Kinijos užsienio reikalų ministras teigia, kad Taivanas "grįš namo"

Autorius: Laima Rimkutė Šaltinis: https://sputniknews.lt/2021122... 2021-12-21 01:55:00, skaitė 508, komentavo 0

Kinijos užsienio reikalų ministras teigia, kad Taivanas

Kitų metų pradžioje Lietuva ketina atidaryti atstovybę Taipėjuje

VILNIUS, gruodžio 20 — Sputnik. Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi palygino Taivaną su klajokliu, kuris galiausiai grįš namo.

"Dėl padėties Taivano sąsiauryje kilo nauja įtampa, problemos esmė ta, kad Taivano valdžia bando pasikliauti Vašingtonu, siekdama "nepriklausomybės", o JAV ir kitos atskiros šalys ketina panaudoti Taivaną Kinijai kontroliuoti", — sakė jis konferencijos apie tarptautinę situaciją ir Kinijos diplomatiją 2021 metais atidarymo ceremonijoje, jo žodžiai cituojami Užsienio reikalų ministerijos svetainėje.

Užsienio reikalų ministras pažymėjo, kad visi šie prieštaringi veiksmai pakeitė status quo ir pakirto taiką, taip pat pažeidžia tarptautinės bendruomenės sutarimą ir pagrindines tarptautinių santykių normas.

"Taivanas yra keliautojas, kuris ilgainiui grįš namo, o ne kitų naudojama šachmatų figūrėlė. Kinija turi būti suvienyta ir ji neišvengiamai bus suvienyta", — sakė ministras.

Oficialūs KLR centrinės valdžios ir Taivano santykiai nutrūko 1949 metais, kai Gomindano pajėgos, pralaimėjusios pilietinį karą Kinijos komunistų partijai, persikėlė į Taivaną. Devintojo dešimtmečio pabaigoje verslo ir neformalūs kontaktai tarp salos ir žemyninės Kinijos atsinaujino. Nuo dešimtojo dešimtmečio pradžios šalys pradėjo bendrauti per nevyriausybines organizacijas — Pekino Taivano sąsiaurio santykių plėtros asociaciją ir Taipėjaus sąsiaurio mainų fondą.

Anksčiau Taivano gynybos ministras Qiu Guozhengas perspėjo, kad žemyninė Kinija iki 2025 metų bus gerai pasirengusi visapusiškai invazijai. Dabartinę padėtį Taivano sąsiauryje jis apibūdino kaip įtempčiausią per pastaruosius 40 metų. Jo pareiškimas buvo paskelbtas po to, kai KLR liaudies išlaisvinimo armija spalio pradžioje išsiuntė į salos pakrantę beveik 150 karinių lėktuvų.

Lapkričio viduryje Vilniuje atidarius Taivano biurą, Lietuvos ir Kinijos santykius ištiko krizė. Pekinas ne kartą protestavo prieš tokį Lietuvos valdžios sprendimą ir rugpjūtį atšaukė ambasadorių iš Vilniaus ir paragino Lietuvą imtis tų pačių priemonių.

Be to, atidarius Taivano atstovybę, Kinija diplomatinių santykių su Lietuva statusą pažemino iki laikinojo reikalų patikėtinio lygio, o Kinijos diplomatinės atstovybės Vilniuje statusą – nuo ambasados iki atstovybės. Po to laikinoji diplomatinės atstovybės Kinijoje vadovė Audra Čepienė grįžo į Vilnių.

Tuo tarpu kitų metų pradžioje Lietuva ketina atidaryti atstovybę Taipėjuje. Pasak Seimo nario Gintauto Palucko, Lietuva, atšaukusi diplomatus, de facto pati nutraukia diplomatinius santykius, o tai rodo "akivaizdų bejėgiškumą" politinėje arenoje.