Buvęs JAV CŽV analitikas Larry C. Johnson apie įvykius broliškoje Ukrainoje

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2022-03-25 16:12:00, skaitė 622, komentavo 4

Buvęs JAV CŽV analitikas Larry C. Johnson apie įvykius broliškoje Ukrainoje

Laris Džonsonas (Larry C. Johnson) yra CŽV ir Valstybės departamento Kovos su terorizmu biuro veteranas. Jis yra 1998 m. įsteigtos bendrovės "BERG Associates" įkūrėjas ir vadovaujantis partneris. Laris 24 metus rengė mokymus JAV kariuomenės specialiųjų operacijų bendruomenei. Jį šmeižė ir dešinieji, ir kairieji, vadinasi, jis turi kažką daryti teisingai. Jo analizę karo eigos Ukrainoje ir komentarus galima rasti jo tinklaraštyje https://sonar21.com/ ir portale UNZ Review.

Larry C. Johnson: "Ukrainos kariuomenė nugalėta. Liko tik išvalyti teritoriją"

Klausimas 1 - Ar galite man paaiškinti, kodėl, jūsų nuomone, Rusija laimi karą Ukrainoje?

Larry C. Johnson- Per pirmąsias 24 valandas po Rusijos karinės operacijos Ukrainoje buvo sunaikinti visi Ukrainos antžeminio radiolokacinio perėmimo pajėgumai. Netekusios šių radarų, Ukrainos karinės oro pajėgos prarado galimybę vykdyti perėmimą "oras-oras". Per tris savaites Rusija virš Ukrainos de facto nustatė neskraidymo zoną. Nors ji vis dar yra pažeidžiama iš peties šaudomų raketų "žemė-oras", kurias ukrainiečiams tiekia JAV ir NATO, nėra jokių įrodymų, kad Rusijai teko apriboti kovines oro operacijas.

Mano dėmesį patraukė ir Rusijos atvykimas į Kijevą per tris dienas po invazijos. Prisiminiau, kad naciams per operaciją "Barbarossa" prireikė septynių savaičių, kad pasiektų Kijevą, ir dar septynių savaičių, reikalingų miestui pajungti. Nacių pranašumas buvo tas, kad jie nesitraukė, kad išvengtų civilių aukų, ir siekė sunaikinti svarbiausią infrastruktūrą. Vis dėlto daugelis vadinamųjų amerikiečių karinių ekspertų tvirtino, kad Rusija buvo pasimetusi. Kai daugiau nei savaitę į šiaurę nuo Kijevo buvo dislokuota 24 mylių (arba 40 mylių, priklauso nuo naujienų šaltinio), buvo aišku, kad Ukrainos gebėjimas pradėti reikšmingas karines operacijas buvo eliminuotas. Jei jų artilerija buvo nepažeista, ta kolona buvo lengvas grobis masiniam naikinimui. Taip neatsitiko. Arba, jei ukrainiečiai būtų turėję realų stacionarių ar rotacinių sparnų pajėgumą, jie būtų turėję sunaikinti tą koloną iš oro. Taip neįvyko. Arba, jei jie būtų turėję perspektyvių sparnuotųjų raketų, jie būtų turėję pragariškai apšaudyti tariamai sustojusią rusų koloną. Taip neįvyko. Ukrainiečiai net nesurengė rimtos pėstininkų pasalos kolonai su savo naujai tiekiamais amerikietiškais "Javelinais".

Rusų puolimo mastas ir apimtis yra nepaprasti. Per tris savaites jie užėmė teritoriją, kuri yra didesnė už Jungtinės Karalystės sausumos plotą. Po to jie pradėjo vykdyti tikslines atakas prieš svarbiausius miestus ir karinius objektus. Nematėme nė vieno atvejo, kad ukrainiečių pulko ar brigados dydžio dalinys būtų užpuolęs ir įveikęs panašų rusų dalinį. Vietoj to rusai suskaldė Ukrainos kariuomenę į fragmentus ir nutraukė jos ryšių linijas. Rusai stiprina Mariupolio kontrolę ir yra užsitikrinę visas Juodosios jūros prieigas. Ukraina dabar yra atkirsta pietuose ir šiaurėje.

