G. Songaila & V. Sinica vs A. Nikžentaitis & V. Bruveris. Radijo diskusija apie nelietuviškų asmenvardžių rašymą pasuose

Autorius: Blogeris Zeppelinusas Šaltinis: https://plus.google.com/118198... 2015-11-05 11:24:57, skaitė 2022, komentavo 0

G. Songaila & V. Sinica vs A. Nikžentaitis & V. Bruveris. Radijo diskusija apie nelietuviškų asmenvardžių rašymą pasuose

Šiandien piliečių iniciatyvinės grupės „TALKA už Lietuvos valstybinę kalbą“ atstovai Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) įteikė per du mėnesius surinktus 69 000 su trupučiu Lietuvos piliečių parašus, kad Seimui būtų teikiamas įstatymo projektas dėl nelietuvių kilmės asmenvardžių rašymo dokumentuose. 

Siūloma leisti piliečiams rašyti savo asmenvardį kitomis kalbomis lotyniškomis raidėmis antrame LR paso puslapyje.

Kadangi parašai surinkti, Seimui nori-nenori teks svarstyti šį įstatymo projektą. Ir jeigu į tokio rinkėjų skaičiaus nuomonę bus nusispjauta, tikėtina, kad pastarieji pasidarys atitinkamas išvadas. Juolab, Seimo rinkimai jau nebe už kalnų. 

Ta proga Lietuvos radijoje nutiko įdomi prolietuvių ir polonofilų diskusija, kurią vedė Agnė Skaramakaitė. 

Įstatymo projekto rengėjai G.Songaila ir V.Sinica diskutavo su oponentais - antikonstitucinio Šiaulienės-Kirkilo projekto entuziastais V,Bruveriu bei A.Nikžentaičiu.

Žemiau yra nuoroda į jos įrašą. Trukmė - 50 min.:

http://www.lrt.lt/mediateka/irasas/1012288095

Diskusija buvo, kaip sakoma, į vienus vartus. 

Visi skambinę į laidą klausytojai piktinosi antikonstituciniais polonofilų ketinimais. 

G.Songaila ir V.Sinica pasirodė labai solidžiai. Vyrai kalbėjo iš esmės ir iš polonofilų pozicijos nepaliko akmens ant akmens.

A.Nikžentaitis buvo visiškai atvirai prolenkiškas. 

Jis teigė, kad Lietuva yra daugiatautė valstybė, kilusi iš LDK, aiškino, kad lietuviai nepritaria lenkiškoms raidėms lietuvių abėcėlėje dėl to, kad žiniasklaida blogai rašo apie Lenkiją, kad dėl visko kaltas lietuvių užsispyrimas, lenkų autonomijos baimė ir lenkų politikų negebėjimas įbrukti mums tų raidžių ne riksmais ir grasinimais, bet švelniai ir maloniai paspaudžiant.

V. Bruveris įjungė "nežiniuko" režimą ir nuolat reikalavo jam išsamiai ir logiškai paaiškinti, kokios tokios grėsmės gali kilti lietuvių kalbai dėl papildomų raidžių įvedimo į oficialią vartoseną ir abėcėlę. 

Sulaukęs tokių paaiškinimų trumpai atkirsdavo: - Ir kas?

Bandė aiškinti, kad asmenvardžių rašymas yra žmogaus teisė, tačiau V.Sinica greit jį nuleido, nurodydamas EŽTT sprendimus.

Dar ponas Vytautas Bruveris bevelėjo ginčytis NE su oponentų pateikto įstatymo nuostatomis ar G.Songailos bei V.Sinicos išsakytais žodžiais, bet su savo susikurtomis šiaudinėmis baidyklėmis. 

Net kelis kartus  jis  nupasakojo tariamą  G.Songailos poziciją ir greta pateikdavo saviškę - žymiai "gudresnę". Nereagavo net į tiesioginį G.Songailos prašymą liautis tuo užsiimti. 

Vis vien sodriu balsu porino ką jis mano apie tai, ką tariamai mano jo oponentai. Paspalvindamas šiaudinės baidyklės baksnojimą visokiais palyginimais nei į tvorą, nei į mietą - tai apie žemės pardavimą, tai apie homoseksualistų paradus ir pan. blėnis.

Bet įdomiausias dalykas buvo tai, jog polonofilai primygtinai vengė kritikuoti bei kalbėti apie ....diskusijos objektą. Kuris, primenu, buvo Talkos parengtas įstatymo projektas.

G.Songailai net kelis kartus paraginus, šio įstatymo nuostatos diskusijoje liko oponentų nepaliestos. Jie kritikavo ką tik nori, net prisiminė mitą apie prieškariu sovietų remiamus tautininkus - tačiau Talkos įstatymo nuostatų paliesti taip ir neišdrįso. Nei žodeliu...;)

Spėju todėl, kad šis projektas išmuša pagrindą iš po demagogų kojų, nes paverčia visus jų argumentus už Šiaulienės-Kirkilo projektą absoliučiai niekiniais. 

Nes Talkos projektas realiai tenkina ne tik lenkų, bet visų Lietuvos tautinių mažumų deklaruotus poreikius dėl jų vardų užrašymo.

Tai nėra kaip jo kritikuoti, nes tai tas pats, kas sau į koją šaudyti. 

Belieka užsiimti tuščia sofistika, žongliruojant pačių susigalvotomis žmogaus teisėmis, tariamai daugiataute valstybe, nevykusiais palyginimais, šiaudinėmis baidyklėmis ir pan.  baubais.

Vienžo, kam negaila 50 min. gyvenimo ir norisi išgirsti, kaip demagogai pastatomi į vietą - siūlau pasiklausyti įrašo.