Maša

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-01-11 00:07:00, skaitė 392, komentavo 2

Maša

1941 m. spalio 26 d. naciai įvykdė pirmąją viešą egzekuciją okupuotoje teritorijoje – skirtingose ​​Minsko vietose pakarti dvylika pogrindžio kovotojų. Prie mielių gamyklos Oktyabrskaya gatvėje vartų buvo pakarti trys žmonės: Maša Bruskina, Kirilas Trusas, Volodia Ščerbacevičius.

Tada egzekucija buvo nufotografuota, buvo daug liudininkų, tačiau ilgus metus 17-metės herojės vardas liko nežinomas – po sovietų antisemitizmo (o Maša buvo žydė, garsaus baltarusių skulptoriaus Zaire dukterėčia Azgur), jie bandė ją pamiršti. Ilgą laiką Minske buvo gatvės, pavadintos kitų tą dieną kartu su ja mirusių Mašos bendražygių garbei, tačiau Masha Bruskina gatvė tebėra tik Jeruzalėje. Tik 2009 metais egzekucijos vietoje prie įėjimo į Minsko mielių gamyklą buvo pastatytas atminimo ženklas su visų pogrindžio darbuotojų pavardėmis.

Ir šios siaubingos nuotraukos turėjo baisų tęsinį. 1997 metų pavasarį į Miuncheną buvo atvežta keliaujanti paroda "Vermachto nusikaltimai. 1941-1944". Bežiūrint vienai moteriai staiga pasidarė bloga ir ji nualpo.

Paaiškėjo, kad ji yra Annegrit Eichhorn, žinoma žurnalistė, dirbusi Brigitte Möller slapyvardžiu. Ji atėjo į ekspoziciją parašyti esė apie parodą, apie kurią kalbėjo visas miestas, tačiau nuotraukoje netyčia atpažino savo tėvą Karlą Scheidemanną vokiečių karininke. Iš mamos žodžių ji tik prisiminė, kad jis buvo didvyris, kad gynė tėvynę, kad kovojo Rytų fronte ir žuvo. Po kelių dienų moteris parašė straipsnį „Mano tėvas yra karo nusikaltėlis“. Galima įsivaizduoti, ką jai teko vėliau iškęsti, nes po kelerių metų Annegrit Eichhorn nusižudė.

Beje, jos tėvas buvo tik šioje vienoje iš 28 egzekucijos nuotraukų. Čia jis yra profilio apačioje, kairėje. Dabar bandoma aiškintis, kuo jis susijęs su tuo, kas vyksta, nes žinoma, kad 1941 m. spalio 26 d. Minske egzekuciją įvykdė policijos pagalbinės tarnybos 2-ojo bataliono savanoriai iš Lietuvos, vadovaujami majoras Impulevičius...

Masha Bruskina kenotafas buvo įrengtas Maskvoje Donskojaus kapinėse - kolumbariumo nišoje, kur yra urna su tėvo B.D. Bruskino pelenais (motina mirė gete).