Sportininkai masiškai krenta aikštelėse: kas atsitiko?

Autorius: Marius Jonaitis Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2021-12-21 01:10:00, skaitė 712, komentavo 2

Sportininkai masiškai krenta aikštelėse: kas atsitiko?

Šiais metais gan dažnai pastebime pranešimus apie sportininkų mirtis arba sukniubimus rungtynių metu. Jų būdavo ir anksčiau, bet gan retai, tačiau pastaruoju metu jie krenta tarsi rudeniniai lapai. Pabandėme užfiksuoti mums prieinamus faktus apie tokias nelaimes.

Visai neseniai mirė, anksčiau Vilniaus „Ryte" žaidęs, serbas Stevanas Jelovacas. Lapkričio mėnesį jis susmuko treniruotės metu ir gruodžio 5 dieną pasimirė. Jam buvo 32 metai ir įtariama, kad krepšininkas galėjo patirti insultą. Nėra aišku, ar jis skiepijosi eksperimentine vakcina. Iškart po atleto mirties jo artimieji panaikino S. Jelovaco instagram paskyrą.

Toliau vardijame viešojoje erdvėje rastą informaciją apie 2021 metais mirusius sportininkus.

28 metų kultūristas Džeikas Kazmarekas netikėtai mirė praėjus tik keturioms dienoms po vakcinacijos.

24 metų ledo ritulininkas Borisas Sadeckis, kuris buvo neseniai paskiepytas, lapkričio 5 dieną susmuko rungtynių metu ir mirė.

Šių metų spalio mėnesį aikštelėje nugriuvo FK „Barcelona" futbolininkas Sergio Agüero (33 metų). Jam staiga sutriko kvėpavimas, pradėjo svaigti galva. Futbolininką pavyko išgelbėti, tačiau gruodžio mėnesį jis paskelbė, kad baigia karjerą. Savaime suprantama, daktarai neigia, jog vakcinos nuo kovido gali būti kaltos, jie kaltina širdies aritmiją. Aha, taip ir patikėjome, jog „Barcelona" klubas, į kurį jis šią vasarą atvyko žaisti, nepadarė išsamios ir nuodugnios jo sveikatos apžiūros.

Rugsėjo 6 dieną mirė 17-metis Anglijos futbolo žaidėjas Dylanas Richas. Jaunuolis gavo širdies smūgį rungtynių viduryje.

2021 rugsėjį Lukui Surekui išsivystė širdies aritmija ir dėl to jam neleido toliau žaisti Leipcigo klube.

Rugsėjį prancūzų futbolininkas Kingsley Comanui (25 metai) iš Miuncheno „Bayern" buvo atlikta širdies operacija po to, kai po skiepų jam išsivystė širdies aritmija.

Belgijos futbolo rinktinės žaidėjas Rugne Coghe (18 metų) rugpjūčio 7 dieną susmuko rungtynių metu (30 minutę). Jaunuolis buvo išgelbėtas, nes laiku gavo pagalbą.

Rugpjūčio 21 dieną aikštelėje nugriuvo 31 metų futbolininkas iš Kongo Fabrice'as N' Sakala. Žmogų pavyko atgaivinti, jis pats irgi spėja, jog prie jo bėdos galėjo prisidėti vakcina.

Futbolininkui Marvinui Schumannui (17 metų) rungtynių metu buvo sustojusi širdis ir jį vos atgaivino.

Balgijos futbolininkui Jente Van Genechtenui (25 metai) gruodžio 5 dienos rungtynėse sustojo širdis ir jis susmuko. Laimei, futbolininkas atsigavo.

Kitam Belgijos futbolininkui ne taip pasisekė. Jensas De Smetas (27 metai) mirė ligoninėje po to, kai viduryje rungtynių jį ištiko širdies smūgis.

Dmitri Lienard (33 metai) iš Strasbūro klubo rugsėjo 12 dieną irgi krito viduryje rungtynių. Tiesa, viskas baigėsi laimingai.

Šešiolikmetis Diego Ferchaud iš Prancūzijos rugsėjo 4 dienos rungtynėse prarado sąmonę. Laimei, vaikiną spėjo išgelbėti.

Lapkričio 22 dieną, treniruotės metu širdis sustojo Charlies Wyke (28 metai) iš futbolo klubo „Wigan Athletic". Futbolininkas dėkingas savo vadybininkui, jog laiku suteikė medicininę pagalbą ir jam pavyko išgyventi.

„Sheffield United" futbolo žaidėjas John Fleck (30 metų) lapkričio 23 dieną antroje rungtynių pusėje patyrė priepuolį. Buvo neštuvais išneštas iš aikštės, laimei išgyveno.

Ispanijos futbolo rinktinės žaidėjas Adama Traore (25 metai) lapkričio 25 dieną, 77 rungtynių minutę susmuko aikštėje susiėmęs už krūtinės. Padėjo greitai suteikta medicininė pagalba.

Džiuzepe Perrino (29 metai) mirė šių metų birželio pirmąją dieną, žaisdamas rungtynes jo mirusiam broliui pagerbti. Džiuzepė pasijuto blogai, buvo nuvežtas į ligoninę ir ten neišgyveno. Simboliška, jog jo brolis irgi mirė po širdies priepuolio 2018 metais.

Krenta ne tik žaidėjai, bet ir treneriai su teisėjais. Išsamų sąrašą galima rasti čia. Tik atkreipkite dėmesį, jog straipsnis datuotas lapkričio 5 dieną, o ir sąrašas baigiasi ties spalio 30 diena. Kaip žinome, žaidėjai krito ir lapkritį ir gruodžio mėnesiais.

Taip pat sąrašą pateikia ir Dr. Martyunporth savo Twitter paskyroje, žiūrėti čia.

Tačiau verta pastebėti, jog „didžioji" arba kitaip tariant - provyriausybinė žiniasklaida - labai šykščiai aprašo šį masinį žaidėjų griuvinėjimą rungtynių metu. Mes pateikėme tik nedidelę dalį to, ką galima rasti pasiknisus internete. Jeigu nekreipiama dėmesio į gerai fiziškai paruoštų sportininkų mirtis arba sveikatos sutrikimus, nors jie gauna gerą medicininę apžiūrą ir pagalbą, tai kas darosi su eiliniais žmonėmis ir jų sveikata bei gyvybėmis?

Turbūt nieko nuostabaus, jog auga rastų žmonių kūnų skaičius „be išorinių smurto žymių".