Prieš ką nukreiptos Amerikos pratybos "DEFENDER Europe"

Autorius: Aleksandras Chrolenko Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-03-23 19:34:00, skaitė 1133, komentavo 11

Prieš ką nukreiptos Amerikos pratybos

JAV kariuomenės vadovaujamos plataus masto tarptautinės pratybos "DEFENDER Europe 21" sistemingai naikina Europos saugumo sistemą - vardan Vašingtono interesų ir iš esmės primena trečiojo pasaulinio karo repeticiją

JAV armijos vadovybė Europoje ir Afrikoje paskelbė dislokuojanti plataus masto pratybas "DEFENDER Europe 21", kurioje dalyvautų iki 30 tūkstančių karių iš 26 šalių. Manevrai apims 30 daugiakampių 12 Europos šalių. Paskelbti tikslai yra padidinti strateginę ir operatyvinę parengtį, plėtoti JAV, sąjungininkų ir NATO partnerių sąveiką.

Anksčiau JAV armijos Europoje ir Afrikoje vadas generolas Christopheris Cavoli pabrėžė, kad "DEFENDER Europe 21" suteikia puikią galimybę patobulinti gebėjimą bendrai reaguoti į bet kokią krizę strategiškai svarbiame Balkanų regione ir Juodojoje jūroje. Pagal planą "krizės" geografija tuo neapsiriboja. Kariuomenė panaudos pagrindinius sausumos ir jūrų kelius, jungiančius Europą (įskaitant Baltijos šalis), Aziją ir Afriką. Manevrų metu bus naudojami nauji ir aukštųjų technologijų pajėgumai, įskaitant oro gynybos sistemas, priešraketinės gynybos sistemas, JAV nacionalinės gvardijos turtą (2100 karių iš penkių valstijų) ir neseniai atgaivintą Pentagono V armijos korpusą (dislokuotą Lenkijoje).

Planuojamas karinio personalo ir 1200 vienetų karinės įrangos ir įrangos perkėlimas iš JAV į keturis Europos jūrų uostus prasideda kovo mėnesį. JAV kariuomenės ginklai ir atsargos, anksčiau dislokuotos bazėse Vokietijoje, Italijoje ir Nyderlanduose, bus vėl suaktyvintos balandžio mėnesį, o Amerikos kariai tuo pačiu metu pradės priimti oro uostus 12 Europos šalių. Aktyvumo pikas planuojamas gegužę, kai neatidėliotino reagavimo, "Saber Guardian", "Swift Response" pratybos, taip pat susijusios "African Lion" ir "Steadfast Defender" vyks vienoje operacinėje erdvėje.

Bulgarijoje, Rumunijoje, Estijoje bus vykdomos keturios oro desanto operacijos, kuriose dalyvaus 7000 kariškių. Nuo gegužės vidurio iki birželio pradžios daugiau nei 13 000 karių iš 19 šalių gyvai šaudys per oro gynybos ir raketų gynybos operacijas. Pratybose dalyvauja visos Baltijos šalys. Iš šalių partnerių aktyviai dalyvauja Gruzija, Moldova, Ukraina. "DEFENDER Europe 21" manevrai baigsis birželį. Nebent pandemija sutrukdys, kaip tai nutiko pernai.

Operatyvinis pasirengimas

Sprendžiant pagal "DEFENDER Europe 21" koncepciją, pagrindinė (greičiausiai) JAV ir NATO karinė priešininkė yra Rusijos Federacija. Realiai europiečiams labiausiai kelia grėsmę "Vašingtono antirusiška manija". Provokuojantys daugianacionaliniai manevrai, vedami JAV armijos šalia Rusijos sienų, objektyviai sunaikina Europos saugumo sistemą. Niekas nepamiršo, kaip Pentagonas sukūrė ir išsprendė "krizes" Afganistane, Irake, Sirijoje, Libijoje, Jugoslavijoje.

"DEFENDER Europe 21" idėja kaip visuma primena Trečiojo pasaulinio karo repeticiją, tačiau įspūdį gadina silpna režisūra.

JAV kariuomenės Europoje vadovaujamos nominaliai gynybinės, plataus masto bendros pratybos yra skirtos padidinti tarptautinių pajėgų (Pentagonas + sąjungininkai ir partneriai) pasirengimą ir sąveikumą. Tačiau šį "mechanizmą" dar reikia surinkti ir ištaisyti. "Europos gynėjams" trūksta laiko.

