„Rusijos sulaikymo-atgrasymo“ bumerangas: Europa atsidūrė ant energetinės katastrofos slenksčio

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2021-12-22 23:12:00, skaitė 642, komentavo 15

„Rusijos sulaikymo-atgrasymo“ bumerangas: Europa atsidūrė ant energetinės katastrofos slenksčio

 

 

Dujų kainos Europoje pasiekė absoliutų istorinį maksimumą – viršijo 2 tūkstančius dolerių už tūkstantį kubinių metrų. Pirkti tokiomis kainomis kurą europiečiai neįgali ir  dujos nebetiekiamos Senajam žemynui. JevroSojūzas skina savo energetinės politikos vaisius: ilgalaikių sutarčių su „Gazprom“ atsisakymas, ne rinkos formos energetikos vystymas ir patikimų rinkos projektų blokavimas, kuriuose dalyvauja Rusijos Federacija. Visa ši veikla buvo įkvėpta idėjos „suvaldyti-atgrasyti Rusiją“, ko rezultate ir atsisuko energetikos rinkos degradacija, dėl kurios šią žiemą europiečiams gresia masinis mirtingumas savo butuose nuo nušalimų.

Savaitės pradžioje buvo pristabdytas dujų pumpavimas dujotiekiu Jamalas-Europa. „Gazprom“ sustabdė dujų tiekimą per „Jamal-Europa“ dujotiekį į Vokietiją, nes ten nėra šių dujų paklausos. Priežastis?

Tokiomis kainomis, kurios dabar susiformavo Europos dujų rinkoje, vokiečiai negali sau leisti pirkti dujų.

Pagrindinė JevroSojūzo ekonomika tiesiog neturi tiek pinigų, kad mokėti po 2 tūkstančius dolerių už tūkstantį kubinių metrų – būtent už tokią kainą Europos biržose gruodžio 21 dieną buvo pardavinėjamos dujos. 

         

„Kada visi kalba apie šitą situaciją ir apie ją rašo vakaroidinės MIP, kažkodėl tai yra pamiršta, kad kitame vamzdžio gale yra vartotojas, ir jis nustato, kiek dujų praeis per vamzdį. Jei jis pirks daugiau, bus pumpuojama daugiau. O visi taip nušviečia situaciją, lyg „Gazprom“ yra toks klastingas, kad ima ir nepumpuoja. Jis pumpuos, kada iš jo pirks“, – taip „RuBaltic.Ru“ portalui situaciją energetikos rinkoje pakomentavo Nacionalinio energetinio saugumo fondo vedantysis analitikas Igoris Juškovas.

 

Susiklosčiusi mikroekonomikoje situacija vadinama paklausos degradacija. Prekės neperka, nes už ją neįmanoma susimokėti. Anomališkai didelė kaina yra lygiai taip pat bloga kaip pardavėjui, taip ir pirkėjui. Ir tuo pačiu metu situacija rinkoje yra tokia, kad numušti šitos kainos nesigauna.

Analitinis portalas “RuBaltic.Ru” daug kartų rašė apie šį rudenį kilusios anomalijos priežastis, rezultate kurios dujų kainos muša visus istorinius rekordus. Šalta 2021 metų žiema, ištuštinusi dujų saugyklas, "atsistatantis" pasaulinės ekonomikos "augimas" po praėjusių metų „covid krizės".

Tačiau visa tai yra situaciniai veiksniai. Be jų yra dar ir sisteminių priežasčių, dėl kurių būtent Europa tapo pasaulinės energetinės krizės epicentru.

Visos šitos priežastys susiveda į tai, kad vieningą energetinę europietišką rinką JevroSojūzas daug metų griovė vien dėl Rusijos „sulaikymo-atgrasymo“ ir jos buvimo JevroSojuzo šalių energetiniame sektoriuje mažinimo.

