Baltarusijos URM: Lietuvos daromus žmogaus teisių pažeidimus galima vardyti valandomis

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/politic... 2021-02-24 12:23:00, skaitė 1765, komentavo 1

Baltarusijos URM: Lietuvos daromus žmogaus teisių pažeidimus galima vardyti valandomis

Vakarų šalių pretendavimas į tarptautinio prižiūrėtojo vaidmenį žmogaus teisių realizavimo klausimais kitose šalyse atrodo kaip gerai apgalvota taktika nukreipti dėmesį nuo savo problemų, mano Baltarusijos ministras

VILNIUS, vasario 24 — Sputnik. Baltarusijos užsienio reikalų ministras Vladimiras Makėjus pareiškė, kad nemažai Vakarų šalių pažeidžia savo įsipareigojimus žmogaus teisių srityje ir, kritikuodamos kitas valstybes šia tema, nori nukreipti dėmesį nuo savo problemų. Apie tai praneša RIA Novosti

"Vakarų šalių pretendavimas į tarptautinio prižiūrėtojo ir pasaulinio kuratoriaus vaidmenį žmogaus teisių realizavimo klausimais kitose šalyse atrodo kaip gerai apgalvota taktika nukreipti [dėmesį] nuo savo problemų. Lenkijos, Lietuvos, Čekijos ir daugelio kitų Europos šalių daromus savo įsipareigojimų pažeidimus žmogaus teisių srityje galima išvardyti valandomis", — pasakė Makėjus, antradienį kalbėjęs JT Žmogaus teisių tarybos sesijoje.

Kartu jis pabrėžė, kad Baltarusijos miestai yra vieni saugiausių pasaulyje, šalyje užtikrinta galimybė įsidarbinti visiems piliečiams, teisė į pensiją, nemokamas mokslas ir medicina.

"Baltarusija sugebėjo išlaikyti visus socialinius valstybės įsipareigojimus net ūminės koronaviruso pandemijos fazės metu, nepaisant daugelio Vakarų šalių skepticizmo ir kritikos. Tuo pat metu jų visiškos izoliacijos, ribojamųjų priemonių ir atviro protekcionizmo politika per šį laikotarpį atskleidė sistemines socialines-ekonomines ir visuomenines problemas ir sukėlė masišką žmogaus teisių pažeidimą savo piliečių atžvilgiu", — pareiškė Makėjus.

Ministras priminė apie riaušes Belgijoje, Vokietijoje, Ispanijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje, Prancūzijoje, lydimas protestuotojų žiaurumų ir atsakomojo policijos smurto.

"Kodėl šios šalys pasiima teisę šmeižti ir apkaltinti kitas valstybes? Kodėl jos reguliariai teikia iniciatyvas JT ŽTT su pasiūlymu svarstyti problemas bet kur, bet ne pas save?" — pasipiktino Baltarusijos URM vadovas.

Samprotaudamas tema, kodėl daugybė probleminių klausimų žmogaus teisių srityje Vakarų šalyse lieka už JT ŽTT darbotvarkės ribų, jis padarė prielaidą, jog "kažkas gali pasakyti, kad JT ištekliai yra pernelyg riboti, kad aprėptų visas valstybes vienu metu". Šiuo atžvilgiu Makėjus susimąstė, kodėl tada investuoti milijonus į nedirbančius šalių mechanizmus. Anot jo, Vakarų donorai visada ras lėšų savo projektams, taip pat "lėšų paskatinti JT ŽTT tas rezoliucijas, kurios jiems naudingos politiniais tikslais".

Ministras paragino nutraukti šią žalingą praktiką. "Mes siūlome grąžinti Žmogaus teisių tarybą ir apskritai JT prie geografinės ir politinės pusiausvyros, organizacijos mandato esmės, sąžiningo ir teisingo žmogaus teisių padėties visame pasaulyje svarstymo. Būtent tokio objektyvaus požiūrio mes tikimės iš tarybos, kuri yra įpareigota objektyviai apsvarstyti žmogaus teisių problemas visose be išimties šalyse", — pasakė Makėjus.

Pasak jo, tai yra vienintelis būdas atkurti pasitikėjimą ŽTT darbu ir padėti pagerinti žmogaus teisių padėtį visame pasaulyje.