VMVT ragina susilaikyti nuo neteisėto beglobių gyvūnų vežimo iš Ukrainos

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/04/02/vm... 2022-04-02 17:37:00, skaitė 134, komentavo 2

VMVT ragina susilaikyti nuo neteisėto beglobių gyvūnų vežimo iš Ukrainos

Socialiniuose tinkluose nuolat pasirodo įrašų apie teikiamą pagalbą Ukrainos prieglaudose esantiems gyvūnams augintiniams ir jų gabenimą į ES. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) primena, kad Lietuva, kaip ir visos 27 ES valstybės narės, leidžia Ukrainos pabėgėliams kartu su savo gyvūnais augintiniais patekti į ES palengvinta tvarka, tačiau beglobių gyvūnų gabenimui į ES teritoriją jokios išimtys netaikomos ir tokių augintinių vežimas galimas tik laikantis ES reglamentų reikalavimų.

Mėginančius gudrauti ir „apeiti“ esamas tvarkas, pavyzdžiui, vežti po 5 gyvūnus neva jų šeimininkui, VMVT įspėja, kad laikytis visoje ES keliamų reikalavimų privaloma kiekvienam, o už pažeidimus gresia atitinkamos sankcijos.

„Norime priminti gyvūnų globėjams, nevyriausybinėms gyvūnų globa užsiimančioms įstaigoms, taip pat ir jų savanoriams, kad paprastesnė gyvūnų augintinių iš Ukrainos į Lietuvą atvykimo tvarka galioja tik nekomerciniais tikslais įvežamiems, privačių asmenų pavieniams augintiniams.

Tai reiškia, kad ukrainiečiams į ES su savimi leista gabenti tik savo augintinius. Tokių atvykstančių gyvūnų skiepijimą ir ženklinimą, jeigu to reikia, įsipareigojo atlikti šalys narės sienos kirtimo vietose arba pabėgėliams su augintiniais atvykus į paskirties vietą.

Tuo tarpu, komerciniam ar organizuotam gyvūnų gabenimui iš trečiųjų galioja įprastos procedūros. Noras padėti gyvūnams tikrai suprantamas, tačiau šioje situacijoje labai svarbu elgtis atsakingai ir atsargiai“, – sako VMVT direktoriaus pavaduotojas Deividas Kliučinskas.

Iš Ukrainos prieglaudų augintinių gabenimui visos ES valstybės jokių išimčių netaiko dėl per didelės rizikos visuomenės sveikatai pasireiškus pasiutligės atvejams bei žmonių sužalojimams apkandžiojus šia liga užsikrėtusiems gyvūnams.

Anot Pasaulio gyvūnų sveikatos organizacijos, pasireiškus nors vienam įvežtinės pasiutligės atvejui, šalis praras laisvos nuo pasiutligės ligos valstybės statusą ir jai bus taikomi papildomi ribojimai keliavimui, eksportui ir prekybai. Šiuo metu Lietuva turi nuo pasiutligės laisvos šalies statusą.

Įvežti gyvūnai tikrinami

VMVT atkreipia dėmesį, kad įsivežtų Ukrainos gyvūnų augintinių laikymo vietose atliekami patikrinimai, todėl ragina susilaikyti nuo neapgalvotų iniciatyvų įsivežti į šalį karo zonoje Ukrainoje likusius beglobius ar benamiais tapusius gyvūnus. Padėti šiems gyvūnams geriausia šiuo metu organizuojant reikiamą pagalbą pašaru bei veterinariniais vaistais, taip pat vakcinomis nuo pasiutligės.

Primenama, kad įvežti gyvūnai augintiniai iš Ukrainos, kurie neturi šeimininkų (įskaitant ir paimamus iš prieglaudų) pagal šiuo metu galiojančius teisės aktus turi atitikti 4 mėn. trunkantį karantinavimą po skiepų nuo pasiutligės.

Iki šios dienos apie įsivežtus 100 gyvūnų augintinių VMVT pranešė vos keturios gyvūnų globos įstaigos, tačiau spėjama, kad gyvūnų augintinių yra įsivežta daugiau, nei nurodoma. Iki kovo 29 dienos bendras į Lietuvą iš Ukrainos įvežtų gyvūnų augintinių skaičius jau siekia 380.