Vis labiau agresyvėjant Rusijai, Seimas vieningai pritarė karių socialinių garantijų įstatymo pataisoms

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/vis-l... 2021-06-24 15:47:00, skaitė 597, komentavo 2

Vis labiau agresyvėjant Rusijai, Seimas vieningai pritarė karių socialinių garantijų įstatymo pataisoms

Nuotr. kam.lt

Vis labiau agresyvėjant Rusijai, Seimas vienbalsiai pritarė Krašto apsaugos ministerijos parengtiems karių socialinio paketo siūlymams, kuriais tobulinamas karių maistpinigių, kelionpinigių, gyvenamosios patalpos nuomos išlaidų kompensavimas bei kitos motyvacinės priemonės Lietuvos kariuomenėje tarnaujantiems kariams.

„Sąlygos kariams gerėja, o tai turi didelę reikšmę, nes tarnyba Lietuvos kariuomenėje privalo būti motyvuojanti. Mūsų kariuomenė turi būti konkurencingas darbdavys“, - pasakė Krašto apsaugos ministras, labiau žinomas kaip anušauskinių KGB sąrašų skelbėjas, Arvydas Anušauskas.

Įstatymo pakeitimai leis dvigubai didesniam karių skaičiui pretenduoti į kompensacijas, išplečiamos galimybės kariams gauti padidintas gyvenamosios patalpos nuomos ir kelionės iš gyvenamosios vietos į tarnybą ir atgal išlaidas.

Įstatymo pataisomis keičiama nuompinigių skyrimo tvarka, atsižvelgiant į rinkos sąlygas, didinant juos pagal savivaldybes nuo 160-280 Eur iki 228-440 Eur, taip pat proporcingai didinant, atsižvelgiant į visų kartu su kariu gyvenančių šeimos narių skaičių. Analogija taikoma kariams, tarnaujantiems užsienyje, nustatant apmokėjimą pagal maksimalius gyvenamosios patalpos nuomos išlaidų dydžius ir pagal šeimos narių skaičių.

Kariams, kurie kasdien vyksta į tarnybos vietas, didinamas apmokamas atstumas nuo 120 km iki 200 km pirmyn ir atgal. Taip pat trečdaliu padidintas kelionės nuosavu transportu vieno kilometro atlyginamų išlaidų dydis nuo 6 iki 8 centų už kilometrą.

Kartu įstatymo pataisomis yra naikinami apribojimai gauti kelionpinigius ir butpinigius, jei buvo parduotas nekilnojamas turtas (buvo numatyta, kad 5 metus negali gauti jokių išmokų). Taip pat numatomos kitos motyvacinės priemonės.

Pakeitimai įsigalios nuo šių metų liepos 1 d. Reikalingos lėšos įstatymo įgyvendinimui yra numatytos patvirtintame šių metų biudžete.

Šaltinis: kam.lt