Prof. Adas Jakubauskas papasakojo Respublikai, kas surengė jo pašalinimą

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2021-04-08 09:28:00, skaitė 3862, komentavo 11

Prof. Adas Jakubauskas papasakojo Respublikai, kas surengė jo pašalinimą

Prof. Adas Jakubauskas papasakojo dienraščiui „Respublika“ jo atleidimo iš LGGRTC direktoriaus posto aplinkybes.

Jakubausko žodžiais, jam atėjus dirbti į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą, pas jį iš karto su vizitu atvyko Izraelio ir JAV ambasadoriai, kurie bandė spausti bei diktuoti, kaip Lietuva turi traktuoti savo istoriją.

„Buvo didžiulis spaudimas ir daugybė priekaištų dėl įvairių paminklinių ženklų, tarp jų - ir generolui Jonui Noreikai-Vėtrai. Man labai keista, kai užsienio valstybių ambasadoriai bando kištis į kitos suverenios valstybės reikalus, ypač - į istorinę atmintį. Izraelio ambasadoriui pasakiau žodžius, kurie jį privertė paraudonuoti: „Gerbiamas ambasadoriau, jūs atėjote spausti. Paspausti nepavyks, tačiau turite įsisąmoninti, kad Lietuvos ypatingajame archyve saugoma 17,5 kilometro bylų. Sutarkime, kad istorija yra mokslas, istorija turi būti tiriama nešališkai, nepolitizuotai. Jei tarp tų 17,5 kilometro bylų atsiras jums nepalanki informacija, mes ją turėsime analizuoti." Po šių žodžių buvo kelių sekundžių pauzė, diplomatas paraudo, pakėlė galvą ir pasakė: „Suprantu."

Negali svetimos valstybės diktuoti, kokią Lietuva turi turėti istoriją,“ - pasakojo Jakubauskas.

Jis pažymėjo, kad „pokario pasipriešinimas yra labai sudėtingas reiškinys, negalima demonizuoti arba, atvirkščiai, išbalinti kai kurių įvykių ar veikėjų, neatsižvelgiant į visus turimus faktus“.

Prof.A.Jaukubauskas apgailestavo, kad, „kalbant apie generolą Vėtrą, nebuvo atsižvelgta į kunigo Borevičiaus liudijimus, nebuvo nuvažiuota į Vokietijos archyvus“, o „neatsižvelgus į visus faktus, priimamas sprendimas, kad tas žmogus - juodas. Taip negalima. Negalima prisidengiant kilniais tikslais perrašyti istoriją. Ir perrašyti neteisingai, politizuotai“.

„Abiem ambasadoriams sakiau: „Labai gaila, kad KGB karininkų veikalais remiamasi iki šiol, nors jų alkūnės yra kraujyje. Karininkų knygos apie partizaninį judėjimą, žiūrint iš KGB taško..." Keista, kad kai kurios JAV ir Izraelio institucijos remiasi šitais veikalais,“ - aiškino profesorius. Jis priminė, kad prof.Valdas Rakutis „turėjo pasitraukti iš Seimo Laisvės kovų ir valstybės istorinės atminties komisijos pirmininko pareigų vien todėl, kad priminė istorinį faktą - „holokausto vykdytojų netrūko ir tarp pačių žydų, ypač getų savivaldos struktūrose".

Prof.A.Jakubauskas nurodė, kad Lietuvoje yra kelios draudžiamos diskusijai temos: žydų istorija, Stambulo konvencijos kritika, LGBT...

Ką reiškia tokie draudimai? Aš manau, kad tai reiškia vieną: Lietuva yra Izraelio ir JAV kolonija de facto, nors de jure priklauso ES.

Prieš kurį laiką premjerė Ingrida Šimonytė prasitarė, kad dėl svarbių valstybei nutarimų ji laukia komandų iš šalies. Dabar mes žinome, kieno komandų ji laukia.

Gerb.kunigas Alfonsas Bulotas yra sakęs karčią tiesą, kad neprikalausomi esame buvę vienintelę Nepriklausomybės atkūrimo dieną.

image.png
Alkas.lt koliažas

Nuorodos: