Korporacijos „Microsoft“ vadovas: G. Orwello „1984-ieji“ gali nutikti jau 2024-aisiais

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2021-06-08 18:59:00, skaitė 1488, komentavo 11

Korporacijos „Microsoft“ vadovas: G. Orwello „1984-ieji“ gali nutikti jau 2024-aisiais

Korporacijos „Microsoft“ vadovas Bradas Smithas teigia, kad rašytojo George‘o Orwello knygoje „1984-ieji“ išpranašautoji realybė gali išaušti jau 2024-aisiais, jei visuomenė nebus apsaugota nuo dirbtinio intelekto (DI). 

Pasak B. Smitho, sunku vytis greitai tobulėjančią technologiją. Pavyzdžiui, Kinija vis dažniau naudoja DI, kad sektų savo piliečius. Tai – akivaizdi grėsmė demokratijai.

„Jei nepatobulinsime savo įstatymų, kurie ateityje apsaugotų visuomenę, greitai tobulėjančią technologiją bus sunku pasivyti. Nuolat prisimenu G. Orwello įspėjimus apie tai, kaip vyriausybė seka visus ir visada. Jei nebūsime atsargūs, tai gali nutikti jau 2024 metais“, - sako B. Smithas.

Į Kinijos ambicijų planą įeina tapti DI pasauline lydere jau 2030-aisiais. Šioje srityje ES, manoma, atsilieka. 2019 metas Kinija pralenkė JAV DI technologijų patentų skaičiumi. 54 proc. iš pasaulyje esančių 770 milijonų stebėjimo kamerų yra Kinijoje.

Buvęs korporacijos „Google“ vadovas Ericas Schmidtas, dabar vadovaujantis JAV Nacionalinio saugumo komisijai DI reikalams stebėti, įspėjo, kad Kiniją šioje srityje tiesiog būtina pralenkti: „Tai – geopolitinis strateginis konfliktas. Turime jį laimėti. Jei to nebus, ateityje mūsų laukia kitos vertybes nei dabartinės.“

Kinijos vyriausybės patarėjas Lan Xue teigia, kad veido atpažinimo technologijos gali būti „ypač naudingos“, jei nutiktų „didelė nelaimė“: „Kinija išties padarė didelį progresą technologijose. JAV jaučia tai kaip grėsmę ir nori pradėti šaltąjį technologijų karą.“

Prieš kelerius metus „Google“ pradėjo bendradarbiauti su Pentagonu: leido jam naudotis savo vaizdų atpažinimo technologijomis, atpažinti žmones ir objektus dronais nufilmuotuose vaizduose. Šis karinis projektas buvo pavadintas „Project Maven“.

Šaltinis