Norėčiau pažymėti, kad 2003 m. Irake JAV sunkiau sekėsi užimti tokią didelę teritoriją, kovojant su daug žemesnėmis ir mažiau pajėgiomis karinėmis pajėgomis. Jei kas nors ir yra, ši Rusijos operacija turėtų išgąsdinti JAV karinius ir politinius vadovus.

Tikrai svarbiausia naujiena šią savaitę buvo Rusijos raketų smūgiai faktinėms NATO bazėms Javorive ir Žytomyre. 2018 m. rugsėjį Žytomyre NATO surengė kibernetinio saugumo mokymus ir apibūdino Ukrainą kaip "NATO partnerę". Šeštadienį Žytomyras buvo sunaikintas hipergarsinėmis raketomis. Panašus likimas praėjusį sekmadienį ištiko ir Javorivą. Tai buvo pagrindinis mokymo ir logistikos centras, kuriuo NATO ir EUCOM aprūpindavo Ukrainą naikintuvais ir ginklais. Daug šios bazės karių ir civilių darbuotojų tapo aukomis.

Rusija ne tik reguliariai nuo 2015 m. smogia ir naikina NATO naudojamas bazes, bet ir nebuvo jokio perspėjimo apie oro antskrydį ir nebuvo išjungtos atakuojančios raketos.

2 klausimas: Kodėl žiniasklaida bando įtikinti Ukrainos žmones, kad jie gali nugalėti kare prieš Rusiją

Jei tai, ką sakote, yra teisinga, tuomet visi civiliai, kurie siunčiami kovoti su Rusijos kariuomene, žūsta kare, kurio jie negali laimėti. Nesuprantu, kodėl žiniasklaida nori klaidinti žmones dėl tokio rimto dalyko. Ką manote šiuo klausimu?

Larry C. Johnson- Tai neišmanymo ir tinginystės derinys. Užuot rengusi tikrus reportažus, didžioji dauguma žiniasklaidos (spausdintinės ir elektroninės), taip pat didžiosios technologijų bendrovės remia didžiulę propagandos kampaniją. Prisimenu, kai George'as W. Bushas buvo Hitleris. Prisimenu, kai Donaldas Trumpas buvo Hitleris. O dabar turime naują Hitlerį - Vladimirą Putiną. Tai pavargęs, nevykęs žaidimo vadovas. Kiekvienas, išdrįsęs kelti pagrįstus klausimus, iš karto apšaukiamas Putino marionete arba Rusijos pakaliku. Kai negali argumentuoti faktais, vienintelė išeitis - vadinti vardais.

Klausimas 3 - Praėjusią savaitę pulkininkas Douglasas MacGregoras svečiavosi Tuckerio Carlsono laidoje. Jo požiūris į karą stebėtinai panašus į jūsų požiūrį. Štai ką jis pasakė interviu

"Karas ukrainiečiams iš tikrųjų baigėsi. Jie buvo sumalti į gabalus, dėl to nekyla jokių abejonių, nepaisant to, ką girdime iš mūsų pagrindinės žiniasklaidos. Taigi tikrasis klausimas mums šiuo metu yra toks: "Tucker", ar mes ketiname gyventi su Rusijos žmonėmis ir jų vyriausybe, ar ir toliau sieksime tokio režimo pakeitimo, kuris būtų pridengtas Ukrainos karu? Ar ketiname nustoti naudoti Ukrainą kaip taraną prieš Maskvą, ką iš esmės ir darėme?" (Tucker Carlson- MacGregor interviu)

Ar sutinkate su MacGregoru, kad tikrasis Rusijos įtraukimo į karą Ukrainoje tikslas buvo "režimo pakeitimas"?

Antra, ar sutinkate, kad Ukraina naudojama kaip placdarmas, kad JAV galėtų vykdyti tarpinį karą prieš Rusiją?

Laris C. Džonsonas (Larry C. Johnson) - Dougas yra puikus analitikas, bet aš su juo nesutinku - nemanau, kad Baideno administracijoje yra kas nors pakankamai protingas, kad mąstytų ir planuotų tokiais strateginiais terminais. Mano nuomone, pastarieji 7 metai buvo NATO status quo inercija. Turiu omenyje tai, kad NATO ir Vašingtonas manė, jog gali ir toliau šliaužti į rytus prie Rusijos sienų nesukeldami reakcijos. NATO ir EUCOM reguliariai vykdė pratybas - įskaitant "puolamojo pobūdžio" mokymus - ir tiekė įrangą. Manau, kad pranešimai Jungtinėse Valstijose, jog CŽV rengė sukarintus mokymus Donbase veikiantiems Ukrainos daliniams, yra patikimi. Tačiau man sunku patikėti, kad po nesėkmių Irake ir Afganistane staiga Vašingtone už virvučių traukia Sun Tzu lygio strategai.

