Aurimas Guoga: Visuomenininkams apie prekybos ekonomiką

Autorius: Aurimas Guoga Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2021-09-29 17:00:00, skaitė 359, komentavo 3

Aurimas Guoga: Visuomenininkams apie prekybos ekonomiką

Prekybos įmonių asociacijos pirmininkė R. Vainienė pasirodė TV ir papasakojo kaip paklusnumas paveikė prekybos centrų lankytojų skaičių. Nieko neminėjo apie apyvartas, tačiau iš to ką savo akimis regėjau neabejoju jog jos sumažėjo dar daugiau nei lankytojų skaičius.

Taigi, R.Vainienė paskelbė, kad per dvi savaites parduotuvės su paklusnumu neteko 23,7 proc. lankytojų. Tie patys prekybos centrai savo parduotuvėse be paklusnumo sugebėjo atsigriebti tik 0,7 proc. daugiau lankytojų.

R. Vainienė neturi duomenų kur tie lankytojai nuėjo apsipirkti. 

Padėtis, kaip ji sakė, paklusnumo reikalaujančioms parduotuvėms yra katastrofiška. Netrukus, jei padėtis nesikeis, pradės atleidinėti darbuotojus.

Aš savo ruožtu galiu pridurti, kad pardavėjų nuotaikos turguje ypač pakilios, džiugios kaip niekados.

Ta proga šis tas iš ekonomikos srities ką reikėtų žinoti visuomenininkams. 

Paprastai manote, kad prekybos centrai pampsta, nes pasilieka didžiąją dalį jūsų paliekamų pinigų. Mažai žinomas faktas - didieji verslai yra mokesčių valdžiai surinkimo aparatas. Jie patys sau pasilieka iki kokių 5 proc. apyvartos, tačiau vien PVM sumoka 21 proc.

Manau ir be manęs žinote, kad Mažeikių nafta nepalyginamai daugiau uždirba biudžetui nei sau. Taip su dauguma stambių verslų. Pavyzdžiui, Achema neretai vargsta sudurti galus, bet mokesčių iš jų valstybė lupa devintą kailį. 

Kas nutinka kai einate pirkti į turgų? Nemažos dalies mokesčių valdžia netenka, nes iš smulkiųjų taip tvarkingai jų nesurankiosi. Gera dalis tų pinigų lieka visuomenės rankose.

Taigi jei norite atsikratyti kuoktservatorių, nepirkite iš stambiųjų.Pamažu susigaudėme, kad jei norime būti laisvi turime pirkti iš tokių kaip mes patys.