Nebrangus įrenginys galintis sunaikinti COVID-19

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/nebr... 2021-10-28 17:40:00, skaitė 601, komentavo 3

Nebrangus įrenginys galintis sunaikinti COVID-19

Amerikiečių mokslininkai išsiaiškino, kurios LED lempos gali sunaikinti COVID-19, praneša portalas „The Conversation„.

Mokslininkai nustatė, kad šviesa klasifikuojama pagal bangos ilgį – atstumą tarp šviesos bangos smailių – ir matuojama nanometrais. Ultravioletinių bangų ilgiai svyruoja nuo šimto iki 400 nanometrų. Skirtingi ultravioletinių spindulių bangos ilgiai gali sumažinti virusų aktyvumą. Tai taip pat priklauso nuo to, kaip gerai juos absorbuoja viruso DNR arba RNR.

Kai ultravioletinė spinduliuotė absorbuojama, fotonai perduoda energiją ir pažeidžia genetinės medžiagos cheminius ryšius. Po to virusas negali daugintis ar sukelti infekcijos. Tradicinėse UV sistemose arba dezinfekcijos sistemose naudojami mažiausiai 254 nanometrų bangos ilgiai. Ši šviesa net mažomis dozėmis kenkia žmogaus odai ir akims. Tačiau naujausi tyrimai parodė, kad esant tam tikram ultravioletinės spinduliuotės bangos ilgiui – ypač mažesniam nei 230 nanometrų – didelės energijos fotonai sugeriami viršutiniuose negyvų odos ląstelių sluoksniuose ir neprasiskverbia į aktyvius sluoksnius.

Tai reiškia, kad kai UV spinduliuotė yra mažesnė nei 230 nanometrų, žmonės gali laisvai judėti patalpoje, o aplink juos esantis oras dezinfekuojamas realiu laiku. Tyrėjai išbandė penkis UV bangų ilgius, kad nustatytų, kurie iš jų geriausiai sumažina SARS-CoV-2 aktyvumą. Mokslininkai taip pat išsiaiškino, kiek radiacijos reikia virusui sunaikinti.

Savo eksperimentui komanda naudojo UV šviesos diodus, nanometrų sistemas, tradicines UV lempas ir keletą kitų naujų aukštųjų technologijų sistemų. Tyrėjai padarė išvadą, kad patalpą dezinfekuoti mažo intensyvumo ultravioletiniais spinduliais užtrunka apie 20 sekundžių.

Nanometrinės sistemos savo ruožtu yra beveik dvigubai efektyvesnės nei įprastos UV lempos, kurios dažnai naudojamos UV dezinfekcijos sistemose. Tačiau mokslininkai priėjo prie išvados, kad geriausias dezinfekcijos variantas pagal saugos ir kokybės santykį yra tradicinės ultravioletinės lempos, naudojamos gydymo įstaigose. Specialistai mano, kad tokias lempas reikėtų montuoti visur. Tai padėtų apsaugoti visuomenės sveikatą ir sumažinti virusų aktyvumą.

SN inf.