Kristina Zamarytė-Sakavičienė: Dvi minios, dvi Lietuvos, dvi baimės ir du tikėjimai

Autorius: Kristinos Zamarytės-Sakavičienės Faebook įrašas Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2022-01-18 22:34:00, skaitė 393, komentavo 0

Kristina Zamarytė-Sakavičienė: Dvi minios, dvi Lietuvos, dvi baimės ir du tikėjimai

Daug žmonių pasipiktino – kaip galima šitaip negražiai protestuoti Laisvės gynėjų dieną? Kaip galima reikalauti laisvės, kai ji jau iškovota - kai gali laisvai eiti, kur nori, laisvai sakyti, ką nori?

Pasipiktinę išties gali laisvai eiti, kur nori, sakyti, ką nori. Jie išties laisva valia skiepijasi, nes bijo dėl savo, savo artimųjų sveikatos ir rūpinasi visuomenės sveikata. Jie nuoširdžiai mano, kad galimybių pasas, skirstantis pilnai paskiepytus ir nepilnai paskiepytus į dideles ir mažas parduotuves, leidžiantis ir neleidžiantis į teatrą, koncertus, kitus renginius, yra efektyvi pandemijos valdymo priemonė. Jie tiki, kad vakcinos yra veiksmingos ir saugios. Jie įsitikinę, kad skiepydamiesi saugo kitus ir prisideda prie bendrojo gėrio. Jie taip mano, nes kasdien tai girdi medijose iš valdžios atstovų ir ekspertų lūpų. O jeigu taip manai, atsisakantys skiepytis tikrai gali atrodyti arba beviltiški kvailiai, arba piktybiniai niekšai, nenorintys prisidėti prie kilnaus bendro tikslo. Niekšų ir kvailių teisės yra ribojamos pagrįstai – jie pavojingi visuomenei ir patys dėl to kalti. Iškilmingą minėjimą sugadinęs protestas atrodo ne tik nereikalingas, bet ir niekingas. Protestavę – ne Lietuvos žmonės, ne bendrapiliečiai, bet valstybės priešai, manipuliuojama masė, baubiantys gyvuliai, bydlo.

O jeigu jie pabandytų įsivaizduoti, kaip jaučiasi žmogus, kurį valdžia, pasitelkusi teisinį ir represinį aparatą, verčia susileisti į savo kūną vaistinį preparatą, kurio jis atsisako. Jis atsisako, nes mano, kad plintanti liga nėra itin pavojinga - mirtingumas nedidelis ir aplinkiniai sirgo lengvai. Atsisako, nes žino, jog vakcinos dar nėra iki galo ištirtos, neaiškus jų saugumas (ypač ilgalaikis), o veiksmingumas nepakankamas, nes užsikrėsti ir sirgti (tiesa, lengviau) galės net pasiskiepijęs 3 dozėmis. Atsisako, nes galvoja, kad skiepijamasis nesaugo aplinkinių – užsikrėtę skiepyti gali užkrėsti kitus. 

Jo nuomonė yra pagrįsta solidžiais moksliniais duomenimis, kuriuos skelbia EMA, Europos Komisija, FDA, ECDC ir garsiausi recenzuojami moksliniai žurnalai (o ne su farmacijos įmonėmis bei valdžia susiję ekspertai). Plintant naujai viruso atmainai šią nuomonę visiškai patvirtina ir nacionalinė bei tarptautinė epidemiologinė statistika. Todėl, jo įsitikinimu, neteisinga, kad jis negali patekti į daugumą parduotuvių, renginių, kad kas savaitę moka keliasdešimt eurų už testus, rizikuoja netekti darbo ir t.t. Neteisinga, kad jis negali laisvai eiti, kur nori; negali laisvai sakyti, ką nori, nes iškart sulaukia viešų patyčių, smerkimo ir etikečių – antivakseris, valstybės priešas, žudikas...

Jis protestuoja, nes bijo dėl savo, savo artimųjų ir visuomenės sveikatos. Jis priešinasi neteisingumui, nepagrįstai diskriminacijai ir nekaltų žmonių engimui.

Įsivaizduokite, kad prieš savo valią esate verčiamas susileisti į savo kūną preparatą, kuriuo Jūs nepasitikite. Įsivaizduokite, kad dėl to netenkate didelės dalies savo teisių ir esate niekinimas. Ir įsivaizduokite, kad Jūsų „prievartautojai“ sako iškilmingas kalbas apie laisvę sausio 13 d. minėjime. 

Gal nebaubsite, gal nešvilpsite, bet bjaurėsitės veidmainyste ir turbūt savo skausmą dėl neteisybės viena ar kita forma išliesite...