Izraelis Šamiras apie įvykius Baltarusijoje: "Nexta abdukcija"

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: https://lebionka.blogspot.com/... 2021-05-31 21:17:00, skaitė 1170, komentavo 4

Izraelis Šamiras apie įvykius Baltarusijoje:

Žemiau pateikiu žinomo Rusijos-Izraelio žurnalisto Izraelio Šamiro straipsnio vertimą, skirtą pastariesiems įvykiams Baltarusijoje. Tai profesionali analitika, visiškai ne tai, kuo mus šeria sorošinė purvasklaida.

Ką Lukašenka mano apie save ir savo šalį? Ar jis nesielgia kaip Izraelio karalius? Izraelis leidžia sau žudyti ir grobti savo priešus, kad ir kur jie būtų. JAV taip pat turi teisę daryti viską, ką mano esant reikalinga: pagrobti šimtus žmonių ir pasodinti juos į Gvantanamo kalėjimą arba tiesiog nužudyti, kaip nužudė Soleimani. Bet kitos valstybės? Ne, neduok Dieve! Jos turėtų ramiai sutikti su tuo, ką nusprendžia jų vadovai, ir žaisti pagal taisykles.

Tačiau Luka (kaip jį meiliai vadina) yra iš tvirtesnės medžiagos. Tai žmogus, kuris kategoriškai atsisakė uždaryti savo valstybę; jis surengė VE dienos paradą savo sostinėje Minske 2020 m. gegužės 9 d., kai likęs pasaulis bijojo išeiti iš namų. O dabar jis sulaikė NEXTA vaikiną Romaną Protasevičių, praėjusių metų protestų Minske organizatorių. Romanas P. juokėsi iš ekstradicijos prašymų saugioje Varšuvoje; jo NEXTA pasiūlė milijoninį atlygį už Lukos sulaikymą. Dabar netikėtai jis atsidūrė kalėjime. Geriausiai juokiasi tas, kuris juokiasi paskutinis.

Rusijos socialiniai tinklai labai apsidžiaugė. Jie sukurpė fotografijas savų Džeimsų Bondų - Petrovo ir Boširovo iš Solsberio, skrendančių lėktuvu į Minską. Nors atsargūs rusai tikriausiai nedalyvavo, visų rusų širdys buvo už Luką, kuris areštavo hipsterį.

image.png

Sočyje, Juodosios jūros kurorte ir Rusijos prezidento šilto klimato rezidencijoje, Putinas maloniai priėmė Lukašenką, pasiūlė jam išsimaudyti jūroje ir nuneigė Vakarų grasinimus. Tai tik emocijos, sakė jis, emocijų protrūkis. Tai greitai praeis.

Jis paminėjo nerimą keliančią ES rekomendaciją uždaryti oro erdvę virš Baltarusijos, kuri kelia tiesioginę grėsmę Rusijai ir yra dar vienas geležinės uždangos sugriežtinimas. Rusijai būtų nepatogu, o Baltarusijai brangu, jei šie apribojimai išliktų. Tačiau Rusijos parama reiškia, kad Baltarusija neturi dėl ko nerimauti. Ir JAV neįsakė savo aviacijai vengti Baltarusijos, priešingai nei europiečiams. Skraidyti aplink Baltarusiją yra brangu, tegul europiečiai apmoka sąskaitą.

Rusija sėkmingai susidoroja su Naująja pasaulio tvarka. Šiandien tai laisviausia pasaulio šalis, kurioje veikia teatrai, muziejai ir bažnyčios, restoranai pilni lankytojų, o vakcinos yra kiekvienam, norinčiam ją pasiskiepyti. Tačiau ši laisvė buvo pasiekta milžiniškomis pastangomis, o Rusijos sąjungininkai nėra tokie pajėgūs pasipriešinti Vakarams. Jie mažesni, ir juos lengviau spausti. Baltarusija, Rusijos balkonas virš Europos, kyšo tarp JAV satelitinių valstybių ir yra pažeidžiama. Rusijos ir jos sąjungininkių apsuptis būtų tapusi realybe, jei ne ilga ir draugiška Kinijos siena.

Baltarusija pozicionuoja save kaip vakarinį Kinijos įtakos centrą, kaip labiausiai į vakarus nutolusi Kinijos sąjungininką ir draugą. Rusijos nacionalistai sako, kad Baltarusija yra labiau prokinietiška nei prorusiška. Baltarusija yra Eurazijos valstybė, sako A. Lukašenka, taip sujungdamas savo šalį ir su Rusija, ir su Kinija. Jei dangus virš Baltarusijos būtų uždarytas, nukentėtų Kinijos patekimas į Europą. Taip pat tai atsivertų langą staigiai raketų atakai prieš Rusiją. Be kita ko, dėl šios priežasties daugelis Rusijos analitikų "Ryanair" bylą laiko provokacija. Jie sako, kad Vakarai parengė spąstus ir apie viską žinojo iš anksto. Vakarų valstybės reagavo taip greitai ir taip masiškai, kad išankstinis žinojimas atrodo neišvengiama išvada.

