržą, kuri šiomis dienomis padarė gerą šuolį. Tada sužinosime, kiek turtingesni milijardieriai tapo 2020 metais, tos pačios biržos dėka.

Feminizmas turėtų būti ne moters karjeros sėkmės ideologija, o socialinio solidarumo ideologija. Tada nereikės propaguoti melagingos minties, kad moteris neturėtų būti vienintelė tikroji vaikų puoselėtoja ir gynėja.

Prieš mus iš esmės yra nuostabi medžiaga iš serijos, kurioje apibendrinami blogieji 2020 metai. Tokios pasaulio krizės, kaip dabar, turi bent keletą teigiamų aspektų — galima pašalinti tai, kas nereikalinga. Tikriausiai nereikėtų tikėtis, kad uodegas pabrukę nušliauš "pašėlę kovotojos prieš garsiausius vyrus terorizuojantį "patriarchatą" — net ir šiandien vis tenka išgirsti, kad eilinė "aukso kasėja" pateikia ieškinį prieš kokią nors įžymybę, kaltindama garsenybę priekabiavimu prie jos vienokiu ar kitokiu būdu prieš 20–30 metų. Taip pat neturėtume tikėtis, kad tos patys veikėjai nustos mums aiškinti, kad visi vyrai yra apsigimę prievartautojai ir pedofilai, kurių negalima prileisti šalia vaikų (tai patvirtina kai kurie tarptautiniu mastu pripažinti tyrimai ir kt.). Jie gali nesibaigti.

Tačiau gali pasikeisti masinis tokių veikėjų vertinimas net tose šalyse, kurias jau beviltiškai sutriuškino dabartinė, labai mutavusi feminizmo versija. Publika gali teisingai pastebėti: yra svarbesnių moterų problemų. Tos pačios amžus egzistuojančios problemos, kad vyrai negali nei gimdyti, nei pilnavertiškai užauginti kūdikį. Ir socialinio solidarumo ideologija — vietoj kvailos neapykantos ideologijos — čia gali labai tikti.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.