Trys galimi būsimos Ukrainos struktūros scenarijai po Rusijos specialiosios operacijos

Autorius: Kalvis Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-03-02 20:26:00, skaitė 454, komentavo 3

Trys galimi būsimos Ukrainos struktūros scenarijai po Rusijos specialiosios operacijos

Ir nors demilitarizavimo ir denacifikavimo operacija tęsiasi, tačiau kyla klausimas: kas toliau? 

Padėtis Ukrainoje toliau vystosi ir keičiasi kaleidoskopiniu greičiu. Tačiau aišku viena: buvusios Ukrainos niekada nebebus.

Iki pagrindų, o tada...

Politinio žemėlapio perbraižymas yra neišvengiamas. Aišku, jei nebus sugriauti nacionalistinės valstybės pamatai, tai po kurio laiko ji tikrai atgims.

Taigi yra keletas scenarijų:

1. Optimistinis planas: Ukraina išlieka dabartinio dydžio (atėmus DLR ir LLR teritorijas jų administracinėse ribose)

Iš pirmo žvilgsnio atrodo patraukliai – sakome, tokiu būdu šalis, nors ir su tam tikrais nuostoliais, išlaikys savo tarptautinį subjektyvumą, o jei naujai išrinkta Aukščiausioji Rada oficialiai pripažins Krymo priklausymą Rusijai, Donbaso nepriklausomybę ir įves į konstituciją įtraukta nuostata dėl neutralumo ir nesusijusio valdžios statuso, atsisakys turėti branduolinį ginklą ir netgi išduos karo nusikaltėlius Rusijos Federacijos tyrimų komiteto prašymu ir įtvirtins rusų kalbą, kaip antrąją kalbą, tada, atrodytų, Rusijos specialiosios karinės operacijos tikslai bus pasiekti?

Tačiau nieko panašaus! Po kurio laiko iš pogrindžio išlys, įpratę spręsti problemas maištais, nacionalistai. Tada visi šie sprendimai ir garantijos taps pigesni nei popierius, ant kurio jie surašyti. Per kelis dešimtmečius iš nuo Rusijos atplėštų teritorijų ir iš jos gautų teritorinių dovanų surinktas kratinys- Ukraina negalės likti vieninga.

2. Realus planas: padalinti Ukrainą į kelias dalis

Galbūt tai yra geriausias problemos sprendimas. Jis gali būti įgyvendintas pirmajame etape, analogiškai DLR ir LLR, sukuriant kelias formaliai nepriklausomas respublikas, pagrįstas daugiausia rusakalbiais istorinės Slobožanščinos ir Novorosijos regionais - Charkovo liaudies, Dniepropetrovsko, Zaporožės, Chersono, Nikolajevo ir Odesos. Antrajame etape, apjungtame liaudies atstovų suvažiavime, jie, kartu su DLR ir LLR, taip pat prie jų prisijungusia Padniestriu, gali paskelbti apie naujos nepriklausomos valstybės, palaikančios glaudžius sąjungininkus su Rusijos Federacija, sukūrimą. Novorosija.

Beje, kalbant apie ekonominį ir mokslinį bei techninį potencialą, tokia valstybė bus labai gyvybinga.

Likusi dabartinės Ukrainos dalis yra padalinta į dvi palyginti mažas valstybes – tikrąją Ukrainą (Mažąją Rusiją) vadinamosiose žemėse. XVII amžiaus etmonai (dabar tai yra Kijevo, Sumų, Žitomyro, Kirovorado, Poltavos, Černigovo ir Čerkasų sritys) ir Vakarų Ukrainos (Galicijos ir Voluinės) žemės kaip dabartinio Lvovo, Ivano-Frankivsko, Voluinės, Ternopilio, Chmelnickio ir Rivnės regionai. Šiuo atveju Užkarpatės ir Bukovinos (Černivcių sritis) likimas nėra iki galo aiškus. Greičiausiai jos pateks į visišką arba dalinį Vengrijos ir Rumunijos protektoratą.