CŽV suvaidino azartišką žaidimą: jie paaukojo nereikšmingą jaunuolį, kad pakenktų Kinijai ir Rusijai ir sustiprintų J. Bideno, kuris netrukus susitiks su V. Putinu, pozicijas. Kiti sako priešingai: Baltarusijos KGB pasiekė didžiulę sėkmę, o Vakarų remiama Baltarusijos opozicija gavo skaudų smūgį. Dar labiau konspiratyviai nusiteikę ekspertai sako, kad tai buvo Rusijos operacija, kuria siekta pernelyg nepriklausomą Baltarusiją pririšti prie jos milžiniškos kaimynės.

Iš tiesų nėra pakankamai tikrumo dėl "Ryanair" įvykių, kad būtų galima atmesti provokacijos galimybę. Lukašenka sako, kad būtų pareikalavęs, jog lėktuvas nusileistų Minske, jei būtų žinojęs, kad lėktuve yra Romanas P. Tačiau jis sako, kad nežinojo. Tikrai žinome, kad Minsko oro uosto dispečeris informavo "Ryanair" lėktuvo kapitoną, kad buvo gautas elektroninis laiškas (neva iš "Hamas"), kuriame teigiama, jog lėktuve yra bomba, kuri sprogs virš Vilniaus oro uosto. Grasinimas buvo abejotinas; "Hamas" niekada nesprogdino lėktuvų, tačiau savižudžiai sprogdintojai sprogdino autobusus Izraelyje, todėl niekas negalėjo garantuoti, kad tai buvo apgaulė.

Visame pasaulyje, tiek Rytuose, tiek Vakaruose, visi grasinimai susprogdinti bombas traktuojami kaip tikri, nors daug dažniau tai būna apgaulė. Praėjusiais metais Rusija patyrė tūkstančius melagingų grasinimų susprogdinti; dažniausiai buvo teigiama, kad mokykla užminuota. Šie melagingi grasinimai dažnai susiję su Ukraina, kur veikia aktyvus ir įnirtingai prieš Rusiją nusiteikęs neonacių tinklas. Nepaisant to, kad beveik neabejojama, jog tai yra apgaulė, Rusijos valdžios institucijos šiuos grasinimus visada laiko tikrais. Taip pat elgiasi ir Vakarai. Praėjusių metų rugpjūtį Didžiosios Britanijos RAF dėl grėsmės saugumui sulaikė du naikintuvus, kad perimtų Ryanair lainerį; paaiškėjo, kad tai buvo tualete pamirštas mobilusis telefonas.

Todėl įprasta procedūra imtis saugumo priemonių. Bet kokiu atveju tai yra kapitono teisė ir pareiga priimti sprendimą. Kapitonas nusprendė pasukti Minsko oro uosto link. Tai faktas - yra pokalbių tarp orlaivio ir oro uosto įrašas. Pakeliui į Minsko oro uostą lėktuvą lydėjo Baltarusijos naikintuvas. Pagal standartinę procedūrą jis buvo pakeltas, kai laineris priartėjo prie Minsko oro uosto ir praskrido netoli atominės elektrinės. Ryanair įrašai patvirtina, kad naikintuvas nesulaikė lainerio, nekėlė jam pavojaus ir kapitonas jo nepajuto kaip grėsmės. Nors gali būti, kad Baltarusija žinojo apie apgaulę (arba net ją surengė), to įrodyti neįmanoma.

Lėktuvui nusileidus, keleiviai išlipo ir buvo nuvesti į terminalą. Jiems laukiant imigracijos patikros, M. Sapega, NEXTA vaikino draugė, nufotografavo jį savo išmaniuoju telefonu ir nusiuntė nuotrauką jų bendram draugui. Jis nuotrauką paskelbė "Telegram", sakydamas, kad jų lyderis yra Minske! Taip Baltarusijos valdžios institucijos sužinojo, kad šis policijos seniai ieškomas asmuo atsidūrė jų teritorijoje. Todėl jis buvo sulaikytas. Tokią istoriją pateikia Baltarusijos valdžios institucijos, ir ji gali būti teisinga (arba ne). Bet kokiu atveju nebuvo jokio lėktuvo užgrobimo, priverstinio nusileidimo ar kitų abejotinų veiksmų. Ar Baltarusijos valdžios institucijos nuo pat pradžių žinojo, kad lėktuve yra ieškomas asmuo, visiškai nesvarbu. Po to, kai Telegram buvo paskelbta to žmogaus nuotrauka, jos net negalėjo apsimesti, kad nežinojo.

