Lietuva siekia išgelbėti vertėjus, kurie talkino okupacinėms pajėgoms Afganistane

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/lietu... 2021-08-17 07:23:00, skaitė 1415, komentavo 19

Lietuva siekia išgelbėti vertėjus, kurie talkino okupacinėms pajėgoms Afganistane

Margiris Abukevičius.

NATO patyrus triuškinamą pralaimėjimą Afganistane, Lietuva reaguoja į pasikeitusią situaciją. Pranešama, kad Krašto apsaugos ministerija deda visas pastangas kuo skubiau atgabenti į Lietuvą vertėjus, tarptautinės NATO misijos Afganistane metu dirbusius su Lietuvos kariuomene.

Apie tai informuoja Krašto apsaugos ministro, labiau žinomo kaip anušauskinių KGB sąrašų skelbėjo, Arvydo Anušausko vadovaujama ministerija.

„Palaikome su vertėjais nuolatinį kontaktą, tą darėme paskutiniu metu, tą darome ir šiandien. Mums labai svarbu išsiaiškinti, kur jie šiuo metu yra fiziškai, ar yra galimybė jiems padėti artimiausiomis dienomis, valandomis. Esame numatę keletą variantų, kaip suteikti Afganistano iki šiol nepalikusiems vertėjams bei jų šeimoms prieglobstį, ir darome viską, kad tai įvyktų kuo greičiau“, - pranešė ir Krašto apsaugos viceministras Margiris Abukevičius.

Krašto apsaugos ministerija jau kurį laiką palaiko ryšį su keliomis dešimtimis Afganistaną palikti norinčių vertėjų. Iš jų buvo laukiama reikalingų dokumentų, o skrydis iš Afganistano į Lietuvą buvo planuojamas rugpjūčio pabaigoje.

Anot viceministro M. Abukevičiaus, Afganistane valdžią perėmus Talibanui, ministerija yra priversta reaguoti į besikeičiančią situaciją ir skubiai ieškoti naujų galimybių. Dar penktadienį turėtas planas šiandien jau nebetinka.

„Tai yra sudėtingas procesas. Esminis klausimas – per kiek laiko šie žmonės gali atsidurti Kabule. Susisiekimo infrastruktūros Afganistane šiuo metu nėra. Dėl to galvojama ir apie jų galimybes palikti Afganistaną į kaimynines šalis. Tuomet žmonių situacijas vertintume individualiai“, - sakė viceministras, pridūręs, kad ne visi su Lietuvos kariuomene dirbę vertėjai yra Afganistane, dalis jų šalį jau paliko, dalis į laiškus nebeatsako.

Krašto apsaugos ministerija, derindama sprendimus su Užsienio reikalų ministerija, Vidaus reikalų ministerija ir Migracijos departamentu, intensyviai planavo siūlomų sprendimų įgyvendinimą jau kurį laiką. Dėl reikalingų sprendimų priėmimo buvo inicijuotas Vyriausybės Migracijos posėdis.

Lietuva misiją Afganistane vykdė beveik 20 metų, iki šiol vienintelį kartą istorijoje aktyvavus 5-ąjį NATO straipsnį.

2002-2021 metais Afganistane tarnavo apie 5000 Lietuvos karių, kurie vykdė dvi pagrindines NATO operacijas: Tarptautinės saugumo paramos pajėgos (2002–2014 metais) ir „Tvirta parama“ (2015–2021 metais).

NATO šalių gynybos ministrai sprendimą pradėti misijoje „Tvirta parama“ tarnaujančių karių atitraukimą priėmė balandžio 14 d. Paskutinieji Lietuvos kariai iš Afganistano sugrįžo liepą.

Prognozuojama, kad neilgai laukus iš Afganistano į Europą turėtų patraukti nemažai žmonių.