Autoritetingas Amerikos karinis lyderis (buvęs JAV ir NATO pajėgų Afganistane vadas) Džonas Nikolsonas anksčiau priminė savo kolegoms, kad karinio konflikto atveju vien Baltijos regione Šiaurės Atlanto aljansui reikės 90 dienų, kad jis galėtų perkelti savo pajėgas, o operacijai Kryme Rusijai užteko maždaug trijų savaičių. Dabar įsivaizduokime hipotetinį karinį konfliktą teritorijoje nuo Baltijos iki Juodosios jūros ir Kaukazo, kurį iš tikrųjų "DEFENDER Europe 21" imituoja 30 tūkstančių karių. Labai nepatikima ir neįtikinama.

Karinių operacijų rezultatas bet kuriame operacijų teatre 90% priklauso nuo logistikos ir kontrolės sistemų, tai yra, pergalės potencialas susiformuoja dar prieš karo veiksmus. Pentagonas ir jo sąjungininkai Europoje (partneriai) dar prieš operacijas lauke (jūroje) turės išspręsti daugelį logistikos problemų, sukurti tikrai "beribę" vienybę žemėje, jūroje ir dangus. NATO ir ES tradiciškai taikomos demokratinės procedūros — diskusijos ir balsavimas — fronte yra labai pavojingos.

Be to, tarptautinės kariuomenės pajėgos turi vykdyti kovos koordinavimą — tai sudėtingas procesas net ir vienos nacionalinės armijos batalionų, pulkų ir brigadų mastu. Trisdešimtyje Europos operacijų teatro poligonų surinkite 30 tūkstančių karių iš 26 šalių (NATO ir partnerių), paleiskite juos į "mūšį", ir pamatysite ir tikrą logistinį pragarą ir operatyvinį cirką.

Neproporcinga atsakomybė

Tarkime, pirmieji "DEFENDER Europe 21" sunkumai prieš tai nugalėjo. Pentagono ir NATO kariai papildė šaudmenis, sutelktus dislokacijos vietose, pranešė apie savo pasirengimą atlikti paskirtas užduotis. Efektyvus tarpkontinentinis skrydis ir momentinis pasirengimas kovai yra pusė darbo, svarbiau yra kovos stabilumas ir garantuotas efektyvumas visos operacijos metu.

Pavyzdžiui, karo veiksmų piko metu Afganistane JAV kariuomenės skaičius pasiekė 100 tūkstančių žmonių (plius 50 tūkstančių "durtuvų" iš sąjungininkų šalių) — tai dešimtys pilnaverčių kombinuotų ginklų brigadų su visais ginklais ir įranga, didžiulė jėga. Įvairiais laikais amerikiečiams ir jų sąjungininkams lengvaisiais ginklais priešinosi 50–70 tūkstančių kovotojų, daugiausia Talibanas. Tuo tarpu "Afganistano fronte" žuvo 3300 amerikiečių karių.

Vien tik per pastarąjį dešimtmetį civilių gyventojų "lydintieji nuostoliai" sudarė daugiau nei 32 tūkst. Neseniai Pentagonas apskaičiavo, kad iš biudžeto  karui Afganistane nuo 2001 metų buvo išleista 193 mlrd. USD. 20 metų trukusios kampanijos rezultatas buvo gėdingas taikos susitarimas tarp JAV ir dominuojančios teroristinės organizacijos "Taliban" (uždrausta Rusijoje) , Amerikos kariuomenės išvedimas ir JAV valstybės departamento tiesioginis Talibano nukreipimas į Afganistano Islamo Respublikos vyriausybę ir parlamentą.

Daugiau nei 50 Europos šalių (įskaitant Azerbaidžaną, Armėniją, Baltarusiją, Gruziją, Moldovą, Rusiją, Baltijos šalis, Turkiją) yra JAV armijos vadovybės atsakomybės srityje Europoje ir Afrikoje. Dauguma jų to neprašė. Pentagonui priskirta atsakomybė akivaizdžiai neatitinka jo galimybių ir kelia grėsmę priklausomoms šalims.

Šiandien europiečiai, vadovaujami JAV armijos, kuria bendrų karinių operacijų prieš Rusiją planus, nekreipdami dėmesio į nesėkmingą Artimųjų Rytų patirtį ir tarptautinės karinės mašinos (Pentagono, NATO ir partnerių) technologinį neatitikimą. "Europos gynėjai" negalvoja apie galimų karinių nuostolių europinį mastą, apie Europos Sąjungos ir JAV civilių gyventojų nelaimes ir sunkumus.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.