„Laisvės partija“ siūlo pilnamečiams asmenims leisti vartoti visus alkoholinius gėrimus

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/lais... 2021-10-09 14:56:00, skaitė 322, komentavo 0

„Laisvės partija“ siūlo pilnamečiams asmenims leisti vartoti visus alkoholinius gėrimus

Seimui svarstant alkoholio kontrolės pokyčius, Laisvės frakcijos narys Vytautas Mitalas siūlo neskirstyti, kokį alkoholį gali vartoti asmenys nuo 18 metų. Taip pat siūloma patikslinti reklamą reglamentuojančias nuostatas, pavyzdžiui, reklama nelaikyti įmonių atributikos. Tokius pasiūlymus Seimo Pirmininko pavaduotojas užregistravo Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms.

Šiuo metu Seimas po pateikimo yra pritaręs įstatymo projektui, kad aštuoniolikmečiai ir devyniolikmečiai galėtų vartoti tik lengvuosius alkoholinius gėrimus. Anot V. Mitalo, toks sprendimas nėra iki galo pagrįstas, sunkiai įgyvendinamas ir nesąžiningai veikiantis konkurenciją.

„Siekiu grąžinti pasitikėjimą pilnamečiais Lietuvos žmonėmis – ne apipinant sunkiai įgyvendinamomis išimtis, o iš esmės. Nėra prasminga drausti vartoti stiprius alkoholinius gėrimus 18–20 m. asmenims, jei siūloma leisti vartoti silpnuosius – kaip apskritai toks sprendimas būtų įgyvendinamas? Parduotuvėse tai bus papildomas apsunkinimas kasininkams tikrinti perkamo gėrimo stiprumą, restoranuose – vietoje maišomi kokteiliai bus pakeisti į iš anksto sumaišytus fabrikinius. Apskritai – tai įneš sumaišties ir nieko nespręs“, – sako Seimo Pirmininko pavaduotojas.

V. Mitalas taip pat teikia pasiūlymus keisti reklamą reglamentuojančias normas. „Šiuo metu įstatymas toks painus, kad galima kojas nusilaužyti, patirtis rodo, jog įmonės rizikuoja gauti baudas priklausomai nuo Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento nuotaikos. Reglamentavimas turi nepalikti vietos interpretacijai, kas leidžiama, o kas ne“, – teigia parlamentaras.

Registruotame projekte siūloma, kad alkoholinių gėrimų prekybos vietose esanti atributika nebūtų laikoma reklama. „Dabar gėrimų prekybos vietose esanti atributika (pavyzdžiui, marškinėliai ar skėčiai) gali būti laikomi alkoholio reklama ir įmonėms gresia sulaukti baudų, jei Departamentas pateikia tokį išaiškinimą. Tai sukelia praktinių nepatogumų verslui, nors realaus poveikio alkoholinių gėrimų vartojimo mažinimui neturi“, – sako V. Mitalas.

Taip pat Seimo Laisvės frakcijos narys užregistravo siūlymą leisti viešojo maitinimo įstaigų socialiniuose tinkluose informuoti apie maisto ir priderinto vyno rinkinius, maisto ir gėrimų degustacijas. Anot jo, socialiniai tinklai dabar dažnai atstoja oficialią įmonės svetainę.

„Tokia informacija ne tik neskatina neatsakingo vartojimo, kas yra didžioji problema, o atvirkščiai. Tai gali padėti skatinti kultūringesnį alkoholio vartojimą viešojo maitinimo įstaigose. Svarbu išlaikyti nuoseklią alkoholio kontrolės politiką, taikyti labiausiai pasiteisinančias priemones“, – pabrėžia Seimo Pirmininko pavaduotojas V. Mitalas.

LRS inf.

 Apie alkomafijos ir valdžiagyvių vykdomą Lietuvių Tautos GENOCIDĄ:

https://youtu.be/2K9zysmJTrw