Vašingtone tvyro desperacijos atmosfera. Be to, kad bando uždrausti viską, kas susiję su Rusija, J. Bideno administracija bando įbauginti Kiniją, Indiją ir Saudo Arabiją. Nematau, kad kuri nors iš šių šalių paklustų. Manau, kad Bideno komanda padarė lemtingą klaidą, bandydama demonizuoti visus rusiškus dalykus ir žmones. Jei kas nors ir vyksta, tai tik suvienija Rusijos žmones, kurie palaiko Putiną ir yra pasirengę ilgai kovai.

Mane šokiruoja klaidingas apskaičiavimas manant, kad ekonominės sankcijos Rusijai privers ją atsiklaupti. Yra priešingai. Rusija yra savarankiška ir nėra priklausoma nuo importo. Jos eksportas yra labai svarbus Vakarų ekonominei gerovei. Jei ji neleis Vakarams tiekti kviečių, kalio, dujų, naftos, paladžio, nikelio ir kitų svarbiausių naudingųjų iškasenų, Europos ir JAV ekonomika bus sužlugdyta. Dėl šio bandymo priversti Rusiją taikyti sankcijas dabar labai tikėtina, kad JAV dolerio, kaip tarptautinės rezervinės valiutos, vaidmuo atsidurs istorijos šiukšlyne.

4 klausimas - Nuo pat savo garsiosios kalbos Miunchene 2007 m. V. Putinas skundžiasi dėl "pasaulinio saugumo architektūros". Ukrainoje matome, kaip šie įkyrūs saugumo klausimai gali peraugti į visavertį karą. Kaip žinote, gruodžio mėnesį Putinas pateikė keletą reikalavimų, susijusių su Rusijos saugumu, tačiau Bideno administracija gūžčiojo pečiais ir į juos nereagavo. Putinas norėjo raštiškų garantijų, kad NATO plėtra neapims Ukrainos (narystės) ir kad branduolinės raketų sistemos nebus dislokuotos Rumunijoje ar Lenkijoje. Ar manote, kad Putino reikalavimai yra nepagrįsti

Larry C. Johnson - Manau, kad Putino reikalavimai yra gana pagrįsti. Problema ta, kad 99 proc. amerikiečių neturi supratimo, kokias karines provokacijas NATO ir JAV vykdė per pastaruosius 7 metus. Visuomenei visada buvo sakoma, kad karinės pratybos yra "gynybinės". Tai paprasčiausiai netiesa. Dabar mus pasiekė žinia, kad DTRA finansavo biologines laboratorijas Ukrainoje. Spėju, kad Putinas galėtų sutikti leisti Lenkijoje ir Rumunijoje dislokuoti JAV branduolinių raketų sistemas, jei Bidenas sutiktų leisti panašias rusiškas sistemas dislokuoti Kuboje, Venesueloje ir Meksikoje. Žvelgdami šiais terminais galime pradėti suprasti, kad Putino reikalavimai nėra nei beprotiški, nei nepagrįsti.

Klausimas 5 - Rusijos žiniasklaida pranešė, kad Rusijos "didelio tikslumo iš oro paleistos" raketos pataikė į objektą Vakarų Ukrainoje, "nužudydamos daugiau kaip 100 vietos karių ir užsienio samdinių". Matyt, specialiųjų operacijų mokymo centras buvo įsikūręs netoli Ovručo miesto, kuris yra vos už 15 mylių nuo Lenkijos sienos. Ką galite papasakoti apie šį incidentą? Ar Rusija bandė pasiųsti žinią NATO

Laris C. Džonsonas (Larry C. Johnson) - Trumpas atsakymas - TAIP! Rusijos kariniai smūgiai Vakarų Ukrainoje praėjusią savaitę šokiravo ir sukėlė nerimą NATO pareigūnams. Pirmasis smūgis buvo suduotas sekmadienį, kovo 13 d., Javorive, Ukrainoje. Rusija smogė į bazę keliomis raketomis, kai kuriomis, kaip pranešama, hipergarsinėmis. Žuvo daugiau kaip 200 darbuotojų, tarp kurių buvo amerikiečių ir britų kariškių bei žvalgybos darbuotojų, ir dar šimtai buvo sužeisti. Daugelis jų patyrė katastrofiškų sužeidimų, pavyzdžiui, amputacijų, ir yra ligoninėje. Tačiau NATO ir Vakarų žiniasklaida nerodė didelio susidomėjimo pranešti apie šią nelaimę.

