Rusijos spauda apie Lukašenkos turistus ir jų bandymus veržtis į ES

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2021-12-12 22:57:00, skaitė 484, komentavo 10

Rusijos spauda apie Lukašenkos turistus ir jų bandymus veržtis į ES

Rusijos nepriklausoma spauda gana objektyviai supažindina savo skaitytojus su Lukašenkos turistų nuotykiais Baltarusijoje, jų stovyklomis, organizuojamais „stichiniais“ mitingais prieš Baltarusijos spec.tarnybų kameras, sienos įveikimo peripetijas, turistų mušimą ir varymą per sieną, kelionę su kontrabandininkais į Vakarų Europą.

Rusijos dienraštis „Novaja gazeta“ gruodžio 3 d. paskelbė savo korespondento iš Baltarusijos Vadich El-Chaiek straipsnį „Bilietas į aną pasaulį“. Minskas suteikė Sirijos pabėgėliams tris dienas kelionei į Europą. Priešingu atveju jų laukia skrydis į Damaską.

https://novayagazeta.ru/articles/2021/12/03/bilet-na-tot-svet

Straipsnyje rašoma:

Su „Novaja Gazeta“ susisiekė Sirijos pabėgėliai Baltarusijos ir Lenkijos pasienyje netoli Baltarusijos Gardino miesto. Abu Omaru prisistatęs vyras pasakojo, kad į Sirijos stovyklą atvyko du vyrai - vienas su karine uniforma, o kitas su paprastais drabužiais - ir pasakė pabėgėliams, kad per tris dienas jie turi prasiveržti į Lenkijos pusę. Civiliai apsirengęs vyras patikino Abu Omarą ir jo tautiečius, kad Baltarusijos pasieniečiai užtikrins jų laisvą išvykimą.

Priešingu atveju pabėgėlius žadėta nugabenti į Minską ir deportuoti į jų gimtąją šalį, Siriją.

Pasak "Novaja Gazeta" pašnekovo, Gardino sienos perėjimo punkte tebėra apie 1 400 pabėgėlių, daugiausia iš Irako ir Sirijos kurdų regionų. Tačiau yra ir arabų - apie 150 žmonių, iš kurių 53 yra sirai iš Idlibo - paskutinio Bašaro al Asado nekontroliuojamo regiono kariaujančioje Sirijoje.

image.png

Po pirmųjų lankytojų atvyko vyriausybinio televizijos kanalo "Belarus-1" filmavimo grupė, kuri nufilmavo "spontanišką" pabėgėlių mitingą su kreipimusi į popiežių. Viename iš vaizdo įrašų, perduotų Novajai, girdime "civilio" balsą: "Taip, taip, aš vis dar filmuoju savo laikmenoje".

https://www.youtube.com/watch?v=35r0rXy2CJU

Norėčiau priminti, kad nuo šių metų vasaros pabaigos į Baltarusijos ir Lenkijos pasienį plūsta tūkstančiai pabėgėlių iš Artimųjų Rytų. Dauguma jų buvo Sirijos ir Irako piliečiai. "Novaja Gazeta" rašo, kad šie žmonės pirko turistinius paketus į Europos pasienį, o Baltarusijos vizą supaprastinta tvarka gavo per specialias Baltarusijos kelionių agentūras, "įgaliotas Užsienio reikalų ministerijos". Į paketo kainą, kuri siekė nuo trijų iki penkių tūkstančių dolerių, buvo įskaičiuotas skrydis, viza, nakvynė Minsko viešbutyje ir pervežimas iki sienos. Taip pat buvo galima "nusipirkti" saugiausių sienos kirtimo punktų GPS koordinates ar net palydos paslaugą už papildomus pinigus. Tačiau ne visi pabėgėliai turėjo pakankamai pinigų, kad galėtų pasinaudoti šiomis paslaugomis. Daugelis jų paprasčiausiai įstrigo pasienyje ir bandė savarankiškai patekti į Europą.

Lapkričio 11 d. Irako užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad organizuos savo piliečiams skrydį iš Minsko. Tačiau Sirijos vyriausybė tokių pareiškimų nepadarė: į Europą pabėgę žmonės yra prisiekę režimo priešai, ir jie nebus laukiami namuose. Galbūt todėl Baltarusijos silovikai atvyko pas šiuos sirus: visiems aišku, kad šie žmonės negali grįžti namo, jie bus įkalinti arba nužudyti.

image.png

Šeši sirai papasakojo, kaip iš Baltarusijos pateko į Nyderlandus

Rusijos portale „The Moscow Times“ gruodžio 3 d. buvo paskelbtas Piotro Sauerio straipsnis "Mes esame reti laimingieji": šeši sirai papasakojo, kaip iš Baltarusijos pateko į Nyderlandus“.