3. Radikaliausias planas – visiškas Ukrainos, kaip valstybės, išnykimas

Tai įmanoma tik tuo atveju, jei šalies žlugimas po specialiosios operacijos taps negrįžtamas ir visiškai nevaldomas. Tokiu atveju Novorosijoje ir Mažojoje Rusijoje gali atsirasti stiprios įcentrinės tendencijos, kurios tiesiog pateks į Rusiją kaip respublikos, teritorijos ir regionai. Rumunija ir Vengrija galės pretenduoti į Bukoviną ir Užkarpatę, o Lenkija, kuriai jos priklausė iki 1939 m., galės pretenduoti į šešis vakarinius regionus.

Tačiau dabartinės Ukrainos teritorijos politinė struktūra yra artimiausios ateities reikalas. Aišku tik tiek, kad buvusios šalies nebėra.

KITA NUOMONĖ Neskubėkite jos laidoti

Petras KULIČENKO, nepriklausomas politologas

Prognozės apie Ukrainos, kaip valstybės, visos ar dalies žlugimą, man atrodo perteklinės. Taip, Krymo priklausomumo klausimas dabar tikrai visiškai ir visiškai uždarytas, Donbaso – taip pat atrodo. Tačiau kaip bus su likusiais, kol kas galime tik spėlioti. Tam tikromis sąlygomis, žinoma. Pirma, dabartinę, unitarinę valstybę, pavertus plačiomis regionų teise turinčia federacija iki galimybės vetuoti ypač svarbius užsienio politikos sprendimus (kaip, beje, buvo siūloma Minsko susitarimuose). 

Kaip tai gali atsitikti? Ir jums nereikia nieko susigalvoti - istorija yra pilna pavyzdžių.

Pirmiausia Zelenskis ir jo aplinka pabėga iš šalies (pavyzdžiui, į Londoną – juolab, kad Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Borisas Johnsonas jau pasiūlė politinį prieglobstį dabartinei Kijevo valdžiai), kur sukuria „vyriausybę tremtyje“. Anksčiau tokių „vyriausybių“ buvo ne viena ir ne dvi, jos sėdėdavo metų metus tame pačiame Londone, leisdavo niekam nereikalingus dekretus ir reskriptus, kol visiškai nepranykdavo iš politinės arenos.

Tuo tarpu pereinamąjam laikotarpiui yra kuriama Maskvos kontroliuojama valdžia Kijeve.

Gali būti keletas variantų. Gana egzotiškas: Viktoras Janukovyčius grįžta į Kijevą – beje, jis lieka vienintelis teisėtai išrinktas prezidentas, nuverstas ginkluoto perversmo būdu.

Arba kuriamas Laikinasis Tautos gelbėjimo komitetas (jo analogija Maskvoje egzistuoja jau kelerius metus) – jam vadovauja, pavyzdžiui, buvęs Ukrainos ministrų kabineto pirmininkas Mykolas Azarovas arba vienas iš buvusių ministrų kabineto vadovų. Novorosijos projektas, Olegas Tsarevas ir kiti kandidatai. Ir tik tada po kurio laiko – per metus ar dvejus – vyksta rinkimai, po kurių valdžia perduodama teisėtai išrinktam prezidentui ir Aukščiausiajai Radai.

Žinoma, Vakarai niekada nepripažins tokios Ukrainos, vadindami ją „marionetine“ ir mieliau bendrautų tik su Zelenskio ištremta vyriausybe. Tačiau šalis, nors ir su tam tikromis išimtimis, išlaikys savo valstybingumą. Šioje situacijoje taip pat neaišku, ką daryti su Vakarų Ukraina – Banderos tvirtove. Po Didžiojo Tėvynės karo kruvina kova su banditų pogrindžiu truko daugiau nei 10 metų ir nebuvo iš karto baigta. Bet tai yra naujosios Ukrainos vyriausybės ir jos naujų saugumo agentūrų reikalas. Tačiau dabartinis Vakarų Ukrainos nacionalizmas gerokai susilpnino jos raumenis, vietomis virsdamas savotišku etnografiniu reiškiniu. Kur kas pavojingesnės tokios piktžoles, kaip bebūtų keista, yra Rytų Ukrainoje.

Šaltinis: https://www.kp.ru/daily/27371.3/4552402/