Geriausias būdas įveikti omikroną – kuo skubiau vakcinuotis esamomis vakcinomis, vėliau naujomis

Autorius: Ekspertai.eu Šaltinis: https://www.ekspertai.eu/geria... 2021-12-01 15:54:00, skaitė 388, komentavo 5

Geriausias būdas įveikti omikroną – kuo skubiau vakcinuotis esamomis vakcinomis, vėliau naujomis

Mokslininkas G. Dudas

Prieš daugiau negu savaitę pranešęs, kad koronaviruso pandemija jau eina į pabaigą, garsus virusų tyrinėtojas Gytis Dudas nepriklausomam Žmonių partijos portalui atskleidė, kad „omikron atmaina pasirodė, kaip griaustinis iš giedro dangaus ir jau pačios jos užuomazgos skiriasi nuo kitų atmainų“.

„Labai didelė tikimybė, kad tai bus virusas, apie 2020 metus patekęs į kažkokį rezervuarą. Tas rezervuaras galėtų būti <...> imunosupersuoti asmenys. Taip pat negalime atmesti tikimybės, kad tas rezervuaras galėjo būti gyvūnai, kadangi esame stebėję protrūkių tarp gyvūnų: tiek audinėse Lietuvoje, tiek baltauodegiuose elniuose, didžiosiose katėse ir pan. kitur pasaulyje. Per pastarąsias savaites ar mėnesius virusas iš to rezervuaro, kurio nesame nustatę, peršoko atgal į žmones ir akivaizdžiai gali toliau būti perduodamas žmogaus žmogui“, - cituojamas mokslininkas publikacijoje „Papasakojo, kuo skiriasi omikron atmaina nuo kitų: ar turimi skiepai išliks veiksmingi?“.

Informuojama, kad vaistų gamintojai jau paskelbė, „kad pradėjo gaminti vakcinas, gebančias įveikti ir omikron atmainą“.

Tačiau virusų tyrinėtojas abejoja, „ar po šių tyrimų bus kaip nors atnaujinamos turimos vakcinos nuo koronaviruso“ ir „paragino nedvejoti ir skiepytis turimais skiepais“.

„Skiepai stebuklingai per naktį nepraranda efektyvumo, ką rodo apsauga nuo delta atmainos, kuri, kaip minėjau, evoliuciškai labai nutolusi nuo tos, kurios pagrindu sukurta vakcina. <...> Kalbant apie skiepų apsaugą nuo hospitalizacijos, užsikrėtus delta atmaina, tas efektyvumas yra dar didesnis. Ir, aišku, apsauga nuo mirties yra fantastiška“, - atskleidė mokslininkas.

Jis taip pat paneigė gandus, kad „omikron atmainos koronavirusu greičiau užsikrečia paskiepyti žmonės“.

„Vienintelis dalykas, ką mes galime padaryti, tai pasiskiepyti. Tuomet sumažinsime riziką užsikrėsti, dar labiau sumažinsime riziką atsidurti ligoninėje, dar labiau – mirti. Akivaizdu: pats saugiausias būdas apsisaugoti – tapti imunizuotam. Jeigu nesiskiepijame ir pasirenkame persirgimo kelią, rizikuojame savo sveikata, rizikuojame aplinkinių sveikata ir keliame pavojų sveikatos apsaugos sistemai“, - perspėjo G. Dudas.

Mokslininko žiniomis, nuo omikrono atmainos atradimo praėjo vos savaitė, todėl apie ją daugiau pasakyti jis kol kas negali.

Susiję:

Omikronas jau Europoje, kada smogs Lietuvai, tik laiko klausimas – reikia skubėt vakcinuotis

Garsus virusų tyrinėtojas Gytis Dudas pranešė, kad koronaviruso pandemija jau eina į pabaigą