Pasak migrantų, Baltarusijos pasieniečiai kelis kartus perpjovė spygliuotą vielą, kad jie galėtų patekti į Lenkiją, o galiausiai net pastatė jiems medinį tiltą.

https://www.themoscowtimes.com/ru/2021/12/03/mi-redkie-schastlivchiki-shestero-siriitsev-rasskazali-kak-dobralis-iz-belorussii-v-niderlandi-a16069

BOUDEL, Nyderlandai. Pietiniame Nyderlandų Boudelio mieste, karinės bazės vietoje pastatytame pabėgėlių centre, prieglobsčio prašytojai važinėja dviračiais asfaltuotais takais tarp surenkamų bendrabučių pastatų. Šeši jauni sirai stovi eilėje prie valgyklos ir laukia pietų su dešra ir bulvių koše. Jie atrodo pavargę ir sutrikę.

Vos prieš tris savaites "The Moscow Times" kalbėjosi su jais prie Minsko pakraštyje esančio prekybos centro, kur jie pirko vandens ir žibintų prieš kelionę į Lenkijos pasienį. Nuo to laiko, pasak jų, jie patyrė didelių išbandymų: buvo mušami, klajojo po pelkes, kentė alkį ir vandens trūkumą, slėpėsi slėptuvėje Vokietijoje.

"Pastarosiomis savaitėmis daug išgyvenome... Tai tarsi visas gyvenimas", - sako 26 metų Waleedas, sėdintis ant dviaukštės lovos ankštame bendrabučio kambaryje su penkiais žmonėmis.

Kaip ir tūkstančiai kitų šį rudenį į Baltarusiją atvykusių Artimųjų Rytų gyventojų, Walidas ir jo draugai tikėjosi patekti į ES. Migrantų ir Lenkijos pasieniečių susipriešinimas tapo rimčiausia ES pasienio problema nuo 2015 m. migracijos krizės. ES pareigūnai krizę pavadino "hibridiniu karu", kurį surengė Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, siekdamas nubausti Vakarus už sankcijų įvedimą po to, kai paskelbė apie savo pergalę rinkimuose. Savo ruožtu Baltarusija teigia, kad humanitarinė drama kilo dėl to, kad Europa atsisako gerbti tarptautinę teisę ir leisti prieglobsčio prašantiems asmenims prašyti prieglobsčio nuo karo.

"Baltarusija buvo vienintelė galimybė ištrūkti iš Sirijos pragaro į Europą", - sako Walidas, kuris, kaip ir penki jo draugai, priklauso etninei druzų mažumai iš Al-Suwayda miesto prie Jordanijos sienos. Visas santaupas jie išleido vizoms ir bilietams į Minską. Ten jie taksi automobiliu nuvyko į Gardiną, kur sirus pasitiko Baltarusijos pasieniečiai ir nuvežė juos į pasienio zoną miške.

Pasak migrantų, pasieniečiai ne kartą bandė juos pervesti per sieną į Lenkiją ir tris kartus skirtingose vietose perpjovė spygliuotą vielą, tačiau kiekvieną kartą sirus sulaikydavo Lenkijos pasieniečiai ir grąžindavo atgal. Migrantai teigia, kad grįžę į pasienio zoną Baltarusijos pasieniečiai juos mušė lazdomis ir medinėmis lazdomis.

"Tai buvo labai žeminantis jausmas", - sakė aukštas 27 metų Kosajus, nusivilkęs marškinėlius ir parodęs mėlynes ant nugaros ir rankų.

Po trečio nesėkmingo bandymo jie nusprendė stovyklauti kitoje pasienio atkarpoje, bet vos nenuskendo, nes pakeliui įstrigo pelkėje. "Tai buvo baisiausia akimirka. - Sako 24 metų Shadi, kuris nemoka plaukti. - Maniau, kad tai pabaiga."

Migrantai teigė, kad septintąją dieną pritrūkus maisto ir vandens, jie buvo priversti gerti vandenį iš pelkės. Kitoje sienos pusėje esantys Lenkijos pasieniečiai atsisakė jiems padėti. "Jie pažvelgė į mane, išpylė vandenį ant žemės ir nusijuokė. Jie nelaikė mūsų žmonėmis, buvome jiems kaip šunys", - sakė jauniausias iš pabėgėlių, 23 metų Odai.

Nepaisydami pavojaus, kad bus toliau mušami, jie grįžo pas Baltarusijos pasieniečius ir paprašė pagalbos, kad galėtų vėl kirsti sieną. Migrantai buvo sugrūsti į ankštus sunkvežimius, kuriuose buvo maždaug po 200 žmonių, ir per keturias valandas nugabenti į pietus iki uždarytos sienos perėjos netoli Bresto. Ten pasieniečiai pastatė medinį tiltą per Lenkijos sieną. "Buvo baisu ir visiškas chaosas", - prisimena Walidas. Baltarusijos pasieniečiai liepė visiems bėgti ir negrįžti, net jei išgirstų šūvius. Jie įspėjo, kad sumuš visus, kurie pasuks atgal.

