D. Razauskas. Didžiausia Lietuvos nelaimė

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/03/08/d-... 2022-03-09 14:58:00, skaitė 237, komentavo 0

D. Razauskas. Didžiausia Lietuvos nelaimė

Lietuvos premjerė, prieš kelias dienas žurnalistės paklausta, ar nesikerta su lietuvių kalbos priežiūra „rusų karinio laivo“ viešas pasiuntimas Valstybinės lietuvių kalbos inspekcijos pirmininko lūpomis, pasinaudojo proga ir – neprašyta, visai ne laiku ir ne vietoje, užtat su būdinga pranašumo priegaide – eilinį sykį pareiškė, jog kalba esanti tik žmonių susikalbėjimo priemonė, todėl jos nė prižiūrėti nereikėtų ir t. t.

O tai, švelniai tariant, netiesa. Ir net labai švelniai tariant.

Kalba nėra tik žmonių susikalbėjimo priemonė! Tai žinoma seniai ir visuotinai – išskyrus, žinoma, Lietuvos valdžią.

Kai tik išgirstu viešai be paliovos skleidžiamą šitą beviltišką kliedesį, po širdimi prasideda vėmimo traukuliai.

Kalba yra pirmaeilės reikšmės geopolitinis veiksnys, gal net svarbesnis už ekonomiką ir kariuomenę kartu sudėtas. Visa Lietuvos istorija – pirštu prikišamas to pavyzdys.

Jei Lietuvos valdovai kitados būtų supratę kalbos reikšmę, Lietuva dabar būtų didelė galinga valstybė, apimanti šiuolaikinę Baltarusiją, dalį Lenkijos, Rusijos ir dar plačiau ir galėtų pati, neprašydama niekieno pagalbos, užtikrinti demokratiją, europietiškas vertybes, tarptautinį saugumą ir kelti sąlygas.

O menkinti lietuvių kalbos reikšmę valstybei reiškia valstybę lemtingai silpninti, iš esmės – žlugdyti ir žudyti Lietuvą.

Tą patį reiškia ir lietuviško rašto menkinimas bei laipsniškas jo išstūmimas iš vartojimo – kaip atsisakymas įmonėms duoti lietuviškus vardus ir lietuviškai juos rašyti iškabose, atsisakymas lietuviškais rašmenimis rašyti asmenvardžius, ypač Lietuvos piliečių asmenvardžius valstybiniuose dokumentuose, ir t. t.

Vieni tai gal daro tyčia, suprasdami, ką daro, – jie yra niekšai ir pikti Lietuvos priešai. Bet dauguma veikiausiai nesupranta, ką daro, nenori ar nepajėgia suprasti, todėl jie yra kvailiai. Apgailėtini, nedovanotini, užsispyrę bukagalviai kvailiai – didžiausia Lietuvos nelaimė.