E. Snowdenas teigia, kad ne „Apple“ spręs, kokio turinio vyriausybės ieškos telefonuose

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2021-09-20 17:27:00, skaitė 595, komentavo 0

E. Snowdenas teigia, kad ne „Apple“ spręs, kokio turinio vyriausybės ieškos telefonuose

NSA informatorius Edwardas Snowdenas išanalizavo „Apple“ telefonu nuskaitymo planą ir teigė, kad šis įrankis ne tik panaikina aiškią ribą tarp to, kas yra privatu, o kas ne, bet galiausiai sudaro palankias sąlygas vyriausybėms kištis į intymias žmonių gyvenimo detales.

E. Snowdenas buvo vienas iš kritikų, griežtai pasisakiusių prieš „Apple“ planą nuskaityti turinį visuose „iPhone“ telefonuose, siekiant rasti įrodymų apie nusikalstamą veiklą. Technologijų milžinės atstovai teigia, jog šio įrankio tikslas yra identifikuoti vaikų pornografiją, saugomą įrenginiuose, tačiau skeptikai tai vertina kaip naujausią korporacinį žingsnį kėsintis į žmonių privatumą prisidengiant vaikų apsauga. Pasak eksperto, tai viso labo dar vienas žingsnis privatumo pažeidimo link. Daugelis įmonių jau dabar nuskaito failus, kuriuos vartotojai saugo debesų saugykloje, savo tiekėjų serveriuose.

„Svarbiausia, kad jie naikina aiškią ribą tarp to, kas priklauso jiems, ir to, kas priklauso jums. O dabar jie planuoja užprogramuoti jūsų įrenginius ieškoti tam tikro turinio”, - sakė E. Snowdenas interviu su Rusijos žiniasklaida metu.

Naujausio „Apple“ sumanymo kritikai teigia, kad jei toks kišimasis į privatumą bus priimtas ir įgyvendintas, tai dar labiau susilpnins visų apsaugą, pirmiausia, nuo valdžios šnipinėjimo. Galų gale Tim Cook kompanija nebūtų ta, kuri priima sprendimus dėl ieškomo turinio, teigė E. Snowdenas.

 „Ar  „Apple” gali pasakyti JAV vyriausybei ne? Ar jie gali pasakyti ne Rusijos vyriausybei? Ar jie gali pasakyti ne Kinijos vyriausybei?” - retoriškai klausia jis. „Žinoma, kad atsakymas yra ne,tuo atveju, jeigu jie ir toliau norės pardavinėti savo produktus šiose šalyse“.

„Kai „Apple” panaikins šį barjerą tarp savo serverių ir jūsų telefonų bei gaus absoliučią prieigą prie jūsų įrenginių, jie galės nuskaityti bet ką. Jie galės nuskaityti, kokia politine kritika dalinatės, jūsų finansinius įrašus, visiškai viską”, - sakė E. Snowdenas ir pridūrė, kad tikrai nesvarbu, ar žmonės pasitiki tariamu „Apple“ įsipareigojimu privatumui, ar ne.

Kuomet „Apple“ pirmą kartą atliks tokio tipo nuskaitymą, jie nebegalės tiksliai pasakyti, kam šis įrankis bus naudojamas, o kam ne. Kuomet bus įrodyta, kad šią idėją įmanoma įgyvendinti praktiškai, klausimus kelsime nebe „Apple“ atstovams, o vyriausybėms ir įstatymų leidėjams, kadangi būtent jie galės naudoti šį įrankį kaip tik panorėję.

Kokie duomenys negali būti prieinami greičiausiai priklausys nuo konkrečios vyriausybės. Nors vienoje jurisdikcijoje tai seksualinės prievartos prieš vaikus vaizdai, kitoje tai gali būti politiniai animaciniai filmukai. E. Snowden prognozavo, kad nuskaitymą atliekanti bendrovė paprasčiausiai gaus „skaitmeninius pirštų atspaudus“.

Privatumo politikos pažeidimų tendenciją jau galima pastebėti augančioje tikslinio įsilaužimo į telefonus rinkoje, kurioje vyriausybės yra pagrindiniai klientai. Izraelio įmonė NSO pastaruoju metu sulaukė daug kritikos iš spaudos atstovų kai paaiškėjo, kad jos šnipinėjimo įrankis „Pegasus“ kai kuriose šalyse buvo nukreiptas į disidentus, tiriančiuosius žurnalistus ir kitus žmones, kurių privatumas kai kuriais atvejais yra tiesioginis gyvenimo ir mirties klausimas.

Atsižvelgiant į tai, koks didelis vaidmuo dabar tenka telefonams žmonių gyvenimuose, negalima nuvertinti bet kokio galimo įrenginio saugumo pažeidimo, teigė E. Snowdenas.

„Kad ir kur eitumėte, jūsų telefonas eina kartu. Jis žino, ką nusipirkote, žino, su kuo kalbate, žino, kas jus domina, ir matė kiekvieną jūsų turėtą nuotrauką. Tai labai asmeniška, labai intymu“, - sakė jis.

Paprastai tariant, telefono nulaužimas prilygsta pavyzdžiui, jog „jūs sumokate kam nors 10 milijonų dolerių ir jie suteikia jums galimybę nuotoliniu būdu valdyti kažkieno ranką ir panaudoti ją prieš tą asmenį“.

E. Snowden išgarsėjo visame pasaulyje po skandalingo interviu B.Obamos prezidentavimo laikais, kai atskleidė šokiruojančią informaciją apie neteisėtą masinį JAV ir jos sąjungininkų stebėjimą. Tame pačiame internetiniame renginyje anksčiau dalyvavo tokie garsūs pranešėjai kaip Elonas Muskas.

E. Snowden gyvena Rusijoje nuo 2013 metų. Jis buvo priverstas likti šalyje po to, kai jo tranzitinė kelionė per Maskvą buvo nutraukta dėl Vašingtono sprendimo atimti jo pasą po skandalingų pasisakymų. Galiausiai jam buvo suteiktas politinis prieglobstis, dabar jis su žmona bei vaiku gyvena kažkur Maskvoje.