K. Braziulis. Reikia naujo Čerčilio

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/03/26/k-... 2022-03-26 21:41:00, skaitė 300, komentavo 14

K. Braziulis. Reikia naujo Čerčilio

Štai atėjo ir praėjo ta lauktoji diena (kovo 24 d. – neeilinis NATO viršūnių susitikimas Briuselyje – Alkas.lt). Maniau, kad įvyks koks nors rimtas posūkis Europos istorijoje – deja.

Žinote ką, labiausiai mane nustebino visų NATO šalių vadovų kreipimasis: „Gerbiamasis Rusijos Federacijos prezidente V.V.Putinai prašau nutraukite karinius veiksmus Ukrainoje ir sėskitės už derybų stalo“. Tai ar jis gerbiamasis, ar jis karo nusikaltėlis yra? Nesuprantu. Laikas apsispręsti.

Taigi, kokius sprendimus priėmė NATO. Atsakymas – ne itin svarbus. Galėjo juos priimti nuotoliniu būdu. Būtų sutaupę mokesčių mokėtojų pinigų. Panagrinėkime kas gi įvyko.

NATO nusprendė stiprinti pozicijas savo rytuose. Įves papildomas pajėgas Bulgarijoje, Slovakijoje, Vengrijoje ir Rumunijoje. NATO taip pat stiprins kibernetinę gynybą bei NATO sutarė, kad reikia daugiau karinių pratybų.

Papildomai buvo išsakytas griežtas, tačiau neapibrėžtas laike, noras – mažinti energetinę priklausomybę nuo Rusijos. Na, dar atskiros šalys paskelbė papildomas sankcijas Rusijai, kurios ne tokios jau skausmingos. Ką tik Rusijoje atsidarė birža ir iškarto pastorino 8,5 mlrd. eurų Rusijos oligarchų pinigines. Štai jums ir rodiklis.

Kokių sprendimų tikėjomės, bet jie nebuvo priimti? NATO uždaro Ukrainos oro erdvę ir apsaugo žmones nuo Rusijos bombų. NATO duoda Ukrainai naikintuvų. NATO pareiškia, kad jei bus panaudotas cheminis ar biologinis ginklas, tai ji stos ginti Ukrainos. NATO nesileis šantažuojama branduoliniu ginklu.

Deja, tokie sprendimai nebuvo priimti. Buvo tik pasikartota, kad Neuždarysim, Neduosim, Nekariausim. Geriau jau būtų patylėję. Tyla įvarytų baimę Rusijai, o dabar ji žino, kad NATO bijosi.

Kita tema, eilinį kartą Rusija pagrasino branduoliniu ginklu. Eilinį kartą NATO išsigando. Įdomu būtų sužinoti kur yra riba šio šantažo.

O ar ji yra? Kiek reikia nužudyti žmonių, sugriauti miestų? O jei putinas dar labiau paspaus, tai gal NATO ir ES vienybė subyrės kaip kortų namelis ir kiekvienas žiūrės tik savo interesų?

Manau, kad jau atėjo laikas suvokti, kad putino žodžiais nesustabdysi. Jis eis toliau. Būtini konkretūs veiksmai. Čia reikia ryžto ir valios. Čia reikia naujo Čerčilio.

Ukrainos prezidentas Volodimiras Zelenskis kreipiasi į NATO | Alkas.lt ekrano nuotr.

Ukrainos prezidentas Volodimiras Zelenskis kreipiasi į NATO | Alkas.lt ekrano nuotr.

***
Pasidalinsiu keliomis šiandieninėmis mintimis.

Įsivaizduokite, kad esate asmuo, kuris turi priimti itin sudėtingą sprendimą. Priimti privalu, kito pasirinkimo nėra. Ant svarstyklių padėti du galimi variantai. Kurį jūs pasirinktumėte?

Ar, materialinę savo ir savo šalies gerovę, paremtą stabiliomis kainomis, geru aprūpinimu, oriais atlyginimais, na, ir prognozuojama, keliems metams į priekį, ramia ir saugia ateitimi.

Ar, ukrainiečių genocidą ir jų valstybės naikinimą, kai yra žudomi tūkstančiai žmonių, milijonų žmonių likimai laužomi, griaunami miestai ir šluojama nuo žemės paviršiaus viskas kas yra ukrainietiška. Teisingiau būtų sakyti europietiška.

Ateitis aiškiai prognozuojama – plynas laukas.

Nėra lengvas pasirinkimas. Ar ne? Ar tikrai? Manau, kad lengvesnio ir aiškesnio pasirinkimo nėra. Mūsų auka būtų tokia maža palyginus su Ukrainos praradimais.

Vakarai bijosi putino branduolinio ginklo. Pripažįstu, kad tikrai yra baisu. Juk jis nevaldomas, nenuspėjamas ir gyvena savo susikurtame rusiško pasaulio burbule. O ką darys Vakarai, kai putinas pareikalaus daugiau žemių ir turtų?

Grasins paleisti branduolinę raketą, o neatidavus žemių, ją tikrai paleis. Jis pirmas tai padarys ir aiškins visiems, kad jis tokiu būdu nori atgrasinti Vakarus nuo ateities branduolinių karų. Jis daro gerą ir siekia taikos. Tai kaip tuomet elgsis Vakarai?

Ar atiduos žemes, o jei atiduos, tai kur yra jų atidavimo riba?

Lenkija yra šaunuolė. Nesitikėjau, kad ji yra tokia stipri ir ryžtinga. Rusija grasino bombarduoti Lenkijos miestus, jei ji, Lenkija, toliau savo keliais tieks ginklus Ukrainai, reikalaus įvesti į Ukrainą taikdarius ir kitais būdais rems ją. Lenkija neišsigando ir klusniai nenuleido akių.

Jos prezidentas atkirto lengvu ir aiškiu pasakymu „pugali, pugali, poka sami obos…is“ (grasino, grasino, kol patys apsiš…o) ir pridūrė, kad Lenkija turi pakankamai žemių okupantų kariams palaidoti. Lenkija akimirksniu iš šalies išvijo 40 Rusijos diplomatų – šnipų.

Tiesiog žaviuosi jų drąsa.

Slava Ukraine! Herojam slava! Jie gina mus.

P.S. Grėsmes neutralizuoti reikia pačiu tinkamiausiu laiku, o nesitikėti, kad grėsmė pralenks, nelies manęs. Ne, taip tikrai nebus. Kas yra neišvengiama, tas yra neišvengiama. Apie jos priežastį – kitame poste.

Autorius yra advokatas, Viešojo intereso gynimo fondo vadovas