Lietuvos miestų merų rinkimai buvo neteisėti

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/satires... 2021-04-22 16:36:00, skaitė 2111, komentavo 3

Lietuvos miestų merų rinkimai buvo neteisėti

Lietuvos KT priėmė sensacingą sprendimą. Pasirodo, tiesioginiai merų rinkimai, kurie jau buvo surengti du kartus — 2015 ir 2019 metais, buvo neteisėti. Norint juos surengti, reikėjo iš dalies pakeisti 119 pagrindinio valstybės įstatymo — Konstitucijos — straipsnį

— Rimvydai, ar jau girdėjai apie skandalingą Konstitucinio Teismo nuosprendį, kuriuo uždrausti tiesioginiai merų rinkimai? Ir nors šis sprendimas įsigalioja tik po dvejų metų — 2023 metų gegužę, vis tiek paaiškėjo, kad dabartinių merų valdžia yra tarsi pusiau legali?

— Na, jau seniai sakoma, kad dabartinė valdančioji liberalų konservatorių dauguma rengia visų rinkimų reformą. Žinant, kad Konstitucinis Teismas yra labiau politinė nei teisinė struktūra ir kad ji ilgą laiką buvo konservatorių rankose, galima manyti, kad valdantieji galės įgyvendinti šią reformą per Konstitucinį Teismą. Esmė ta, kad reikia padaryti kai kuriuos Konstitucijos pakeitimus, ir reikia, kad juos palaikytų ne mažiau kaip du trečdaliai Seimo narių. O dabartinės valdančiosios partijos tokios daugumos neturi. Taigi, jie sugalvojo tokį "triuką". Kaip, jei opozicija nenori palaikyti jų reformos, tada Lietuvoje nebebus tiesioginių merų rinkimų.

— Aš mažai suprantu šias didžiosios politikos subtilybes ir nesuvokiu, kodėl visos šios idėjos ir rinkimų teisės aktų performulavimas. Juk ir taip viskas gerai.

— Suprask, kad Lietuvos konservatoriai, žvelgdami į Amerikos demokratus, nori visam laikui perimti visą valdžią Lietuvoje. O pagal dabartines rinkimų taisykles jie negalės to padaryti. Nepamiršk, kad 2023 metais vietos valdžios rinkimai yra tik pirmas žingsnis link visiško valdžios perėmimo. Po metų, 2024 metais, vyks ne tik naujos Seimo ir Europos Parlamento deputatų iš Lietuvos rinkimai, bet ir prezidento rinkimai. O konservatorių stovykloje jie jau supranta, kad jų kandidatas — Gabrielius Landsbergis, tiesioginių prezidento rinkimų atveju, vargu ar įsikurs rūmuose Daukanto aikštėje. Taigi, jie pradėjo kalbėti apie tai, kaip kaimyninėse Latvijoje ir Estijoje prezidentą turėtų rinkti parlamentas, o ne žmonės.

— Ach, šit kaip! Pasirodo, konservatoriai su liberalais eina iš toli. Konstitucinio Teismo sprendimu priversti opoziciją sutikti su Konstitucijos pataisų svarstymu, o tada prastumti netiesioginius prezidento rinkimus?

— Matai, kaip viską greitai supratai. O sakai, kad nesigaudai politikoje. Pažiūrėk, kaip konservatoriai pradėjo įžūliai elgtis nuo pirmųjų valdžios dienų. Jie atvirai spjaudo į veidą ne tik savo politiniams oponentams, bet ir paprastiems rinkėjams. Ir ne veltui jie jau pradėjo atvirai kalbėti, kad Lietuva grįžta į "Smetonos diktatūros" laikus. Tik diktatorius nebebus prezidentas, bet viena partija — Tėvynės-krikščionių demokratų sąjunga, kuriai vadovauja "du Landsbergiai" — senelis ir anūkas.