G. Landsbergis nurodė visoms Sakartvelo politinėms jėgoms susitelkti reformoms

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/gland... 2021-04-30 14:35:00, skaitė 3682, komentavo 7

G. Landsbergis nurodė visoms Sakartvelo politinėms jėgoms susitelkti reformoms

Nuotr. urm.lt

Tęsdamas oficialų vizitą Pietų Kaukazo valstybėse, Lietuvos diplomatijos vadovas Gabrielius Landsbergis atvyko į Tbilisį (Sakartvelas) ir susitikiko su šalies valdžios atstovais – prezidente Salome Zourabichvili, ministru pirmininku Irakliu Garibashviliu, Parlamento pirmininku Kakhaberu Kuchava ir vicepremjeru bei užsienio reikalų ministru Davidu Zalkalianiu.

Su Sakartvelo vadovais ministras G. Landsbergis aptarė reformų procesą šioje šalyje, pasirengimą rudenį numatytam Rytų partnerystės viršūnių susitikimui, dvišalių ryšių aktualijas.

Pareigūnai taip pat kalbėjosi apie saugumo padėtį regione ir akcentavo destruktyvų Rusijos vaidmenį.

Ministras atkreipė dėmesį į tarpininkaujant Europos Vadovų Tarybos pirmininkui Charlesui Micheliui sudarytą susitarimą tarp Sakartvelo valdžios ir opozicijos atstovų, numatantį reikšmingas šalies teisingumo ir rinkimų sistemos reformas.

„Balandžio 19-osios susitarimas leis užtikrinti stabilumą, reikalingą siekiant ambicingų tikslų, todėl raginu visą Sakartvelo politikos spektrą prisijungti prie kompromiso ir efektyviai įgyvendinti tai, kas sutarta“, - pasakė G. Landsbergis.

Jis išreiškė Lietuvos palaikymą Sakartvelo siekiams įstoti į Europos Sąjungą (ES) bei NATO ir pabrėžė būtinybę tęsti integracijos procesui reikalingas reformas.

Ministras pažymėjo, kad Lietuva ir toliau teiks įvairiapusę paramą Sakartvelui, įgyvendinant Asociacijos susitarime su ES numatytas reformas, ypač srityse, susijusiose su ES Žaliuoju kursu ir šalies atsparumo didinimu. Abiejų šalių pareigūnai sutarė glaudžiai bendradarbiauti, rengiantis Rytų partnerystės viršūnių susitikimui ir formuluojant ambicingus jo tikslus. Šiame kontekste Ministras G. Landsbergis pabrėžė Sakartvelo koordinavimosi su kitomis asocijuotomis partnerėmis - Ukraina ir Moldova - svarbą.

Kalbėdami apie iššūkius Pietų Kaukazo regiono saugumui, Lietuvos diplomatijos vadovas ir Sakartvelo pareigūnai pabrėžė, kad didžiausią grėsmę jam kelia agresyvi Rusijos laikysena ir tebesitęsianti penktadalio Sakartvelo teritorijos okupacija.

G. Landsbergis pažadėjo tęsti mūsų šalies paramą Sakartvelo suverenumui ir teritoriniam vientisumui, aktyviai kelti šį klausimą tarptautinėje arenoje.

Šaltinis: urm.lt