Seimo Pirmininkė prisiekė Izraeliui

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/seim... 2022-02-09 17:06:00, skaitė 478, komentavo 3

Seimo Pirmininkė prisiekė Izraeliui

Šiandien, vasario 8 dieną, Jeruzalėje Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen susitiko su Izraelio parlamento – Kneseto – pirmininku Mikiu Leviu (Mickey Levy). Susitikimo metu pažymėtas abiejų valstybių diplomatinių santykių 30-metis, aptarti dvišaliai santykiai ir jų perspektyvos. Taip pat prisiminta daugiau negu 700 metų siekianti Lietuvos žydų istorija, kuri yra neatskiriama ir labai turtinga mūsų šalies istorijos dalis.

„Šis vizitas simbolinis mūsų valstybėms – juo pažymime diplomatinių santykių 30-metį. Per šiuos metus Lietuvos ir Izraelio ryšiai išsivystė, gerokai sustiprėjo ir subrendo. Šiandien kalbamės kaip dvi laisvos, išsivysčiusios, demokratinės ir pasaulio gerbiamos valstybės, galinčios viena kitai daug ką pasiūlyti.

Norėčiau, kad Izraelis Lietuvą matytų kaip atsakingą ir įtakingą Europos Sąjungos ir pasaulinės bendruomenės narę, už savo ir kitų laisvę, vertybes kovojančią, modernią ir investicijoms atvirą, pasaulį kartu kurti kviečiančią, istorinę atmintį gerbiančią, visų tautybių ir religijų žmonių ir teises užtikrinančią valstybę.

Savo ruožtu šiandien mes Izraelį matome kaip mokslo ir inovacijų lopšį, savo valstybę mylinčių ir ją ginti mokančių atsakingų žmonių šalį, po pasaulį išsibarsčiusią diasporą išskirtinai sėkmingai buriančią stiprią valstybę.

Naudodamasi proga noriu pasveikinti Izraelį ir jos žmones su artėjančiu 75-uoju Izraelio Valstybės jubiliejumi“, – spaudos konferencijoje po susitikimo su Kneseto Pirmininku teigė V. Čmilytė-Nielsen.

Pasak Seimo Pirmininkės, gyvename laikais, kai tarptautinė teisė ir žmogiškosios vertybės dažnai nuvertinamos. Todėl santykių stiprinimas su sąjungininkais yra ypač vertingas. Izraelis neabejotinai gali kliautis Lietuva, kai tarptautinėje arenoje sprendžiami esminiai valstybės išlikimo, raidos užtikrinimo ir saugumo klausimai. Tai Lietuva ne kartą įrodė savo sprendimais.

Šiandien yra antra Lietuvos delegacijos diena Izraelyje. Vakar Seimo Pirmininkė dalyvavo 6 susitikimuose, vienas išskirtinių – vizitas į Jad Vašem, pasaulinį Holokausto atminimo centrą.

„Mūsų bendros istorijos knyga turi ir labai skaudžių puslapių. Jų negalime nei išplėšti, nei užmiršti. Lietuvos bendrapiliečiai, labai daug prisidėję prie mūsų valstybės kūrimo ir puoselėjimo, savo žemėje, pačių išgarsintoje Šiaurės Jeruzalėje, buvo išžudyti. Netekties nebesugrąžinsime, praeities nepakeisime. Bet privalome padaryti viską, kad Lietuvoje ir kitur pasaulyje Tragedija nebepasikartotų. Niekados.

Holokausto tamsą įveikti gali tik šviesa. Ji slypi prisiminimuose apie nužudytus žmones ir pastangose grąžinti jiems vardus ir veidus. Ji neatsiejama nuo suvokimo, kad žydų tautos tragedija buvo visos Lietuvos tragedija. Ją sustiprina kiekvieno mūsų atskirai ir visos valstybės įsipareigojimai kovoti su antisemitizmu, visomis rasizmo ir ksenofobijos formomis bei apraiškomis. Todėl ši Lietuvos Vyriausybė Holokausto atminties ir istorinio teisingumo klausimams skiria ir skirs daug dėmesio“, – Jad Vašem atminimo centre sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Vakar taip pat Seimo Pirmininkė oficialiai atidarė Lietuvos Respublikos garbės konsulatą Netanijoje.

Rytoj, vasario 9 dieną, V. Čmilytė-Nielsen susitiks su Izraelio Valstybės Prezidentu Izaoku Hercogu (Isaac Herzog). O vakare dalyvaus oficialioje vakarienėje, kurios metu Izraelio Valstybės Kneseto Pirmininkui M. Leviui ketina įteikti dovaną, priminsiančią prieš metus valstybiniu lygiu paminėtus Vilniaus Gaono ir Lietuvos žydų istorijos metus, įamžinusius daugiau kaip 700 metų Lietuvos žydų istoriją – neatskiriamą ir labai turtingą Lietuvos istorijos dalį.

„Kneseto Pirmininkui šias Lietuvos valstybės pastangas primins Lietuvos banko nukaldinta Vilniaus Gaono (Elijo ben Saliamono Zalmano) garbei skirta kolekcinė proginė moneta, beje, vienintelė Europoje su hebrajiškais rašmenimis. Ją įteiksiu gerbiamam Pirmininkui kaip atminimo dovaną“, – sakė V. Čmilytė-Nielsen.

LRS inf.