Rusija užsiminė Lietuvai apie karinį atsaką į Kaliningrado blokadą

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2022-04-08 02:25:00, skaitė 590, komentavo 23

Rusija užsiminė Lietuvai apie karinį atsaką į Kaliningrado blokadą

Rusijos užsienio reikalų ministerija kalbas JevroSojūze dėl galimos Kaliningrado srities prekių transporto blokados pavadino „žaidimu su ugnimi“. Tai nedviprasmiška užuomina Vilniui, kuris Briuselyje aktyviai prastuminėja scenarijų, pagal kurį Kaliningrado blokada Maskvai - tai casus belli: pagrindas pradėti karą. Europoje tą suprantama, todėl Lietuvai ir neduodama komandos blokuoti Kaliningrado tranzitą, tačiau šalis – tradicinis savižudybių rekordininkas – tiesiog netveria savame kailyje negalėdama sustoti ir yra pasirengusi rautis į Rusijos karinį atsaką toliau.

Vilnius negali vienašališkai sustabdyti Rusijos tranzito į Kaliningrado sritį, su kartėliu teigia Lietuvos susisiekimo ministras Marius Skuodis. 

„Kas liečia vienašalius sprendimus dėl Kaliningrado tranzito, teoriškai toks dalykas tikriausiai nelabai įmanomas, nes tai yra JevroSojūzo ir Rusijos susitarimas“, – pareiškia Skuodis.

Anksčiau Lietuvos atstovai ne kartą yra pareiškę, kad kovos už visišką Rusijos ir Baltarusijos sienų su JevroSojūzu uždarymą. „Visiškas uždarymas“ reiškia ir sausumos koridoriaus nuo Kaliningrado srities iki „didžiosios Rusijos“ uždarymą.

Tačiau, sprendžiant iš oficialaus Vilniaus pareiškimų, derybos Briuselyje dėl naujo sankcijų Rusijai paketo baigėsi eiliniu nusivylimu profesionaliems rusofobams. Europa neskuba įvesti tokių sankcijų maksimaliai, o senosios neduoda jokio rezultato. Specialioji karinė operacija Ukrainoje vyksta savo ruožtu, o dolerio ir euro kursai Rusijos Federacijoje ritasi žemyn iki rodiklių, kurie buvo prieš paskelbiant Rusijai „totalų ekonominį karą“.

Todėl Lietuva ir kitos Rytų Europos valstybės (Lenkija) galvoja veikti savarankiškai ir įvesti transporto apribojimus Rusijai (tiek, kiek tai leidžia tarptautiniai režimai ir susitarimai), aplenkiant JevroSojūzą.

Lenkija ir Pribaltikos šalys gali susitarti dėl regioninių tranzitinių sankcijų Rusijai ir Baltarusijai, jei JevroSojūzas neuždraus uostų ir sausumos pervežimų į šias šalis, paskelbė Latvijos susisiekimo ministro patarėja Maija Rena. Jeigu jau projekte dalyvauja Lietuva ir Lenkija, centriniu klausimu tampa vėl Kaliningrado sritis.

Ši istorija primena lenkiškas iniciatyvas su taikdariais Vakarų Okrainoje, iš pradžių siuntimą Kijevui kovinių lėktuvų, paskui senų tarybinių tankų ir panašiai. Pačiame NATO į visas šias iniciatyvas buvo atsakyta: kiek nori, bet tik be mūsų. Jei taikos palaikymo kontingentas, tai ne NATO kontingentas. Jei karavanai su ginklais, tai ne pagal NATO linija. Viskas tik jūsų pačių rizika ir atsakomybe, be jokių gynybos garantijų: mes nesiruošiame įsivelti į karą su Rusija.

Šiuo atveju vietoj Šiaurės Atlanto aljanso – JevroSojūzas, vietoj karinių metodų – ekonominiai, bet principas tas pats. Veikiame savarankiškai, be „vyresniųjų“, patys prisiimdami atsakomybę.

Tačiau Rusija gali duoti ginkluotą atsaką į Kaliningrado srities transportinę blokadą, nes tai yra ne tik grėsmė, bet ir tiesioginis veikimas prieš jos nacionalinį saugumą, ir čia jau įsigalioja ne atsakomosios sankcijos, o Rusijos Federacijos karinė doktrina.

Europoje, pradėdami „totalinį ekonominį karą“ prieš Rusiją, kažkodėl įtikino patys save, kad Maskva žais pagal europiečių nustatytas taisykles. O pagrindinė taisyklė Vakaruose šiandien yra tokia: į karo veiksmus prieš Okrainą atsakome sankcijinių spaudimu Rusijai, padedame Kijevui ginklais ir patarimais, bet patys nenaudojame jėgos.

Pagal šią logiką Kaliningrado prekinė-transportinė blokada yra natūralus dalykas. Tai ekonominio poveikio Rusijai būdas, viskas pagal taisykles.

Tik štai dabar Rusija turi savo principus, pagal kuriuos, iškilus grėsmei Rusijos teritorijos saugumui, pradeda veikti Rusijos Federacijos gynybos ministerija.

Ir dėl to Lietuvai vietoj atsakomųjų ribojančiųjų  priemonių už Kaliningrado srities blokadą, "atskris" tiesiogine ir perkeltine to žodžio prasme. Pavyzdžiui, hipergarsinis raketinis kompleksas „Kinžal“.

Maskvoje jau užsiminė, kad į bandymus atkirsti Rusijos susisiekimą su sausuma su Baltijos eksklavu, yra galimas karinis atsakas. 

„Aš labai tikiuosi, kad sveikas protas Europoje neleis žaisti kokius nors žaidimus susijusius su Kaliningradu. Manau, daugelis supranta, kad tai žaidimas su ugnimi“, – pasakė Rusijos užsienio reikalų viceministras Aleksandras Gruško.

„Žaidimas su ugnimi“ – jau negali būti aiškesnės užuominos. Ir Briuselyje ši užuomina buvo suprasta, sprendžiant iš Vilniaus nusivylimo naujo sankcijų paketo svarstymo rezultatais.

Lietuvos derybos tiek netenkino, kad ji yra pasirengusi „žaisti su ugnimi“ pati savarankiškai. Nieko stebėtino, jei prisiminti, kad kalbama apie šalį - tradicinę politinių savižudybių rekordininkė. Ir ne tik politinių. 

Taigi, klausimas jau visai ne retorinis: ar Vilenskas režimas nuspres nusižudyti, sukeldamas karą Kliningrado blokada?