75 JAV apmokyti kovotojai įžengė į Siriją per Turkiją

Autorius: BalsasTyruose Šaltinis: https://balsastyruose.wordpres... 2015-09-23 10:13:48, skaitė 2228, komentavo 0

75 JAV apmokyti kovotojai įžengė į Siriją per Turkiją

Sirija

Pasirodžiusiame naujausiame pranešime skelbiama, jog dešimtys kovotojų, nesenai apmokytų Jungtinių Valstijų vadovaujamos koalicijos, neva kovai prieš Daišus (Irako ir Levanto islamo valstybės karius), per Turkiją įžengė į Siriją.

Sirijos žmogaus teisių stebėjimo organizacija (SOHR) sekmadienį pranešė, kad per pastarąsias keletą dienų, 75 kovotojai, su dešimčių mašinų konvojumi, taip pat tame tarpe lengvaisais ginklais ir šaudmenimis, įžengė į šiaurės Siriją.

SOHR vadovas Rami Abdelas Rahmanas teigė, jog kovotojai, apmokyti netoli Turkijos sostinės esančioje stovykloje, įžengė į Alepo provinciją laikotarpiu, apimančiu penktadienio naktį ir šeštadienio rytą.

Vėliau jie buvo paskirti į, taip vadinamą, 30 diviziją ir Sukuro al-Džabalo (Kalnų Sakalų) brigadą, tai yra, į du dalinius, apmokytus Jungtinių Valstijų pajėgų.

JAV vedama apmokymų ir apginklavimo programa Turkijoje buvo pradėta diegti gegužės mėnesį, idant per metus būtų paruošta 5,4 tūkst. nuosaikiųjų pažiūrų kovotojų mūšiams prieš Daišus Sirijoje.

Vašingtonas tvirtina, jog 500 mln. dolerių vertės misijos projekto tikslas yra nukreiptas į atakas prieš Daišus. Visgi, analitikai teigia, kad šiuo projektu siekiama sukurti tik dar didesnį chaosą Sirijoje bei susilpninti šalies vyriausybę.

Prieš naują skubų kovotojų išsiuntimą į Siriją, pagal minėtąją programą buvo sugebėta apmokyti tik apie 60 karių.

Praėjusį mėnesį Sirijos užsienio reikalų ministras, Validas al-Mualemas, smarkiai sukritikavo Jungtines Valstijas dėl grupuočių atskyrimo kovai prieš Damasko vyriausybę, pareikšdamas:

„Pas mus, Sirijoje, nėra tokio dalyko kaip nuosaikiųjų ar nenuosaikiųjų pažiūrų opozicija. Bet kas, kas pakelia ginklą prieš Sirijos valstybę, yra teroristas.“

Nuo 2014 metų rugsėjo JAV, kartu su kitais savo sąjungininkais, neva rengė oro atakas prieš Daišų ekstremistus Sirijoje be jokio leidimo iš Damasko ar Jungtinių Tautų suteikto mandato tai daryti.

Oro atakos Sirijoje apima JAV vadovaujamą oro kampaniją prieš Daišų užimamas pozicijas Irake, pradėtą 2014 metų rugpjūtį. Daugelis kritikavo tokių reidų neefektyvumą.

Šaltinis:
http://www.presstv.com/Detail/2015/09/20/429968/Syria-US-Turkey-SOHR-Rami-Abdel-Rahman