O kas būtų buvę, jei jie būtų žinoję apie jaunuolio buvimą lėktuve? Net jei taip ir būtų buvę, jie vis tiek veikė savo nuožiūra. Bet kuri šalis turi teisę nutupdyti bet kurį civilinį orlaivį, skrendantį jos oro erdvėje. Tai ne tik išplaukia iš suvereniteto idėjos, bet ir patvirtinama praktikoje.

2016 m. Kijevo valdžios institucijos sulaikė į Minską skrendantį "Belavia" lėktuvą, privertė jį grįžti ir nutūpti Kijeve. Po nusileidimo jie išlaipino ir sulaikė keleivį - Rusijos ir Armėnijos ekspertą Armeną Martirosyaną. Kodėl? Todėl, kad jis (anot jo paties, juokais) telefonu iš oro uosto prieš pakilimą pasakė, kad su savimi veža kompromatą apie Ukrainos prezidentą P. Porošenką. Iš tiesų jis neturėjo jokių dokumentų; vėliau buvo paleistas, tačiau veiksmas, kuriuo lėktuvas buvo priverstas leistis, nesukėlė jokios tarptautinės reakcijos.

Jungtinės Valstijos primygtinai tvirtina, kad turi teisę išlaipinti bet kurį civilinį laivą. 2004 m. Jungtinės Valstijos jėga nutupdė privatų lėktuvą, kuriuo skrido Rusijos parlamento aukštųjų rūmų narys ir buvęs ministro pavaduotojas Andrejus Vavilovas. Jis buvo nugabentas tardymui tiesiai iš oro uosto.

Ryškiausias atvejis buvo 2013 m. Iš Maskvos pakilo Bolivijos prezidento Evo Moraleso lėktuvas. JAV žvalgybos tarnybos įtarė, kad lėktuve yra E. Snowdenas. Prezidento lėktuvas buvo priverstas nusileisti Vienoje, kur lėktuve buvo atlikta krata. E. Snowdenas nebuvo rastas, todėl lėktuvas buvo paleistas. Vėliau Jungtinės Valstijos viešai ir oficialiai pareiškė turinčios šventą teisę sulaikyti ir apieškoti visus pasaulio civilinius laivus.

Jungtinės Valstijos nebuvo vienintelės, išlaipinusios lėktuvus. 2012 m. Turkija privertė nusileisti Maskvos-Damasko lėktuvą. Tačiau tai buvo Rusijos lėktuvas, todėl niekam nerūpėjo.

image.png

Ką sulaikė baltarusiai? Baltarusijos pilietį Romaną Protasevičių, telegramų kanalo NEXTA įkūrėją ir vadovą, kuris organizavo riaušes Minske 2020 m. Savo išmaniojo telefono ekrane realiuoju laiku stebėjau, kaip Romanas P. vadovavo riaušėms Minske per 2020 m. Baltarusijos renginius. Tuomet man kilo mintis, kad Izraelis iš karto būtų pasiuntęs raketą į šią jaukią studiją, jei jis būtų vadovavęs riaušininkams pulti Izraelio policiją. Jei raketos būtų per stiprus signalas, tuomet į jo duris pasibelstų keli Izraelio desantininkai. Toks kišimasis negali būti toleruojamas. Tai, ką padarė NEXTA, buvo maištas ir kvietimas maištauti, o maištaujančios televizijos ir radijo stotys gali būti bombarduojamos. Kaip Izraelis ką tik subombardavo Associated Press ir Al Jazeera biurus Gazoje. Kaip amerikiečiai bombardavo televizijos stotis Belgrade, Bagdade ir Kabule.

Baltarusijai pavyko sučiupti NEXTA organizatorių. Puikiai pavyko! Izraelis yra pagrobęs žmonių ir už menkesnius darbus, pavyzdžiui, iš Romos pagrobtas branduolinio arsenalo paslaptis atskleidęs demaskuotojas Moti Vanunu. Jungtinės Valstijos neseniai privertė nusileisti lėktuvą, kad sulaikytų įtariamą sausio 6 d. Kapitolijaus renginių dalyvį.

Tačiau iki Romano P. suėmimo dienos tik ta pusė, Izraelio ir JAV hegemono pusė, išdrįso elgtis kaip visiškai suvereni valstybė. Lukašenka žengė svarbų drąsų žingsnį, pareikšdamas, kad yra lygus pačiam Izraeliui ir prilygindamas Rusiją Jungtinėms Valstijoms. Pats laikas. Rusija išaugo iš šių sau primestų tarptautinių apribojimų.

