Vakarai subrendo: COVID-19 yra Hitleris, o tai reiškia, kad laikas aljansui su Rusija

Autorius: Irina Alksnis Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-01-12 16:23:00, skaitė 2398, komentavo 0

Vakarai subrendo: COVID-19 yra Hitleris, o tai reiškia, kad laikas aljansui su Rusija

Vyksta kai kas nepaprastai įdomaus: Vakarai keičia savo požiūrį į Rusijos raidą vakcinų nuo COVID-19 kūrimo srityje

Per pastarąsias kelias dienas įtakingiausi leidiniai buvo įstrigę naujienose, kuriose teigiama, kad Rusijos vakcina nėra tokia bloga, be to, ji tikriausiai yra gana veiksminga.

Ir tai po daugelio mėnesių, kai pasaulinė žiniasklaida skleidė patyčias neva "Maskva apskritai nieko negalės sukurti", o paskui pasipylė srautas apie Rusijos vakcinos "Sputnik V" pavojingumą ir apie tai, kad ji sukurta per trumpiausią įmanomą laiką ir prieš paleidimą į plačią apyvartą neišlaikė būtinų bandymų. Tai, kad darbas su absoliučiai visomis vakcinomis nuo koronaviruso — taip pat ir Vakarų laboratorijose — vyksta pagreitinta tvarka, žinoma, niekam netrukdė.

Tačiau nelauktai "Bloomberg" išleido straipsnį, kuriame žurnalistas Semas Fazelis (Sam Fazeli) surašė priežastis, kodėl galima pasitikėti "Sputnik V".

"New York Times" korespondentas Endriu Krameris (Andrew Kramer) nuėjo dar toliau. Jis ne tik gyrė rusišką vakciną, pavadindamas ją "tikru pasiekimu", bet ir pats ja pasiskiepijo, atkreipdamas ypatingą dėmesį į įspūdingą vakcinacijos proceso organizavimo lygį ir jo prieinamumą piliečiams.

Didžiosios Britanijos žurnale "Spectator" buvo paskelbtas neįtikėtinas straipsnis, kurį parašyti paskatimo žinia apie telefoninį pokalbį tarp Vladimiro Putino ir Angelos Merkel, kurie aptarė galimybę gaminti Rusijos vakciną Vokietijoje. Medžiagos autorius palygino COVID-19 su Hitleriu ir paaiškino, kad tada, beveik prieš 80 metų, Vakarai, atstovaujami Čerčilio ir Ruzvelto, susivienijo su Stalinu prieš bendrą priešą, tad nėra nieko blogo eiti tuo pačiu keliu dabar.

Čia, be abejo, sunku susilaikyti nuo Vakarų partnerių, kurie daugelį metų uoliai trimitavo savo auditorijai propagandos melą "Stalinas ne ką geresnis už Hitlerį, o TSRS, lygiai taip pat kaip ir Trečiasis Reichas, yra atsakinga už Antrąjį pasaulinį karą", atminties ir logikos ypatumų vertinimo, tačiau jie greitai prisiminė, kaip buvo iš tikrųjų, kai atsidūrė aklavietėje. Atrodo, kad Vakarai dabar būtent ten pateko.

Prieš kelias dienas Didžiosios Britanijos ambasadorė JAV Karen Pierce padarė skandalingą, tačiau savaip sąžiningą pareiškimą, sakydama, kad Rusija ir Kinija neturėtų išeiti kaip nugalėtojos iš koronaviruso pandemijos.

Diplomatė turėjo omenyje ne tik vakciną — kieno preparatas bus geriausias ir bus sukurtas greičiau. COVID-19 epidemija taip pat tapo įvairių viešojo gyvenimo sričių ir valstybių kaip valdymo mašinų stiprumo ir efektyvumo išbandymu.

Tikra "pergale" prieš koronavirusą galima laikyti ne jo sunaikinimą (tai neįmanoma — dabar žmonija turės su juo gyventi), bet gyvenimo grąžinimą į įprastas vėžes — su minimaliais apribojimais piliečiams ir be sveikatos apsaugos sistemos sužlugdymo.

Kiekviena šalis turi savų kovos su epidemija ypatumų. Žinoma, kad Kinija ėjo griežtų, bet tikslinių priemonių keliu. Vos prieš porą dienų du miestai (kuriuose gyvena apie 18 milijonų gyventojų) buvo uždaryti savaitei, kai buvo nustatyti griežčiausi apribojimai — ir viskas dėl aptiktų 137 užsikrėtusių ir 197 besimptomių atvejų. Tačiau likusi beveik pusantro milijardo gyventojų turinčios šalies dalis gyvena gana įprastą gyvenimą.

Rusija turi savo praktinę patirtį, dėl kurios sveikatos priežiūros sistema gali susidoroti su apkrova, o paskiepytų žmonių skaičius viršijo milijoną. Be to, pastarųjų dienų sergamumo statistika suteikia optimizmo, nors, žinoma, dar anksti džiaugtis: turime laukti, kas bus pasibaigus Naujųjų metų atostogoms.

