V. Zemlys Balevičius didesnis testavimas mums leistų surinkti duomenis ir apvogti runkelius

Autorius: Vaidotas Zemlys-Balevičius Šaltinis: https://facebook.com/story.php... 2021-03-25 22:24:00, skaitė 1971, komentavo 4

V. Zemlys Balevičius didesnis testavimas mums leistų surinkti duomenis ir apvogti runkelius

Ar yra valstybėje jėga, galinti sutramdyti... Ne, ne virusą. Psichopatą: „Ne tiek jau daug mes esame atleidę. Bet kaukių nešiojimas visuotinis lauke turėtų grįžti. Tai yra psichologinis dalykas. Taip, jei žmonės lauke per 2 metrus yra, tikrai jie neapsikrės ir prasmės nešioti jų nėra. Bet grąžinimas turėtų būti savikontrolei, čia toks mano spėjimas.” Žymusis Lietuvos virusologas Vaidotas Zemlys-Balevičius.

Jeigu kas nors perskaitė iki straipsnio vidurio, tai ten parašyta, kad šitie pasiūlymai yra drakoniški ir jų reikėtų kai situacija bus tokia kokia buvo gruodį, ty 3000 atvejų per dieną. Dabartinė situacija palyginus su gruodžiu yra tokia, kad tada visiems buvo aišku, kad apribojimai būtini. Dabar visus įtikinti, kad tokių priemonių reikia imtis bus kur kas sunkiau. Ko labiausiai norėčiau dabar, tai kad būtų imamasi drąsių sprendimų. Per tuos 3 karantino mėnesius taip ir neatsirado duomenų, iš kurių būtų aiški kokia yra skirtingų veiklų epidemiologinė rizika. Vienintelė išimtis yra pilotinis mokyklų atidarymo projektas su kaupiniais.

Jis parodė, kad Vilniuje gali veikti mokyklos jeigu mokiniai yra nuolatos testuojami. Tokių projektų reikėtų daugiau. Iš jų surinktume duomenis kurios veiklos gali veikti prie kokios epidemiologinės situacijos ir tada sprendimus ką uždaryti būtų galima pagrįsti ne bendro pobūdžio pasvarstymais bet duomenimis. Praeitą savaitę nuskambėjo prekybos centrų pasiūlymai kaip saugiai atsidaryti. Kodėl to nepabandžius?

Taip yra rizika dar labiau pabloginti esamą situaciją, bet verslas norėdamas būti neuždarytas nuvers kalnus tam kad tai neįvyktų. Jeigu vis dėlto situacija pablogės tai bent turėsim duomenis kurie įrodys kad situacija pablogėjo būtent dėl to. Apskritai didesnis testavimas mums leistų surinkti duomenis, kuriais remiantis mes galėtumėme atidaryti daugiau veiklų, nes žinotumėme kurių atidarymas yra saugus, o kurių ne. Dabar deja nežinome nieko. Beje po JAV, mokyklas atidarinėja ir Švedijoje. Abiejose šalyse su testavimu. Visi tarptautiniai sportiniai renginiai irgi saugiai veikia su testavimu. Tai profilaktinis testavimas kol kas yra vienintelis būdas užtikrinti veiklos nenutraukimą.

Vaidotas Zemlys-Balevičius pardavinėja vogtus duomenis