Mindaugas Puidokas. Kodėl Prezidentas negirdi basų tėvų, o vaikus palieka vyriausybės prievartai?

Autorius: Dr. Mindaugas Puidokas Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2021-12-09 17:53:00, skaitė 274, komentavo 1

Mindaugas Puidokas. Kodėl Prezidentas negirdi basų tėvų, o vaikus palieka vyriausybės prievartai?

Vyriausybė nusprendė, kad (ne)galimybių pasas nuo gruodžio 28 dienos bus privalomas ir vaikams nuo 12 metų. Ar kam nors kilo mintis, kad tai – nuoširdus noras suvaldyti pandemiją ir apsaugoti žmones?! Pagal šiuo metu LR Sveikatos apsaugos ministerijos skelbiamą tvarką (ne)galimybių pasą gali gauti tie žmonės, kurie:

  • Yra gavę neigiamą COVID-19 PGR testo rezultatą;
  • Yra pasiskiepiję nuo COVID-19;
  • Yra prasirgę COVID-19.

Ką Vyriausybės bizūnas reiškia vaikams?

Vyriausybė savo segreguojančiu ir neteisėtu nutarimu dėl (ne)galimybių pasų vaikams nuo 12 metų peržengė visas ribas. Ji jau užsitikrino vietą istorijos vadovėliuose kaip bizūnu valdanti ir to neslepianti vyriausybė. Ji negirdi nei žmonių, nei nepriklausomų ekspertų ir užsiima ne pandemijos valdymu, o savo šalies piliečių segregacija ir diskriminacija.

Sveikatos teisės instituto teisininkas Justas Sakavičius visiems primena dar 1995 metais Lietuvoje ratifikuotą Jungtinių tautų Vaiko teisių konvenciją, kurios 2 straipsnyje yra minimas bet kokios diskriminacijos vaiko atžvilgiu draudimas, įskaitant ir draudimą diskriminuoti dėl sveikatos būklės. O (ne)galimybių pasas kaip tik ir įtvirtina tokios rūšies diskriminaciją!

Įteisindami (ne)galimybių pasą vaikams nuo 12 metų valdantieji teigia, esą tai paskatins vaikų vakcinaciją ir tokiu būdu apsaugos vyresnio amžiaus žmones nuo apsikrėtimo koronavirusu. Tai atviras melas – juk užsikrečia ir serga tiek skiepyti, tiek neskiepyti. Be to, kaip rašo Sveikatos teisės institutas: „tokia teisinė priemonė suaugusiųjų interesus iškelia aukščiau vaiko interesų, o tai prieštarauja Konvencijoje ir įstatymuose įtvirtintam vaiko interesų viršenybės principui.“

Įvedusi galimybių pasą vaikams nuo 12-os metų, Vyriausybė atskyrė paauglius nuo bendravimo su bendraamžiais, nuo galimybės turėti pilnavertišką laisvalaikį bei tokio amžiaus vaikams būtinas pramogas. O apie žalą vaiko asmenybei ir psichikai net nekalbama.

Prezidento susitikimas su premjere basų mamų prašytų sprendimų neatnešė

Basos mamos pirmosios stojo ginti vaikų. Deja, iki šiol jos beveik nebuvo išgirstos. Suprantame, kad premjerei empatija svetima, o kaip JE Prezidentas Gitanas Nausėda? Jis juk tėtis. Kodėl radęs laiko priimti tą vieną mamą ir išklausyti jos suaugusio vaiko problemas Prezidentas nerado laiko basoms mamoms, už kurių stovi didelė dalis Lietuvos mamų?! Jo susitikimas su premjere buvo tik mandagus diplomatinis gestas, bet per jį jokių naujų sprendimų neatsirado. Buvo tik garsiau paskelbta apie anksčiau protestuojant basoms mamoms priimtą Vyriausybės protokolinį nutarimą, kad galimybių pasas vaikams nuo 12 metų bus išduodamas ne tik pasiskiepijus nuo COVID-19, bet ir atlikus mokyklose testą kaupiamuoju metodu, nemokamą PGR testą arba ištyrus antikūnų kiekį, kuris rodo imunitetą, įgytą persirgus koronavirusu. Tokiu būdų buvo priimtas privalomas visų sveikų vaikų testavimas, kurio anksčiau buvo atsisakyta, kai tėvai masiškai visoje Lietuvoje su tuo nesutiko. Dabar mokyklose savanoriškai testuojasi mažiau nei pusė visų moksleivių.  

Aišku viena – mamos nesitrauks. Saugodamos savo vaikus jos kovos ir priešinsis neteisybei bei LR Konstitucijai prieštaraujantiems sprendimams.

Basų mamų akcijos iniciatorė Vitalija Jankauskaitė primena: ,,Artėja Šv. Kalėdos. Ir taip norėtųsi, kad šis laikas įgautų jautrumo, emocijos, empatijos. Kad nebūtų tik apie tai - ,,kad mes jums atrašysime į tą raštą, dar palaukite"."

