Būsena — nervinga. Lietuva suprato, kad Rusijos ir Latvijos energetika jai nepavaldi

Autorius: Borisas Marcinkevičius Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-02-25 21:54:00, skaitė 1390, komentavo 2

Būsena — nervinga. Lietuva suprato, kad Rusijos ir Latvijos energetika jai nepavaldi

Jei Ryga mano, kad jai reikia tiekti elektros energiją iš Rusijos ir yra patenkinta "Inter RAO" siūlomomis kainomis, tiekimas bus vykdomas visiškai laikantis "NordPool" energijos biržos taisyklių. O iš ten, žinoma, pateks į Lietuvą

Vasario pradžioje Lietuvos energetikos ministras Dainius Kreivys įtikinamai įrodė, kad ne tik nesąžiningos žiniasklaidos priemonės, bet ir atskirų šalių vyriausybės nariai gali profesionaliai kurti netikras naujienas.

Psask ministro, maždaug pusė elektros energijos, tiekiamos Lietuvai iš trečiųjų šalių, gaminama Baltarusijos atominėje elektrinėje. Remiantis duomenimis, Lietuva jau sumokėjo beveik keturis milijonus eurų už elektrą, pagamintą Astravo AE. Tai reiškia, kad taikoma elektros prekybos su trečiosiomis šalimis metodika netrukdo Baltarusijai prieigos prie Lietuvos energetikos sistemos.

Iš karto stebina tai, kad ministras droviai nenurodė "turimų duomenų" šaltinio, ir šiuo atveju tai būtų gana logiška. Tačiau logiška — tai ne apie aukšto lygio Lietuvos Respublikos politikus.

Kone akimirksniu į mūšį puolė Lietuvos prezidento patarėja užsienio reikalų klausimais Asta Skaisgirytė: "Vyriausybė turi imtis priemonių, kad ši elektra nepatektų į rinką, laukiame pasiūlymų, kaip tai galima padaryti. Prezidentas svarsto apie Valstybės gynybos tarybos posėdį dėl Astravo AE. Jis taip pat aptars elektros energijos patekimą iš Astravo atominės elektrinės į Baltijos rinką su kolegomis iš Latvijos ir Estijos". Ir taip toliau... Lietuvoje yra daugybė politikų, jie yra pasirengę greitai ir nekontroliuojamai nutraukti elektros linijų laidus.

Lietuvos politikų pasakos ir atšiauri gyvenimo tikrovė

Nė vienas iš šių Lietuvos politinių lyderių nesijaudina dėl fakto, kurį lengva patikrinti visiems besidomintiems. Norint tai padaryti, pakanka apsilankyti oficialioje Lietuvos Respublikos elektros perdavimo sistemos operatoriaus "Litgrid" svetainėje. Lietuvių ir anglų kalbomis juodu and balto parašyta: ruožo Baltarusija–Lietuva srautas yra lygus nuliui. Ir šis nulis atsirado ne šiandien ar vakar, o 2020 metų lapkričio 4 dieną, iškart po to, kai buvo paleistas pirmasis BelAE maitinimo blokas, kuris nuo to momento tapo bendros Baltarusijos energetikos sistemos dalimi.

Pažymėtina, kad pagrindinės Rusijos ir Lietuvos teritorijos energetinės sistemos nėra sujungtos elektros linijomis, todėl Rusijos elektros tiekimas Lietuvai vyko maršrutu Rusija–Baltarusija–Lietuva. Atsižvelgdama į šį faktą, Sputnik Lietuva dar 2020 metų lapkričio mėnesį išsiuntė užklausą Rusijos valstybinės įmonės "Inter RAO", turinčios išskirtines teises eksportuoti elektrą, spaudos tarnybai. Mūsų portalas jau paskelbė oficialų spaudos tarnybos atsakymą: "Sutartis dėl elektros tiekimo visame Baltarusijos ir Lietuvos ruože nutraukta".

Žiniasklaidoje pasirodžius Lietuvos politikų pareiškimams, Sputnik Lietuva dar kartą išsiaiškino, kaip atrodo elektros tiekimo į Lietuvą situacija, atsakymas patvirtino, kad pokyčių neįvyko: "Per Baltarusiją iš Rusijos nėra komercinių tiekimų dėl Baltarusijos–Lietuvos ruožo uždarymo". Todėl turime dvigubą patvirtinimą, kad Lietuvos energetikos ministras sąmoningai iškreipia tikrovę. Tačiau šis akivaizdus melas tarnavo kaip pretekstas kurstyti prieš Baltarusiją nukreiptas nuotaikas, ką mielai darė kiti atsakingi Lietuvos politiniai veikėjai. Tačiau šiuo konkrečiu atveju tiksliau juos vadinti neatsakingais: nėra elektros tiekimo iš Baltarusijos į Lietuvą ir nėra keturių milijonų eurų įmokų. Kur dingo ši suma? Tegul ministro paklausia atitinkamos Lietuvos Respublikos kontroliuojančios ir prižiūrinčios institucijos, nesikiškime į jų veiklą.

"NordPool" energijos biržos taisyklės

Tačiau visiškai įmanoma, kad tokiu būdu Lietuvos prezidento patarėjai ruošia savo vadovą deryboms su Latvijos ir Estijos prezidentais, negalvodami apie tai, kokie juokingi atrodys jo galimi reikalavimai "užkirsti kelią elektrai iš Astravo AE patekti į Baltijos rinką".

