Koronaviruso pandemijos metu gerus pinigus „kala“ Lietuvos politikos mokslininkai, rašydami apie pandemijos valdymą

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/koron... 2021-03-08 18:31:00, skaitė 1159, komentavo 2

Koronaviruso pandemijos  metu gerus pinigus „kala“ Lietuvos politikos mokslininkai, rašydami apie pandemijos valdymą

Lietuvos politikos mokslininkai: Rasa Bortkevičiūtė, Vytautas Kuokštis, Vitalis Nakrošis, Ramūnas Vilpišauskas ir Patricija Kalkytė.

Siaučianti pasaulinė koronaviruso pandemija, kai kam labai sunkus metas, o kai kam, puikus pasipelnymo momentas mokesčių mokėtojų sąskaita.

Lietuvos mokslo taryba (LMT) praėjusiais metais finansavo projektą „Lietuvos ir kitų ES šalių narių atsakas į COVID-19 pandemiją: poveikis viešajai politikai ir ekstremalios situacijos valdymas (COPOVAL)“.

Projekto trukmė – nuo 2020 m. birželio 12 d. iki 2020 m. gruodžio 31 d.

Prie projekto dirbo iškilūs Lietuvos politikos mokslininkai: Vitalis Nakrošis (projekto vadovas), Ramūnas Vilpišauskas, Vytautas Kuokštis, Rasa Bortkevičiūtė ir Patricija Kalkytė.

„COVID-19 infekcinė liga sukėlė sudėtingą krizę, kuriai valdyti Lietuvoje buvo paskelbtas karantinas ir ekstremali situacija. Pasitelkiant ES integracijos, viešosios politikos ir administravimo bei kitų disciplinų įžvalgas, atliekamas mokslinis tyrimas dėl ES šalių narių atsako į kilusią COVID-19 pandemiją, Lietuvoje taikytų viešosios politikos priemonių tinkamumo ir efektyvumo, taip pat ekstremalios situacijos valdymo proceso Lietuvoje. Analizė leis įvertinti Lietuvos valdžios institucijų prisitaikymo prie sparčiai kintančios padėties lankstumą, bendradarbiavimo su suinteresuotomis grupėmis galimybių išnaudojimą ir kitas šios krizės pamokas. Siekiant tinkamai pasiruošti galimoms sisteminėms grėsmėms ir didinti Lietuvos valdžios institucijų atsparumą, rengiamas optimalus modelis su viešojo valdymo rekomendacijomis dėl panašių krizių valdymo ateityje“, - taip pristatomas projekto aprašymas.

Informuojama, kad 2021 m. pavasarį bus išleista projekto rezultatais paremta monografija „Nuo greitų pergalių prie skaudžių pralaimėjimų: Lietuvos viešosios politikos atsakas į COVID-19 pandemiją ir šios krizės valdymas 2020 m.“

Ekspertai.eu pasidomėjo šio projekto sąmatos išklotine (viso ši mokslinis darbas kainavo beveik 100 tūkst,. eurų arba beveik 345 tūkst litų).

„Kur būtų galima susipažinti su projekto „Lietuvos ir kitų ES šalių narių atsakas į COVID-19 pandemiją: poveikis viešajai politikai ir ekstremalios situacijos valdymas (COPOVAL)“ sąmata, kuriam finansavimą skyrė LMT, sutarties Nr. S-COV-20-13“, - buvo klausiama LMT vadovo.

LMT Visuomenės informavimo specialistė Giedrė Kojelytė informavo, kad informaciją galima rasti adresu spektras.lmt.lt.

„Sąmata yra projekto paraiškos dalis. Paraišką, be kita ko, sudaro informacija, kuriai taikoma intelektinės nuosavybės teisių apsauga. Rekomenduojame susipažinti su viešai skelbiama informacija“, - pridūrė moteris.

Tačiau panaršius nurodytame tinklalapyje jokios sąmatos aptikti nepavyko. Todėl ekspertai.eu dar kartą kreipėsi į LMT.

„Ačiū. Atsiųskite tikslią nuorodą, kurią paspaudus iš karto matytusi sąmata. Atsiprašome už mūsų neišprusimą ir iš anksto dėkojame už pagalbą“, - laiške buvo rašoma LMT darbuotojams.

Po kiek laiko G. Kojelytė vėl atsiuntė laišką.

„Kad būtų paprasčiau, ištraukiau iš „Spektro“ jus dominančia informaciją. Santrauką rasite spustelėję projekto pavadinimą. Atkreipčiau dėmesį, kad sąvade neskelbiama informacija, kuriai taikoma intelektinės nuosavybės teisių apsauga. Jei reiktų detalesnės informacijos paraiškoje ar projekte, reiktų susisiekti su projekto vykdytojais“, - parašė LMT Visuomenės informavimo specialistė pridėjusi lentelę.

Deja, toje lentelėje ir vėl nesimatė projekto finansinės išklotinės, tik bendra projekto kaina – viso mokslinis darbas kainavo 89 tūkst. 231 eurą arba 307 tūkst. 846 litus 95 centus.

Penkiems mokslininkams per pusmetį už darbą, kurio prasmė vienintelė – įsisavinti pinigus – visai neblogai.

Apie tai ir šiek tiek daugiau kovo 5 d. „PressJazz TV“ laidos „2K+“ epizode – žiūrėti čia:

GUGUGU-01.png

Visus „PressJazz TV“ laidos „2K+“ įrašus rasite ČIA.