Javorivas buvo svarbi NATO priešakinė bazė (žr. čia). Iki vasario mėnesio (prieš Rusijos invaziją į Ukrainą) iš Javorivo dar vasario viduryje veikė JAV 7-osios armijos mokymo vadavietė. Rusija ten nesustojo. ASB karinės naujienos praneša, kad Rusija smogė kitam objektui - Delyatynui, esančiam už 60 mylių į pietryčius nuo Javorivo (manau, ketvirtadienį). Vakar Rusija smogė Žytomyrui, kitai vietovei, kurioje anksčiau veikė NATO. Putinas pasiuntė labai aiškią žinią - į NATO pajėgas Ukrainoje bus žiūrima kaip į kovotojus ir su jais bus elgiamasi kaip su kovotojais. Laikotarpis.

6 klausimas - Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Vakarų žiniasklaidoje liaupsinamas kaip "karo lyderis" ir šiuolaikinis "Vinstonas Čerčilis". Žiniasklaida nesako skaitytojams, kad V. Zelenskis ėmėsi daugybės veiksmų, kad sustiprintų savo valdžią ir kartu pakenktų trapioms Ukrainos demokratinėms institucijoms. Pavyzdžiui, Zelenskis "uždraudė vienuolika opozicijai priklausančių naujienų organizacijų" ir bandė uždrausti didžiausios Ukrainos opozicinės partijos vadovui Viktorui Medvedčiukui kandidatuoti dėl fiktyvaus kaltinimo terorizmo finansavimu. Taip elgiasi ne demokratijos siekiantis lyderis.

Kaip jūs vertinate Zelenskį? Ar jis tikrai toks "patriotinis lyderis", kokiu jį vaizduoja žiniasklaida?

Larry C. Johnson - Zelenskis yra komikas ir aktorius. Mano nuomone, ne itin geras. Vakarai ciniškai naudojasi tuo, kad jis yra žydas, siekdami nukreipti dėmesį nuo nemažo neonacių kontingento (turiu omenyje tikrus nacius, kurie vis dar šlovina ukrainiečių Waffen SS dalinio pasiekimus kovojant su naciais Antrojo pasaulinio karo metais). Faktai aiškūs - jis draudžia opozicines politines partijas ir uždaro opozicinę žiniasklaidą. Spėju, kad toks yra naujasis "demokratijos" apibrėžimas.

7 klausimas - kuo tai baigsis? Moon of Alabama svetainėje yra puikus pranešimas "Kokia bus geografinė karo Ukrainoje baigtis". Įrašo autorius Bernardas, regis, mano, kad Ukraina galiausiai bus padalyta palei Dniepro upę "ir į pietus palei pakrantę, kurioje daugumą gyventojų sudaro etniniai rusai". Jis taip pat sako štai ką:

"Tai panaikintų Ukrainos priėjimą prie Juodosios jūros ir sukurtų sausumos tiltą į Moldovos separatistinę Padniestrę, kurią saugo Rusija. Likusi Ukrainos dalis būtų apribota žemės, daugiausia žemės ūkio valstybė, nuginkluota ir per daug neturtinga, kad artimiausiu metu galėtų tapti nauja grėsme Rusijai. Politiškai joje dominuotų fašistai iš Galicijos, o tai taptų didele problema Europos Sąjungai."Ką manote jūs? Ar V. Putinas, siekdamas sustiprinti Rusijos saugumą ir užbaigti karo veiksmus, primes Ukrainai savo teritorinį susitarimą, ar labiau tikėtinas kitoks scenarijus?

Larry C. Johnson- Pritariu Moonui. Pagrindinis Putino tikslas - apsaugoti Rusiją nuo užsienio grėsmių ir įvykdyti skyrybas su Vakarais. Rusija turi fizinių išteklių, kad taptų nepriklausoma suverene, ir šiuo metu įgyvendina šią viziją.

Mane galima rasti VK https://vk.com/id460381786 ir Telegram https://t.me/lebionka.