Billas Gatesas neišgelbės mūsų nei nuo koronaviruso, nei nuo klimato krizės, - tai neįeina į jo planus

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2021-05-07 12:23:00, skaitė 3272, komentavo 6

Billas Gatesas neišgelbės mūsų nei nuo koronaviruso, nei nuo klimato krizės, - tai neįeina į jo planus

Korporacijos „Microsoft“ įkūrėjo teiginys, kad „Big Pharma“ turi turėti vakcinų monopolį, taip pasmerkiant milijonus žmonių būti nuo jų atribotiems, rodo tokių turčių kaip Billas Gatesas moralę: jiems terūpi jų pačių interesai. 

Visuomenės santykis su milijardieriais buvo komplikuotas nuo pat jų atsiradimo. Taip yra todėl, kad nė vienas iš jų iš tikro pats neuždirbo milijardo dolerių, o išnaudojo darbuotojus. Žinoma, tarp jų irgi gali būti gerų žmonių.

Multimilijardierius Billas Gatesas nėra geras žmogus ne todėl, kad neseniai išsiskyrė su žmona po 27 metų santuokos. Jis, kartu su kai kuriais kitais asmenimis, yra tiesiogiai atsakingas dėl vakcinų nuo koronaviruso slėpimo nuo žmonių, gyvenančių menkiau išsivysčiusiose šalyse. Per savo labdaros tinklą B. Gatesas pagrobė globalios „žmonių vakcinos“ idėją, prasukdamas savo COVAX programą per Pasaulio sveikatos organizaciją. Taip nutiko, nes B. Gatesas reikalavo, kad intelektinės nuosavybės teisės būtų ginamos ir per pandemiją.

Neoficialus koronaviruso vakcinų valdovas melavo: vakcinų sudėtis yra viešas dalykas, tačiau tiksli formulė, „receptas“, jau nebėra viešas dalykas, nes taip viską sutvarkė B. Gatesas. Jo teigimu, „Big Pharma“ korporacijos kuria geresnius produktus, tačiau tai – irgi melas. Naujojo ekonominio mąstymo instituto tyrimo duomenimis, JAV mokesčių mokėtojai per pastarąjį dešimtmetį rėmė visus naujus farmacijos pramonės produktus.

Žymusis amerikiečių virusologas Jonas Edwardas Salkas (1914-1995), sukūręs vakciną nuo poliomelito, netapo milijardieriumi, nesiekė patentuoti vakcinos, ir jo dėka didžiojoje pasaulio dalyje poliomelitas buvo išnaikintas.

B. Gatesui intelektinės nuosavybės teisės – ideologiškai svarbios: juk jis savo didžiulį turtą užsidirbo būtent naudodamasis jomis per „Microsoft“ produktus. Kadangi B. Gatesas sako „ne“ atviriems vakcinų patentams, neturtingos šalys dar bent kelerius metus negaus vakcinų nuo koronaviruso.

Visuomenės sveikata negali tapti kapitalistų monopolija. „Big Pharma“ neišgelbės mūsų nuo koronaviruso, kaip kad Markas Zuckerbergas neišgelbės nuo „fake news“, Elonas Muskas – nuo mirštančios planetos, o Warrenas Buffettas – nuo sveikatos sistemos problemų Amerikoje. Taip yra todėl, kad šie dalykai neįeina į jų planus.

Šaltinis