Istorijos perrašymas skaldo šalį. Ar JAV išliks?

Autorius: SputnikNews.lt Šaltinis: https://sputniknews.lt/columni... 2021-05-11 16:12:00, skaitė 920, komentavo 3

Istorijos perrašymas skaldo šalį. Ar JAV išliks?

Tarybiniais metais ir net dabar buvo ir tebėra daug mąstytojų, kurie laimingai griebiasi bet kokios ideologijos, įrodydami, kad JAV (ar kitų nedraugiškų šalių) istorija yra pilna kraujo ir nešvarumų

VILNIUS, gegužės 10 — Sputnik. "Norima padalinti mūsų tautą į dvi dalis perrašant istoriją" — neseniai šia tema buvo paskelbtas neblogas straipsnis. Apie rašo RIA Novosti autorius Dmitrijus Kosyrevas.

Rusijai tema labai pažįstama, tiesa?

Žinoma pažįstama. Per pastaruosius tris dešimtmečius buvo dažnai girdima, kad mūsų istorija yra tūkstantis vergovės metų, jog žodis "slavai" kilęs iš žodžio "vergas", kad kiekviena iš didžiųjų istorinių mūsų šalies epochų baigiasi šviesos reformistų jėgų nugalėjimu ir tamsiųjų teroru.

Bet dabar mes kalbame apie visiškai kitą šalį, kuri mums šiandien ir dabar rodo, kaip elgtis sąmoningai ir piktybiškai iškraipant savo istoriją. Ir ši šalis, kaip bebūtų keista, vadinama JAV.

Kalbama apie garsųjį "Projektą 1619", kuris paaiškina amerikiečiams, kad visa jų istorija susiveda į baltųjų priespaudą juodaodžiams be jokių šlovingų ir ryškių dėmių. Tai yra, pasak autorių, JAV istorija prasidėjo nuo pirmojo vergo, importuoto iš Afrikos nurodytais metais, o po to — keturių šimtų metų siaubo ir gėdos, už kuriuos kiekvienas turi atgailauti ir sumokėti.

Šis projektas dar kartą parodo šalies padalijimą ne tik į dvi skirtingai mąstančias tautos puses — šis padalijimas gilina esamas aiškias geografines ribas. Demokratai, tai yra dabartinė administracija, "Projektą 1619" paverčia oficialia šalies ideologija ir nurodo jiems visur — mokyklose, ginkluotosiose pajėgose — skaityti "kritinės rasės teorijos" paskaitas. Atsakydamos į tai, respublikonų valstybės tiesiog uždraudė šią kritinę teoriją, pasinaudodamos didele valstybių autonomija nuo federalinio centro. Naujausias atvejis yra Tenesyje.

Ten uždraudė dėstyti šią teoriją valstybinėse mokyklose (nieko negalima padaryti dėl privačių). Todėl dvi Amerikos yra apytiksliai vienodos, vieno iš jų teritorijoje reikia tikėti originaliu jo tautos nešvankumu ir be perstojo atgailauti, o kituose kraštuose galima ieškoti ir rasti daug šlovingų jo istorijos puslapių.

Žmonės yra išdėstyti keistai: paprastai jie labai gerai jaučia, kad vyksta koks nors bjaurus dalykas. Tačiau norint šiuos neaiškius pojūčius paversti veiksmais, reikia žodžių.

Ir čia yra labai neblogas straipsnis, su kuriuo pradėjome savo pokalbį — jame randama daugybė žodžių, apibrėžiančių, kas vyksta. Pavyzdžiui, taip: "jie" (tie, kurie sugalvojo "projektą 1619") nori vaizduoti Ameriką kaip iš pradžių tironišką režimą, norėdami pakeisti visą šalies sistemą ir sukurti naują sistemą, panašią į socializmą.

Apie tai pasakoja istorijos specialistė Meri Grabar (Mary Grabar). Ji parašė knygą "Refuting Project 1619: Exposing the Plan to Divide America". Apie knygą pradėta diskutuoti dar prieš išleidimą, nes joje analizuojamas pagrindinis įvykis JAV — nepriklausomos (iš Didžiosios Britanijos) šalies sukūrimas 1776 metais. Faktas yra tas, kad "projektas 1619" prasidėjo "The New York Times" publicistės Nicole Hanna-Jones straipsniu, kuriame teigė: 1776 metais Nepriklausomybės deklaracija ir po jos sekęs karas įvyko todėl, kad Didžioji Britanija norėjo panaikinti vergiją savo amerikiečių kolonijos, o vietiniai subjektai — JAV įkūrėjai — kovojo už vergovės išsaugojimą.

