D. Trump’as padavė į teismą „Facebook“, „Twitter“ ir „Google“ dėl „Amerikos žmonių cenzūros“

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2021-07-08 13:09:00, skaitė 1120, komentavo 1

D. Trump’as padavė į teismą „Facebook“, „Twitter“ ir „Google“ dėl „Amerikos žmonių cenzūros“

Buvęs prezidentas Donald’as Trump’as, kuris šių metų pradžioje buvo užblokuotas „Twitter“, „Facebook“ ir kitų socialinės žiniasklaidos platformų, trečiadienį padavė grupinį ieškinį prieš „Facebook“, „Twitter“, „Google“ bei jų vadovus.

Jo teisines pastangas rems „America First Policy Institute“, ne pelno siekianti organizacija, kurią anksčiau šiais metais sudarė D.Trump’o administracijos atstovai.

„Šiandien, kartu su Amerikos pirmosios politikos institutu, aš pateikiu ieškinį visiems technologijų milžinams, įskaitant „Facebook“, „Google“ ir „Twitter“, taip pat jų vadovams, Markui Zuckerbergui, Sundarui Pichai ir Jackas Dorsey.  Trys tikri malonūs vaikinai“, - sarkastiškai kalbėjo D.Trumpas.

Teisiniai dokumentai atskleidžia, kad „Google“ ieškinys yra orientuotas į jos dukterinę įmonę „YouTube“.

„Mes prašome JAV apygardos teismo, kad Floridos pietinė apygarda nedelsiant nutrauktų socialinės žiniasklaidos bendrovių neteisėtą ir gėdingą Amerikos žmonių cenzūrą. Būtent tai jie ir daro.”

 „Mes reikalaujame nutraukti šešėlinį žmonių blokavimą socialiniuose tinkluose, nutraukti nutildymą, sustabdyti skirstymą į juoduosius sąrašus, ką jūs taip gerai išmanote“, - pridūrė jis.

 D.Trumpas apkaltino didžiąsias technologijų kompanijas pažeidus amerikiečių pirmojo pakeitimo teises, cenzūruojant informaciją.

„Twitter“ atstovas atsisakė pakomentuoti situaciją.  „Facebook“ atstovai spaudai taip pat iš karto neatsakė į portalo „The Post“ prašymą pakomentuoti.

 D.Trumpas pridūrė, kad jis prašo teismo priteisti įmonėms baudą.

„Mes priversime didžiasias technologijų kompanijas atsakyti už jų veiksmus”, - sakė jis.

D.Trumpas pridūrė, kad komanda siekia reformuoti 230 skyrių, kuris teisiškai apsaugo socialinės žiniasklaidos įmones nuo turinio, kurį skelbia vartotojai, priežiūros ir platformų moderavimo.  

Socialinės žiniasklaidos platformos vis dažniau sulaukia paraginimų griežčiau reguliuoti veiklą po įžūlios „Facebook“ ir „Twitter“ cenzūros spalio mėnesį, kuomet buvo publikuotos portalo „The Post“ ataskaitos apie nešiojamajajį kompiuterį. Šis įrenginys anksčiau priklausė J. Bideno sūnui Hunteriui. Jame buvo rasti dokumentai, kurie atskleidė informaciją apie nešvarius dabartinio prezidento verslo ryšius Kinijoje ir Ukrainoje.

Spalio mėnesį „Twitter“ pareikalavo, kad „The Post“ ištrintų šešis pranešimus „Twitter“ platformoje, susijusius su istorijomis, kurios, kompanijos teigimu, buvo paremtos neteisėta informacija, tačiau jie nepateikė jokių įrodymų.

„The Post“ nepasidavė provokacijoms ir per dvi savaites trukusią akistatą paskyroje išlaikė kontraversiškus pranešimus - net tada, kai „Twitter“ padarė juos nematomus.

Bendrovė tvirtino, kad „The Post“ pažeidė „nelegalios medžiagos“ dalijimosi politiką, kadangi Hunter Biden el. laiškai buvo paviešinti neteisėtai.

Toks bendrovės poelgis sukėlė gilų pasipiktinimą, dėl kurio „Twitter“ buvo priverstas peržiūrėti savo politiką, kad kiti vartotojai galėtų dalintis istorijomis.

Galų gale bendrovė nusileido, atnaujindama „The Post“ prieigą prie savo „Twitter“ paskyros.

 „News Corp“ šį žingsnį pavadino „svarbiu momentu žurnalistikai ir spaudos laisvei“.

 „Nėra jokių įrodymų, kad dokumentai nėra autentiški, o savavališkas portalo blokavimas buvo itin reikšmingas posūkis kritiniu šio rinkimų sezono metu. Tai taip pat turėjo neigiamą komercinį poveikį, tačiau „Post“ komanda buvo tvirtai nusprendusi laikytis savo principų. 

„Aleksandras Hamiltonas, laikraščio įkūrėjas, šį vakarą žvelgia žemyn su plačia šypsena ir pasididžiavimu”, - sakė vyriausiasis komunikacijos atstovas Jimas Kennedy.