Lukašenkos veiksmai nebuvo didelis šuolis pasaulinėje titanų kovoje, tačiau neabejotinai tai buvo mažas žingsnis į priekį Baltarusijai ir Rusijai. RT vyriausioji redaktorė Margarita Simonjan Telegram parašė, kad pavydi Baltarusijai. Kas gi nesididžiuotų tokiu įžūliu lyderiu? Kita vertus, ji galėtų didžiuotis Rusija. Be Maskvos globos Baltarusija, kaip ir Sirija bei Irakas, jau būtų visiškai demokratizuota.

Pats laikas visiškai taikyti tarptautinę simetriją. Neseniai JAV specialiosios tarnybos ir jų jaunesnieji kolegos Kijeve bendradarbiavo vykdant operaciją. Jie planavo nutupdyti iš Minsko į Stambulą skridusį lėktuvą, kuris kirto Ukrainos oro erdvę. Donbaso kovotojai turėjo būti įkalbėti Minske sėsti į lainerį, tariamai saugiam skrydžiui į Stambulą, kuris vėliau būtų "priverstinai" nuskraidintas į Kijevą, kur juos būtų galima suimti ir nuteisti. Kai sąmokslas buvo atskleistas, Vakarų vyriausybės nesureikšmino to, kas techniniu požiūriu buvo užgrobimas; jos tik apgailestavo, kad operacija nepavyko.

Imperija ilgus metus laiko Džulianą Asandžą suimtą. Dešimtys Rusijos IT specialistų (vadinamų "įsilaužėliais") buvo suimti trečiosiose šalyse ir išduoti JAV; šimtai buvo pagrobti pagal "ypatingojo perdavimo" programą ir išvežti mirti į Gvantanamą. Lukašenka parodė, kad šį žaidimą gali žaisti dviese.

image.png

Sulaikytas NEXTA vaikinas Romanas P. jau pradėjo duoti parodymus, ir iš karto, vos po kelių valandų nuo sulaikymo. Tikimės sužinoti, kaip Lenkija ir Baltijos šalys (ir CŽV) kišosi į Baltarusijos vidaus reikalus, kaip planavo ir bandė įvykdyti "spalvotąją revoliuciją" Minske. Nuotraukos jo išmaniajame telefone atskleidė, kad prieš kelerius metus šis jaunuolis savanoriškai tarnavo neonacių batalione "Azov" Ukrainoje, darėsi asmenukes po svastika. Baltarusijoje tai nebūtinai yra nusikaltimas; nors "Azov" buvo gerai žinomas dėl savo karo nusikaltimų Donbaso konflikte.

Jo draugė, gudri mergina Sapega, Minsko oro uoste nufotografavusi nelemtą nuotrauką, pasirodo, buvo svetainės, kurioje buvo skelbiamas Baltarusijos policijos ir vyriausybės simpatikų privatūs duomenys, redaktorė; ji ragino kerštaujančius sukilėlius aplankyti jų šeimas ir namus. Ji buvo sulaikyta dviem mėnesiams.

Tikėtina, kad Baltarusijos vyriausybė, apklausdama šiuos du jaunuolius, sužinos daug įdomių dalykų. Be to, tikėtina, kad šis suėmimas atvėsins kai kurias karštas Baltarusijos galvas. Iki šiol jie manė, kad yra neliečiami; dabar jie sužinojo, kad vyriausybė gali ir gins šalį nuo riaušininkų.

Paprastai simpatizuoju maištininkams. Tačiau kartais maištininkai pernelyg pasitiki savimi. Jie mano, kad yra elfai, kovojantys su orkais. NEXTA vykdė savo karą prieš Baltarusijos realios ekonomikos žmones, prieš jos pramonę ir žemės ūkį, už naująjį skaitmeninį pasaulį. Jei jie laimėtų, kaip ir Ukrainoje, Baltarusijos pramonė būtų apiplėšta ir parduota už dyką; kaip ir Ukrainoje, Baltarusijos darbininkai taptų bedarbiais, o jos didysis žemės ūkis būtų sužlugdytas. Tačiau Ukraina turėjo silpną prezidentą V. Janukovičių, kuris, iškilus pavojui, pabėgo į Rusiją. A. Lukašenka yra iš kitokio audinio. Jis labiau panašus į Sirijos prezidentą Bašarą Asadą, kuris po metų, kai jam buvo pasakyta, kad turi pasitraukti, vis dar yra valdžioje. Jo draugystė būtų labai naudinga V. Putinui.

Šaltinis.