J. Vaiškūnas. Seimo narių balsais kuriamas Donbasas ir Luhanskas Lietuvoje PATAISYTA IR PAPILDYTA

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/04/12/j-... 2022-04-12 14:47:00, skaitė 463, komentavo 5

J. Vaiškūnas. Seimo narių balsais kuriamas Donbasas ir Luhanskas Lietuvoje PATAISYTA IR PAPILDYTA

Balandžio 12 d. Seime 11 val. skubos tvarka bus apsvarstomos ir greičiausiai priimtos Teisingumo ministrės Evelinos Dobrovolskos teikiamos įstatymų pataisos:  Civilinės būklės aktų registravimo įstatymo (CBAR) Nr. XII- 2111, 6, 12, 25 straipsnių pakeitimo įstatymo projektas XIVP-1464 (2) ir  Asmens tapatybės kortelės ir paso Nr. XII- 1519 5 straipsnio pakeitimo įstatymo projektas XIVP-1465(2).

Šiais projektais siekiama sudaryti sąlygas Lietuvos piliečiams, save laikančiais arba panorusiais save laikyti – rusais, lenkais ar kitos nelietuvių tautybės atstovais Lietuvoje – oficialiuose Lietuvos dokumentuose ir registruose užsirašyti pasirinktą senelių ar net prosenelių tautybę.

Taip norima pakeisti civilinio kodekso normas, kuriomis asmens kilmė, tautybė ir jų užregistravimo tvarka yra nustatoma remiantis jo tėvų duomenimis, o ne senelių ar prosenelių dokumentais.

Civilinės būklės aktų registravimo įrašus siūloma leisti keisti ne atsiradus naujiems objektyviems duomenis apie asmenį, bet remiantis tik jo „noru“. Tokių teisinių normų įvedimas ardys visą teisinę sistemą, kuri dabar yra suderinta su Lietuvos civiliniu kodeksu ir jo pagrindais besiremiančiais įstatymais.

Daugiau nei akivaizdu, kad tokia siūloma tautybės nustatymo tvarka sudarys prielaidas manipuliacijoms, pateikiant statistiką apie Lietuvos piliečių ir gyventojų tautinę  sudėtį, o paskui, remiantis tokia „minkštąją galia“, bus galima kurti ir priimti įstatymus, keliančius grėsmę Lietuvos valstybės saugumui ir teritoriniam vientisumui.

Akibrokštu yra tai, kad Lietuvos teritorinio vientisumo ardymui palankias teisines sąlygas kuria ne kas kitas, o būtent – Lietuvos teisingumo ministrė – Evelina Dobrovolska.

Jonas Vaiškūnas | Alkas.lt nuotr.

Jonas Vaiškūnas | Alkas.lt nuotr.

Dabar žiauraus karo Ukrainoje baimės ir skausmo fone itin palanku užhipnotizuotų Seimo narių rankomis stumti pačiai Lietuvai žalingus įstatymo projektus. Būtent tokiu yra jo šalininkų išgarsintas „trijų raidelių“ įstatymas, iš pradžių reklamuotas kaip už užsieniečių ištekėjusių lietuvių moterų ir jų vaikų laisvę rašytis savo pavarde ne valstybine kalba užtikrinantis įstatymas.

Tačiau įsigalėjus „liberalkonservatorių sąjungai“ Seime šis įstatymas buvo be jokių užuolankų su trenksmu prastumtas kaip „dovana“ visiems nelietuvių kilmės piliečiams: „Nenorite Lietuvos Respublikos piliečio pase matyti jums taip nemielo asmenvardžio įrašo valstybine lietuvių kalba?

Šekite pradžiai tris raideles, o kai numirs, atsiprašom, nurims triukšmą dėl valstybinės kalbos išdavystės keliantys sąjūdžio senbūviai, tai leisime visas – kabliuotas, brūkšniuotas ir umliautuotas įsirašyti į pasus ir kur tik norite… Jei laisvė tai laisvė viskam“.

Naivūs lietuvių kalbos ir Lietuvos teritorinio vientisumo gynėjai mėgino atverti akis bent Jo Šviesybei Prezidentui Gitanui nau sėdinčiam uoliai Lietuvių valstybinės kalbos statusą gynusios Dalios Grybauskaitės kėdėje.

Iš paskutiniųjų bandė jam priminti prezidentinio rinkimų kovose jo rinkėjų širdis glosčiusius žodžius, kad nebus leista iš Lietuvos Respublikos piliečio paso išstumti asmenvardžio įrašų lietuvių kalba, kad galima tiktai sutikti su nelietuviška rašyba kitame paso puslapyje arba tapatybės kortelės pusėje…

Tačiau vetuoti galėjusi pakilti G. Nausėdos ranka nusviro tuomet, kai žiaurusis teroristinės imperijos galvažudys Ukrainos pasienyje sutelkė galingas jėgas, kad atplėštas Luhansko ir Donbaso sritis išplėstų į visą Ukrainą, o gal ir į Baltijos šalis.