Kai valdantieji ir kol kas net Prezidentas negirdi Sveikatos teisės instituto ekspertų įspėjimų, medikų, teisininkų argumentų, kas lieka mamoms ir tėčiams, kai kėsinamasi į jų vaikus!? Kaip nepriklausomoje Lietuvoje leidome ateiti laikams, kai per sniegą žmonės taikiai protestuoja basi prieš valdžios neteisėtus sprendimus!?

Prie basų mamų jungiasi ir basi tėčiai

Praėjusią savaitę prie prezidentūros greta basų mamų jau stovėjo ir basi tėčiai. Savo atvirame laiške visuomenei jie rašė: „Solidarizuojamės su mamomis. Mums visiems rūpi Lietuvos vaikų ateitis. Norime, kad vaikai augtų be diskriminacijos ir segregacijos, laisvoje demokratinėje šalyje."

Žmonės stebi savo išrinkto Prezidento veiklą ir jo dėmesį tiems, kurie nori būti išklausyti. Viena mama buvo priimta, o kaip bus su visa grupe sunerimusių basų mamų ir tėčių?

Basi tėčiai išsiuntė savo laišką JE Gitanui Nausėdai. Jame yra ir tokios eilutės:

,,Ar mūsų kreipimasis ir noras susitikti yra mažiau reikšmingas už mamos, vienintelės sulaukusios Jūsų dėmesio ir pakviestos pasikalbėti, prašymą? Ar tradicinės vertybės ir jas puoselėjančios šeimos jau tapo nepageidaujamos mūsų valdose? Kuo virto Prezidento priesaikos pažadas būti visiems lygiai teisingam?

Reikalaujame neleisti sutrypti mūsų vaikų orumo – surūšiuoti į geresnius ir prastesnius, turinčius ir neturinčius „galimybių“. Privalote mus išgirsti – VISI Lietuvos vaikai NORI ir TURI BŪTI suprasti, išklausyti. Vaikai neturi būti žeminami, iš jų negalima leisti tyčiotis.”

Ar Lietuva turi ryžtingą politinį lyderį - vadovą, kuris gina visus vaikus?

Gerbiu ir palaikau pseudo elito per TV ekranus aršiai puolamą Prezidentą Gitaną Nausėdą. Iki šiol jis rasdavo jėgų elgtis vertybiškai ir galimybių priimti tuos, kas kreipiasi su savo skausmu. Jis žmonių neskirstė į tuos, kurie verti dėmesio ir į tuos, kurių galima nepastebėti.

Prezidente, liberalkonservatorių Vyriausybė ir Seimo dauguma jau paskelbė Jums ir visiems kas nepritaria jų neteisėtiems sprendimams atvirą karą. Jie niekina ir žemina tuos kas mąsto kitaip. Ar tai demokratija!? Kelio atgal jau nėra ir nebus. Tie kas sako, kad galima laviruoti ir išlikti neutraliam per šį karą – Jums meluoja.

Dievas mus moko atjautos. Šventas Augustinas aiškiai teigia, kad neteisingas įstatymas nėra įstatymas (lot.k. ,,Lex iniusta non est lex”). Stokite kartu su skriaudžiamais žmonėmis, kurie tikisi Jūsų drąsios lyderystės ginant demokratiją ir žmogiškumą! Kartu būsime neįveikiami, o po vieną mus toliau niekins, puls, draskys ir atiminės mūsų LR Konstitucijos garantuojamas teises. Atėjo metas sustabdyti Lietuvos Konstitucijos iškraipymą ir apginti silpnuosius. Susitikimai su premjere neduos rezultatų, o ryžtingas kreipimasis į LR Konstitucinį teismą dėl LR Vyriausybės nutarimo „Dėl valstybės lygio ekstremalios situacijos paskelbimo“ iškart sustabdytų dabar įvestą neteisėtą mūsų žmonių segregaciją ir leistų susitarti su vyriausybe iš naujo dėl medicininę logiką atitinkančios ir žmogaus teises gerbiančios pandemijos suvaldymo tvarkos. Statistiniai duomenys aiškiai rodo, kad (ne)galimybių pasai nemažina užsikrėtimų ir mirčių nuo COVID-19 skaičiaus. Jie sukelia įtampą visuomenėje ir stumia žmones į šešėlį bei verčia ieškoti šią neteisėtą tvarką apeinančių sprendimų. Emigracija iš Lietuvos išaugo dramatiškai. Reikalingi efektyvūs vaistai ir kompleksinės saugumo priemonės.

Tik ta valstybė, kuriai rūpi vaikai turi ateitį. Ar Lietuva turi ateitį ir vadovą, kuris paims skydą ir apgins beginkles mamas ir vaikus!? Vis dar nevėlu. Daliniai sprendimai netenkina nei mamų, nei tėčių, nei vaikų, nei studentų, nei darbuotojų. Lietuvai reikia tvarių sprendimų ir LR Konstitucija pagrįstos tvarkos atstatymo.