Kaip bebūtų, Vakaruose viskas yra daug blogiau. Jei Jungtinėse Valstijose dėl vidinių politinių permainų kova su epidemija pasislinko į antrą planą, tai Europoje tai šiuo metu skaudžiausia problema.

Sunkiausia padėtis yra Didžiojoje Britanijoje, kur valdžia pavasarį nusprendė Anglijoje įvesti apribojimus, panašus į pačius pirmuosius. Žemyne ​​padėtis ne ką geresnė — apribojimai plečiasi ir stiprėja, o valdžia prognozuoja, kad artimiausios savaitės bus dar sunkesnės, ir grasina bausti pažeidėjus.

Be to, ten prasidėjo vakcinacija, tačiau su tuo susijęs per didelis nusivylimas ir baimė. Jos greitis yra gana mažas, nes gamybos ir tiekimo tempas fiziškai neleidžia patenkinti esamos paklausos. Aplink pačius vaistus susidaro gana neigiamas informacinis fonas — yra pranešimų apie netikėtą paskiepytų žmonių mirtį (nors ryšys tarp įvykių, žinoma, nėra patvirtintas), ir naujienos apie vakcinų ypatumus, kurie savaime apsunkina ir sulėtina visą procesą.

Pavyzdžiui, dabartinei "Pfizer" ir "BioNTech" sukurtai vakcinai — pagrindinei vakcinai Vakaruose — yra privalomas laikymas žemesnėje nei minus 70 laipsnių Celsijaus temperatūroje (tuo tarpu "Sputnik V" šis rodiklis yra minus 18 laipsnių).

Kyla didžiulis visuomenės nuovargis ir nepasitenkinimas — ir tai bene didžiausia Europos šalių valdžios problema.

Čia labiausiai orientuojantis yra Vokietijos pavyzdys, kuri per pastaruosius metus buvo sėkmingo darbo krizės įkarštyje pavyzdys. Vyriausybė ten veikė užtikrintai ir energingai, o jos turimi ištekliai leido greitai išspręsti kylančias problemas. Vokietijos sveikatos priežiūros sistema sėkmingai išlaikė testą nepalankiausiomis sąlygomis, netrūko ligoninių lovų ir įrangos, o turtingiausia ir labiausiai išsivysčiusi žemyno ekonomika sugebėjo įgyvendinti galingą socialinės pagalbos programą savo piliečiams.

Atrodytų, kad viskas gerai. Tik vienas "bet": būtent Vokietijos visuomenės nepasitenkinimas valstybės vykdoma koronaviruso politika yra didžiausias ir aktyviausias, ir tai pasireiškia, įskaitant daugybę tūkstančių demonstracijų, kurias tenka išvaikyti vandens patrankomis.

Todėl šiuo metu tiek federalinė vyriausybė, tiek žemių valdžia, tiek asmeniškai Angela Merkel atsidūrė aklavietėje. Viena vertus, jie yra priversti išlaikyti apribojimus, nes jiems pateikiamos kasdienės ataskaitos, kuriose nurodoma, kad padėtis blogėja ir reikalingos skubios priemonės. Kita vertus, Vokietijos visuomenė vis labiau piktinasi dėl visur esančių apribojimų, buvimo namuose ir sugadintų Kalėdų — jokie argumentai, kad viskas daroma jų labui, paprasčiausiai nebeveikia.

Panašios nuotaikos plinta ir kitose šalyse. Kodėl tokios nelaisvos Rusija ir Kinija rodo lankstumą priimdamos ribojamąsias priemones, kad kuo labiau išsaugotų piliečių įprastą gyvenimo būdą, o demokratijos švyturys Europoje nežino kitų būdų, kaip tik viską griežtai uždaryti ir uždrausti? Kodėl Maskvai ir Pekinui pavyko sukurti vakcinas ir ramiai pradėti masinio skiepijimo procesą, o Vakaruose kiekvieną dieną kyla skandalai su skiepais? Už ką žmonės moka beprotiškus Europos mokesčius?

O tokios nuotaikos yra pavojingos. Pastarieji metai Vakarams ne kartą įrodė, kad jų manipuliavimo viešąja nuomone technologijos turi savo ribas, taip pat tendencija atsitraukti pačiu netinkamiausiu momentu, kas sukelia nenuspėjamas ir itin nemalonias pasekmes.

Atsižvelgiant į didėjančią turbulenciją pasaulyje, sistemos kontrolė ir jos išlaikymas tampa valdomas. Tam pačiam Vokietijos valdančiajam elitui dabar kyla pavojus ne tik kitų rinkimų rezultatams.

Nenuostabu, kad bendradarbiavimas su Maskva vakcinų gamybos klausimu nustojo būti kategoriškai nepriimtinas Europai ir perėjo į pakankamai pelningo sprendimo kategoriją, kad būtų verta apie tai pagalvoti.

Autorės nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.