Meri Grabar — tik šio "britiško" požiūrio į savo šalies įkūrimą specialistė. Ji žino dokumentų originalus ir datas. Ir jis kalba apie akivaizdų dalyką: vergija visose Britanijos imperijos kolonijose (bet, žinoma, ne didmiesčio teritorijoje) buvo naudinga Londonui, jie buvo aktyviai skatinami, šia tema buvo tiek dokumentų, kiek jų buvo norėjo. Didžiosios Britanijos vergovės imperijoje panaikinimas prasidėjo tik 1787 metais, praėjus ketveriems metams po oficialaus karo su Amerikos kolonijomis dėl jų nepriklausomybės pabaigos. Ir tai tik prasidėjo. Ir jei pradėsite spręsti absoliučiai rasistinius Britanijos imperijos veikimo principus net 20 amžiuje, tada čia taip pat galite rasti daug įdomių dalykų.

JAV tėvai-įkūrėjai galėjo būti vergų savininkai (dešimt iš 12 pirmųjų prezidentų). Tačiau tikroji revoliucinio karo priežastis buvo mokesčiai Londonui, o ne vergovės institucija. Tada Amerika pradėjo pati spręsti šią įstaigą, ir tai užtruko daug laiko. Tai, kad dabar vergų palikuonys bando sunaikinti valstybę, pradedant gyvenimo reikalavimu ir nemažais mokėjimais vien už savo odos spalvą, gal egzistuoja kažkoks dieviškas teisingumas, bet tai jau ne istorikams.

Istorikai yra žmonės, dirbantys su faktais, o ne su karmos ir kitais panašiais dalykais. Atkreipkite dėmesį, kad "projektas 1619" buvo pradėtas priešingai nei vertino visos istorikų mokyklos ir gildijos, kurios apskritai puikiai žino viską apie JAV nepriklausomybę ir apie pilietinį karą, kuris prasidėjo po 1776 metų. Beje, pagrindinė to karo priežastis taip pat buvo ne vergovė, o kiti ekonominiai mechanizmai ir potvyniai.

Čia galima ir reikia padaryti šias išvadas: masiniai istorijos klastojimai naudojami toli gražu ne tik prieš Rusiją — akcentuojant jos vaidmenį II pasauliniame kare ar apskritai pasaulio istorijoje. Šį metodą kai kurios valstybės netgi nebūtinai taiko prieš kitas.

Jungtinių Valstijų atveju šie klastojimai tapo vidinės ideologinės kovos ginklu — kairieji prieš dešinę, demokratai prieš respublikonus.

Tai tik technologija — ir labai veiksminga — morališkai sunaikinti priešininkus. Todėl istoriko profesija vėl tapo nepaprastai svarbi, konfliktiška ir politizuota. Visame pasaulyje ir ne tik Rusijos ir Vakarų kovos už tiesą frontuose.

Sovietmečiu ir net dabar buvo ir tebėra daug mąstytojų, kurie laimingai griebiasi bet kokios ideologijos, įrodydami, kad JAV (ar kitų nedraugiškų šalių) istorija yra pilna kraujo ir nešvarumų. Atsakydami į tai, jų ideologai linksmai pristatė rusų mąstymui tas pačias žemę lenkiančias idėjas ir faktus apie mūsų istoriją. Galbūt laikas prisiminti, kad istorijos mokslas yra ne lazda priešui, o nuolatinis tiesos ieškojimas.

Tuo tarpu JAV respublikonai tvirtai pereina prie "rusų" pozicijų — tai yra pagarbos savo istorijai. Rasistinis "Projektas 1619", kartojame, yra uždraustas ne tik Tenesyje, bet ir visose kitose "Trampo" valstijose. Grupė respublikonų senatorių išleido dokumentą, kuriame sakoma: "Mūsų tautos jaunimui nereikia smegenų plovimo, kuris sutelktas tik į praeities nuodėmes ir skirsto mūsų tautą į dvi stovyklas. Mokesčių mokėtojų pinigais finansuojamose programose turėtų būti pabrėžiamos bendros pilietinės vertybės, kurios jungia užuot propagavę radikalias idėjas, draskančias mūsų visuomenę". Na, gerai pasakyta.

Autoriaus nuomonė gali nesutapti su redakcijos pozicija.