Britai išduos karo nusikaltimų viešintoją Julianą Assange‘ą JAV

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2021-12-12 22:08:00, skaitė 275, komentavo 0

Britai išduos karo nusikaltimų viešintoją Julianą Assange‘ą JAV

Gruodžio 10 dieną JK Aukščiausiasis teismas nusprendė išduoti 50-metį karo nusikaltimų viešintoją, Australijos pilietį, „WikiLeaks“ įkūrėją Julianą Assange‘ą JAV, kur jo laukia 175 metų kalėjimo bausmė. Amerikoje J. Assange‘as bus teisiamas už šnipinėjimą. 

Pastaruosius dvejus metus J. Assange‘as kali Londono Belmaršo kalėjime, į kurį buvo atgabentas iš Ekvadoro ambasados, kuri kelerius metus jam buvo suteikusi prieglobstį.

Teismo sprendimą dar turi patvirtinti britų vidaus saugumo sekretorė Priti Patel.

J. Assange‘o gyvenimo draugės, jo dviejų sūnų mamos ir advokatės Stellos Moris teigimu, teismo sprendimas yra „didžiulė klaida“ ir pažadėjo, kad „WikiLeaks“ įkūrėjo gynėjai artimiausiu metu paduos apeliaciją. J. Assange‘as teismo procesą stebėjo iš Belmaršo kalėjimo vienutės.

2021 metų sausį žemesnės instancijos Old Beili britų teismas atsisakė išduoti J. Assange‘ą dėl jo silpnos sveikatos ir pažeidžiamos psichikos. Tuomet teisėja Vanessa Baraitser konstatavo, kad J. Assange‘as yra „depresyvus ir kartais neviltį patiriantis žmogus“, kuris gali nusižudyti. 2019 metais 60 gydytojų iš įvairių šalių grupė parašė P. Patel laišką, kuriame išreiškė nerimą dėl J. Assange‘o psichinės sveikatos, tačiau atsakymo iš valdininkės negavo.

JAV prokurorai už akių J. Assange‘ui yra pateikę 17 kaltinimų šnipinėjimu ir vieną kaltinimą „piktnaudžiavimu kompiuteriu“ dėl tūkstančių „WikiLeaks“ publikacijų, paviešinusių Amerikos karo nusikaltimus Irake ir Afganistane. Pagal šiuos kaltinimus J. Assange‘ui gresia 175 metai kalėjimo.

„WikiLeaks“ išgarsėjo, kai 2010 metais paviešino JAV kariškių vaizdo medžiagą, rodančią, kaip 2007 metais Bagdade amerikiečių kariai iš „Apache“ sraigtasparnių nužudo 12 žmonių, tarp kurių buvo du „Reuters“ žurnalistai.

Po šios publikacijos bei tūkstančių kitų J. Assange‘as tapo laisvo žodžio simboliu. Žurnalistės Stefanios Maurizi teigimu, išgelbėti J. Assange‘ą gali tik visuomenės daromas spaudimas. S. Maurizi dirba Italijos dienraštyje „Il Fatto Quotidiano“, ji dirbo su visais „WikiLeaks“ dokumentais, tarp kurių buvo ir garsusis 2010 metais paviešintas įrašas, dėl kurio taip pat norima teisti J. Assange‘ą. S. Maurizi akcentuoja: „Ši byla nuspręs žurnalistikos ateitį ir visuomenės teisę pažvelgti į mūsų vyriausybių tamsiausius užkampius.“

„Reporters Without Borders“ JK skyriaus vadovė Rebecca Vincent tviteryje paskelbė: „Tai visiška gėda ir įspėjimas viso pasaulio žurnalistikai bei spaudos laisvei.“

Su „WikiLeaks“ dirbantis islandų žurnalistas Kristinnas Hrafnssonas tviteryje parašė: „Jungtinių Tautų Žmogaus teisių dieną JK teismas tiriamąją žurnalistiką įmetė į tamsą ir toliau kankina Assange‘ą. Ši kova tuo nesibaigs.“

Šaltinis