"Turėjome vaikščioti ant žmonių, tai buvo kova dėl išlikimo. Nenoriu prisiminti, kas ten nutiko. Daugelis ten pasiliko", - sakė Walidas.

Lenkijos pasieniečiai apkaltino Baltarusijos saugumo pajėgas statant medinius tiltus ir kitus statinius, kad padėtų migrantams kirsti sieną. Neseniai duodamas interviu BBC, paklaustas, ar Baltarusijos kariuomenė padeda migrantams patekti į Lenkiją, A. Lukašenka atsakė, kad tai "visiškai įmanoma".

Kai Walidas ir jo draugai galiausiai kirto sieną, jie išgirdo, kad Lenkijos pasieniečiai šaudo į orą, bet bėgo toliau. Kilus chaosui, jie vienas kitą pametė ir vėl susitiko tik netoli mažos geležinkelio stoties.

"Mes esame reti laimingieji. Stebuklas, kad sugebėjome išlikti kartu", - sako Odai.

Lenkijoje juos pasitiko Sirijos kontrabandininkas, su kuriuo jie susisiekė iš Minsko, ir nugabeno į saugią vietą Rytų Vokietijoje. Per devynias valandas trukusią kelionę iki sienos jis nepratarė nė žodžio. "Tai tarsi bendravimas su vaiduokliu. - Walidas apibūdina kontrabandininką. - Jūs nieko nežinote apie šį žmogų ir negalite jo nieko paklausti."

image.png

Kitą rytą kontrabandininkas nusivežė sirus toliau į vakarus iki Vokietijos sienos su Nyderlandais. Iš ten praėjusią savaitę jie atvyko į Nyderlandų Venlo miestą. Visi iš karto nuvyko į policiją užsiregistruoti ir pradėti prieglobsčio suteikimo procedūrą.

Vėliau draugai suprato, kad gyvenimas pabėgėlių centre buvo sunkesnis, nei jie tikėjosi. Olandijos vyriausybė laikosi politikos, kuria siekia nepritraukti migrantų į šalį ir sudaryti jiems kuo lengvesnes gyvenimo sąlygas.

"Šalis graži, bet čia nelengva. Jie neduoda mums daug maisto ir neturime šiltų drabužių", - sakė Walidas.

Pasak Nyderlandų pabėgėlių tarybos atstovės Elvinos Blumheweu, sirai gali tikėtis, kad jiems bus suteiktas pabėgėlio statusas. "Apskritai sirai turi gerų galimybių gauti leidimą gyventi Nyderlanduose. Sirija vis dar laikoma pavojinga šalimi", - sako ji. A. Blomheweu priduria, kad didžiosios dalies migrantų, atvykstančių į ES "Baltarusijos keliu", - Irako kurdų - situacija yra sudėtingesnė: Nyderlandai laiko Iraką "saugia" šalimi.

Blumheveu sako, kad neįmanoma tiksliai apskaičiuoti, kiek migrantų atvyko į Nyderlandus "Baltarusijos maršrutu", tačiau jų srautas "nėra didelis": oficialiais duomenimis, lapkričio mėn. buvo užregistruoti tik 53 žmonės. Dauguma iš Baltarusijos į ES atvykstančių migrantų prieglobsčio prašo Vokietijoje. Trečiadienį Vokietijos federalinė policija pranešė, kad užregistravo 10 648 neteisėtai į šalį įvažiavusius migrantus iš Baltarusijos.

Walidas ir jo draugai supranta, kad jie yra vieni iš nedaugelio migrantų, kuriems vis dėlto pavyko pasiekti Nyderlandus. Kai kurie į Baltarusiją atvykę migrantai jau grįžo į Siriją ir Iraką, o daugelis jų dabar gyvena siaubingomis sąlygomis stovyklose netoli sienos arba tiesiog Minsko gatvėse. Vienas iš jų - Afronas, šešiolikmetis Irako kurdas, kuris su "The Moscow Times" kalbėjosi lapkričio 10 d., vos atvykęs į Minską iš Stambulo. "Mano vizos galiojimo laikas baigėsi ir mano šeima nebegali manęs išlaikyti. Minske miegu gatvėje ir prašau išmaldos", - rašė jis trečiadienį SMS žinutėje.

Nepaisant sėkmės, į Olandiją patekę migrantai nėra labai dėkingi Lukašenkai už suteiktą galimybę patekti į Europą.

"Lukašenka būtų laimingas, jei mes tiesiog numirtume miške. Mes jam nerūpime. Viską pasiekėme patys", - sako Walidas.