Lietuvos politikai bando pamiršti dar vieną faktą, žinomą visiems, kas bent kiek įsivaizduoja rėmus, kuriuose veikia Lietuvos, Latvijos ir Estijos energetikos sistemos.  

Esmė ta, kad "NordPool" biržoje visos prekybos operacijos vykdomos pagal "NordPool" galiojančias taisykles. Bendrovė "Inter RAO" dirba pagal tas pačias taisykles — niekas jėga neprimeta elektros energijos tiekimo, ji perkama ir parduodama kasdieniuose ir kituose aukcionuose. Panašiai, tuo pačiu pagrindu Lietuva turi galimybę pirkti elektrą iš Švedijos naudodama "NordBalt" kabelį ir iš Lenkijos naudodama "LitPol" elektros tiekimo liniją.

Sėdėti ant dviejų kėdžių nepavyks — norėdama nutraukti elektros energijos srautus iš Rusijos BES (bendros energetikos sistemos), Lietuva turės arba kaip nors priversti "NordPool" keisti taisykles, kurios yra vienodos jos 14 valstybių, arba tiesiog palikti "NordPool", tuo pačiu atsisakydama elektros tiekimo iš Švedijos ir Lenkijos. Apskritai nesunku nuspėti, kad visos šios suklastotos netikros žinios pasibaigs be jokių apčiuopiamų rezultatų — jos sukels tam tikrą triukšmą ir nusiramins, paglosčiusios savimeilę ir priešišką Baltarusijai bei Rusijai elektoratą.

Elektronams Šengeno vizos nereikia

Lietuvos politikų nervinės būklės priežastys taip pat lengvai suprantamos. Atsakydama į Sputnik Lietuva užklausą, bendrvė "Inter RAO" patvirtino, kad nuo lapkričio 5 dienos pradėjo tiekti ir toliau tiekia rusišką elektrą atkarpoje Pskovo sritis–Latvija. Prisiminkime, kad "Inter RAO" neturi gamybos pajėgumų Pskovo srityje, o "Pskovskaya GRES" savininkas yra OGK-2, dukterinė "Gazprom Energoholding" įmonė.

Baltijos šalių politikai ne kartą pareiškė, kad ketina reikalauti iš "Inter RAO" elektros kilmės sertifikatų. "Inter RAO" agentūrai Sputnik Lietuva patvirtino, kad jei toks prašymas bus įformintas, šį sertifikatą nustatyta tvarka pateiks įgalioti Rusijos prekybos ir pramonės rūmai. Ir nėra pagrindo abejoti, kad šiame sertifikate net nebus užsimenama apie Baltarusijos AE egzistavimą, atsispindės tik faktai: "Inter RAO" perka elektrą iš OGK-2, elektra gaminama dujomis kūrenamoje "Pskovskaya GRES".

Žinoma, visi energetikai, dirbantys šiame regione, puikiai žino, kad Pskovo srities vartotojai tuo tarpu nepatiria jokio diskomforto — visus trūkstamus kiekius galima kompensuoti srautais iš Baltarusijos, su kurios elektros sistema Rusijos BES jungia trys aukštos įtampos elektros linijos. Ar BelAE generatorius bus naudojamas tokiems tiekimams, ar ne — nė vienos iš Baltijos šalių neturėtų dominti, Rusija ir Baltarusija kuria santykius nedalyvaujant nereikalingoms trečiosioms šalims, tarp jų ir be tokios svarbios Žemės planetai organizacijos kaip Lietuvos Respublikos valstybės gynimo taryba.

Kad ir ką pasakytų Lietuvos politikai, realybė nuo to nepasikeis. Latvija mano, kad jai reikia elektros energijos tiekimo iš Rusijos, ją tenkina "Inter RAO" siūlomos kainos, o tai reiškia, kad tiekimas bus vykdomas laikantis "NordPool" energijos biržos taisyklių.

Šios taisyklės yra tokios, kad Lietuva, kuriai po Ignalinos atominės elektrinės uždarymo trūksta elektros energijos, yra priversta pirkti elektrą ir iš Latvijos — tais atvejais, kai ji gali pateikti palankiausią kainą. Be abejo, Lietuvos politikai mato visus šiuos paprastus derinius: Lietuva moka už elektros tiekimą Latvijai, Latvija — "Inter RAO", o kažkur ten, kur Lietuvos politikai negali pasiekti, Pskovo srities vartotojai gali pervesti pinigus "Belenergo", kad ši valstybinė Baltarusijos organizacija turėtų galimybę sumokėti Rusijai paskolą už BelAE statybą.

Tuo tarpu niekas nepažeis jokių prekybos taisyklių, visi pasieks savo tikslus: vartotojai Latvijoje, Lietuvoje ir Pskovo srityje gaus reikiamą elektrą, o pinigai, keliaudami per įvairių įmonių ir organizacijų sąskaitas, kaip ir tikėtasi, ateis į paskirties vietą — į Rusijos valstybės biudžeto sąskaitas. Ar šiuo atveju nukentės Lietuvos saugumas, yra įdomus klausimas, bet tegul į tai atsako Lietuvos valstybės saugumo institucijos. Ar Lietuvos prezidentas nori priversti šypsotis kolegas iš Latvijos, reaguojančius į jo tekstą apie "Baltarusijos elektros energijos blokavimą"? Kodėl gi ne, nes net nuo menkos šypsenėlės bent vienas mažas mikrobas tikrai žus organizme. Pandemijos metu tai yra nepaprastai naudinga.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.