Visų pirma, Europa dabar neturėtų tokių problemų, jei jos šalys nebūtų atsisakę praktikos sudaryti ilgalaikes sutartis su „Gazprom“ už fiksuotą kainą, nepriklausančios ir nekintančios nuo rinkos svyravimų. Tačiau profesionalūs kovotojai su Rusiją ilgą laiką ir nuosekliai torpedavo šią praktiką, įrodynėdami, kad „Gazprom“ kainos yra per didelės ir neteisingos. Jas galima ir reikia sumažinti perkant dujas biržoje, kur rusiška produkcija konkuruos su daugeliu kitų pasiūlymų.

Ir štai dabar “kovotojai” gavo klasikinį „dėl ko kovojo, ant to ir užsirovė“.

Antra, Rusijos buvimui energetinėje rinkoje alternatyvos buvo ne rinkos pobūdžio ir todėl ir naikino rinką.

Jei kalbėti konkrečiai apie dujų rinką, tai ryškiausias pavyzdys – suskystintos dujos, kurių kaina visada buvo didesnė už „Gazprom“ kainą ir kurias vartotojus privertė pirkti dėl politinių priežasčių – vardan „energetinės nepriklausomybės“ nuo Rusijos.

Donaldas Trampas sukinėjo rankas vokiečiams, siekdamas priversti Vokietiją, susimokant už SGD tanklaivius, kompensuoti dešimtmečius trunkančią "nemokamą" USA karinę apsaugą (liaudiškai ONG "stogas") . Lietuvos vyriausybė išsukinėjo rankas lietuviškiems pramonininkams, kad tie vietoj pigių „Gazprom“ vamzdynų dujų iš „Independence“ SGD terminalo Klaipėdoje pirktų "amerikoniškas" suskystintas dujas, kurios tokiomis tampa iš rusiškų dujų pakilnojus “popierius”.

Krizės metu tanklaiviai su amerikoniškomis SGD draugiškai pasidavė į Aziją, kur už jų produkciją gali susimokėti, o Europa sėdi tuščiomis rankomis. Ta prasme – su pustuštėmis dujų saugyklomis.

Ir trečia, netgi dabar, artėjančios katastrofos fone, europiečiai nesugeba atsisakyti energetikos naudojimo kovojant su Rusija.

Naujoji Vokietijos vyriausybė pareiškia, kad dujotiekis „Nord Stream 2“ buvo geopolitinė klaida ir jo paleidimą reikia atidėti iki pavasario, iki vasaros. Vokietijos ministrai mano, kad tokiais savo pareiškimais jie gąsdina Putiną, kelia jam ultimatumus, šantažuoja, neleidžia jam „užpulti Ukrainos“ (jau aštuonis metus “kariauja”, “okupuoja”, bet vis dar reikia “ užpulti). Tiesą sakant, tuo jie smogia pačiai Vokietijai, neleisdami nors truputi pasiūlos priartinti prie paklausos ir suformuoti adekvačią dujų kainą.

Vėlgi, tokia politika tęsiasi jau daugelį metų. Visiems energetiniams projektams, kuriuose dalyvauja Rusija, kaišiojo pagalius į ratus,  taip apribodami pasiūlą energijos rinkoje.

Jie neleido statyti pirmojo „Nord Stream“, „Turkish Stream“, nutraukė „South Stream 2“, o dabar spekuliuoja „Nord Stream 2“. Liaudyje toks elgesys vadinamas „pats sau akis išsilupsiu, kad uošvienės žentas būtų kreivas“.

 Ir štai „Rusijos sulaikymo-atgrasymo“ energetikos sektoriuje rezultatas - šią žiemą europiečiams gresia masinis mirtingumas savo butuose nuo nušalimų.

Dujų europietiškose dujų saugyklose lieka iki sausio, o jeigu ateis šalčiai, tai jos baigsis dar anksčiau. Net Vokietija negali sau leisti pirkti dujų dabartinėmis kainomis.

Gamyba JevroSojūzo šalyse stoja, o perspektyva namus šildyti savadarbėmis buržuikomis europietiškiems biurgeriams tampa vis labiau realesnė.

Senoji Europa yra per žingsnį nuo energetinės katastrofos.

„Rusijos sulaikymo-atgrasymo“ bumerangas grįžta pas tuos, kurie jį paleido.