Elonas Muskas nesiskiepys

Autorius: Technologijos.lt Šaltinis: http://www.technologijos.lt/n/... 2021-02-16 16:42:00, skaitė 1859, komentavo 11

Elonas Muskas nesiskiepys

Elonas Muskas nesiskiepys
©commons.wikimedia.org

Elonas Muskas nuo pat COVID-19 pandemijos pradžios sulaukia nemažai kritikos. Anksčiau jis teigė, kad reakcija į COVID-19 yra perdėta, pyko dėl sustabdytos „Tesla“ gamyklos veiklos, nuolat ėjo į darbą ir dalyvavo susibūrimuose. O dabar vienoje laidoje pareiškė, kad jo šeima nesiskiepys, nes tai nėra būtina.

Iš tikrųjų, Elonas Muskas apie savo sprendimą nesiskiepyti pranešė dar praeitų metų rudenį, pakartojo jį šiemet. Tačiau dabar juo vėl dalinamasi socialiniame tinke „Reddit“, nes apie savo sprendimą nesiskiepyti pareiškė ir populiariausios tinklalaidės internete vedėjas Joe Roganas. Tie Roganas, tiek Muskas sulaukė labai daug kritikos.

Muskui tai nėra naujiena, nes jo požiūris į COVID-19 pandemiją ir jos valdymą nuo pat pradžių buvo kitoks nei daugelio. Dar balandį raginimą likti namuose Muskas pavadino „fašistiniu“. „SpaceX“ ir „Tesla“ dirbo įprastu režimu. Tiesa, Kalifornijos valdžia vėliau privertė stabdyti automobilių gamyklos veiklą - šis sprendimas, žinoma, Muskui nepatiko. Muskas ragino užbaigti karantiną ir kartojo, kad COVID-19 yra labai greitai plintanti, bet ne visiems pavojinga liga. Vėliau jis abejojo testų tikslumu, nes pats vienu metu gavo ir teigiamų, ir neigiamų rezultatų.

Muskas teigia, kad nesiskiepys, nes jo patiriama COVID-19 rizika yra pakankamai žema. Jis neneigia skiepų naudots, tačiau mano, kad jie jam ir jo šeimai yra tiesiog nereikalingi.

Žurnalistė: “Ka jus pasakytumėte tiems žmonėms, kurie sako, kad jus potencialiai nesiskiepydamas sukeliat rizika žmonėms, kurie yra rizikos grupėje?”

Elon Musk: “Likit namuose.”

Šis požiūris greitai sulaukė ir palaikymo, ir kritikos. Vieni mano, kad Muskas elgiasi teisingai, nes būdamas fiziškai stiprus ir sveikas eilėje jis neužima vietos, kuri yra svarbesnė seniems ir ligotiems žmonėms. Yra ir manančių, kad Muskas taip rodo, kad skiepai yra kiekvieno asmeninis reikalas ir turime išlaikyti galimybę rinktis. Aišku, jo požiūrį sveikina ir daug skiepų priešininkų ir sąmokslo teorijų mėgėjų.

Kita vertus, Muskas ir Roganas yra aršiai kritikuojami kaip nesuprantantys bandos imuniteto svarbos. Taip manantys teigia, kad net jei šie du vyrai susiduria su žema COVID-19 komplikacijų ir mirties rizika, visi turėtume pasiskiepyti, kad virusas tiesiog nebeturėtų kur plisti ir išnyktų. Kitaip tariant, skiepytis reikia ne tik dėl savęs, bet ir dėl kitų - tikriausiai nenorėtumėte, kad dėl jūsų atnešto viruso sunkiai susirgtų jums artimas žmogus. Galiausiai, Muskas juk eina į darbą ir bendrauja su savo darbuotojais - negi jis neturėtų pertraukti COVID-19 plitimo grandinės, taip bent šiek tiek sumažindamas šios ligos plitimo kelius savo įmonėse?

Aišku, į visą tai galima pažvelgti ir kitaip. Skiepijimasis dėl kitų nėra toks akivaizdus faktas, kaip daugeliui atrodo. Vakcina greičiausiai neužkerta kelio viruso plitimui - net ir vakcinuotas žmogus gali įkvėpti SARS-CoV-2 virusų ir juos pernešti, net jei pats ir nepatiria jokių simptomų. Tai nėra kokia nors sąmokslo teorija - Trejybės koledžo Dubline mokslininkas imunologas ir biochemikas Kingstonas Millsas teigia, kad net paskiepiję absoliučiai visus pasaulio gyventojus neatsikratysime šio viruso. Vakcinoms sumažinus jaučiamus simptomus, žmonės mažiau tirsis ir statistika atrodys gražiau, bet tik išsamūs moksliniai tyrimai parodys, ar SARS-CoV-2 iš tikrųjų nebeplinta. Jei vakcinos viruso plitimo nestabdo, tuomet skiepijimosi svarba sumažėja iki asmeninės apsaugos. Arba, kaip mano Michaelas Headas iš Sautamptono universiteto, teks skiepyti daug daugiau žmonių, kad pasiektume bandos imunitetą.

Ir taip svorius ant skirtingų svarstyklių lėkštučių galima dėti be galo. Viena vertus, Muskas ir Roganas turėtų vertinti visuomenės skiepijimo svarbą. Kita vertus, ar žinome, kokia ta svarba?

Pagrindinė vakcinos užduotis yra gyvybių gelbėjimas. Muskas, Roganas ir daug kitų mano, kad pavojus jų gyvybėms nėra didelis. Bet ar jų nuomonės ir pasirinkimai turėtų formuoti jūsiškius? Greičiausiai ne. Galbūt laikas ir išsamūs moksliniai tyrimai parodys, ar COVID-19 vakcina tikrai padeda formuoti bandos imunitetą iš išnaikinti šią ligą.