Istorija kartojasi? Ne – ji tiesiog nesibaigia. Sunkiausiu metu Lietuvai visada smogia lenkai, pateikia seniai parašytą ultimatumą.

Likus mėnesiui iki rusiškų  bombų metimo ant Kijevo, Charkovo, Dniepro, Donbaso iki rusiškos ordos pulkų ir Luhansko teroristų puolimo, Lenkijos prezidentas ponas Andžejus Duda kaip mitinis Panas padūdavo ponui Gitanui Nausėdai dūdele: „Jeigu nori, kad gintumėme Jus kaip strateginiai partneriai, tai marsz do wozu dėti parašo ant ponios Evelinos kūrinio!“

Alkas.lt koliažas

Alkas.lt koliažas

Susvyravo Nausėda ir paprašė sekretorės, paskambinus Ewelinai, atšaukti sausio 25 d. numatytą judviejų pasimatymą: „Pasakyk, kad jai ateiti nebūtina, kad skambino pats Duda, kad nevetuočiau, pasirašyčiau…“

Ir tikrai, dar nespėjo nudžiūti Gitano parašas ant antikonstitucinio įstatymo projekto, kaip Pilsudskio aikštėje užgrojusios dūdos gausmas iš Varšuvos atskriejo į  Daukanto aikštę: „Dzienkuję bardzo pani prezidencie!“

Prezydent Litwy @GitanasNauseda podpisał ustawę o pisowni nazwisk, która – w mojej ocenie – jest krokiem w bardzo dobrym kierunku w stosunkach polsko-litewskich. Zadzwoniłem do Niego, by podziękować Jemu i Wszystkim zaangażowanym w prace nad ustawą.

— Andrzej Duda (@AndrzejDuda) January 25, 2022

Ruskių išgamoms užpuolus Ukrainą – balandžio 24 d. – tą pačią dieną – Lietuvos Konstitucinis teismas viešai atsisakė nagrinėti Seimo narių skundą dėl akivaizdžiai antikonstitucinio „Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymo“ nuostatų atitikties Konstitucijai… Išgąsdino karas? Ne – keli smulkūs formalūs mažmožiai 39-ių Seimo narių skunde aukščiausiai Lietuvos valstybės teisingumo institucijai.

Kas toliau?

Pagreitintai naudojantis pačios Lietuvos valstybės ištekliais ir užsienio šalių parama bus kuriami ir plečiami oficialūs rusų ir lenkų tautybės asmenų registrai, o paskui – atitinkami (eks)teritoriniai dariniai.

Vis dar netikite? Bet jau į šią Lietuvos Seimo pavasario darbotvarkę yra įtrauktas tokiems dariniams struktūrinius pagrindus kuriantis, tos pačios Dobrovolskos slapčia rengiamas, vadinamasis „Tautinių mažumų įstatymas“ (TMI).  Šio išreklamuoto žiniasklaidoje, bet uoliai nuo visuomenės ir net nuo Seimo narių akių slepiamo įstatymo projekto E. Dobrovolska apdairiai nenori niekam parodyti kol nėra priimti nelietuvių kilmės žmonėms inventorizuoti teisines sąlygas sudarantys įstatymai ir poįstatyminiai aktai, o būtent: kol dar neįsigaliojęs „Asmens vardo ir pavardės rašymo dokumentuose įstatymo projektas“ ir nepakeisti įstatymai varžantys laisvą tautybės pasirinkimą.

Kai visa tai bus padaryta, tuomet prieš pat pateikimą Seimo svarstymui bus pagaliau įregistruotas į pavasario Sesijos darbotvarkę jau dabar įtrauktas slaptasis TMI projektas.

Ko bijoma?  Nenorima atskleisti kortų pirma laiko. Juk būtent šiame įstatyme jau yra numatyta, kad vietovėse, kuriose gyvena atitinkamas procentas nelietuvių kilmės piliečių, bus: šalia valstybinės kalbos įteisintos regioninės kalbos, gatvių, gyvenviečių ir kt. vietovardžiai bus rašomi dvejomis kalbomis ir tt.

Jei Lietuvos Respublikos prezidentas neatgaus žado ir toliau šoks pagal Lenkijos Respublikos Prezidento dūdelę nevetuodamas prieš Lietuvos interesus veikiančios teisingumo ministrės parengtų įstatymo projektų ir juos lydinčių poįstatyminių teisės aktų, tai dabartinėje geopolitinėje padėtyje, savo pačių rankomis „skubos tvarka“ susikursime: Visagino – Luhanską, Vilniaus – Donbasą, Šalčininkų – Krymą ir Klaipėdos – Padnestrę.

Autorius yra asociacijos „Talka kalbai ir tautai“ pirmininko pavaduotojas, Etninės kultūros globos tarybos narys