Jolanta Blažytė: Kas tas galingasis ir paslaptingasis Pasaulio Ekonomikos Forumas?

Autorius: Jolanta Blažytė Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2022-04-16 01:45:00, skaitė 1630, komentavo 5

Jolanta Blažytė: Kas tas galingasis ir paslaptingasis Pasaulio Ekonomikos Forumas?

Laidos „America Uncovered“ žurnalistas Chris Chappell dalinasi savo įžvalgomis apie įtakingiausią pasaulyje privačią nevyriausybinę organizaciją – Pasaulio Ekonomikos Forumą:

„Susipažinkite su vienos galingiausių ir įtakingiausių NVO( nevyriausybinės organizacijos) pasaulyje vadovu Klausu Švabu. Kokią įtaką jis daro jūsų šaliai? Taigi visa demokratijos idėja yra ta, kad valdžia yra žmonių rankose. Politikai atstovauja rinkėjus. Tačiau tikrovė gali būti šiek tiek kitokia. Yra daug įvairių grupių ir organizacijų, kurios gali daryti įtaką politikai. Tačiau NVO, nevyriausybinės organizacijos, dažnai būna pačiomis paslaptingiausiomis. Tai ne vyriausybės. Tai ne verslo įmonės. Kai kurios iš jų yra labdaros organizacijos. Kai kurios iš jų nėra. Jos gali būti mažos, didelės arba labai didelės ir labai įtakingos. Tačiau apskritai NVO yra privačios organizacijos, kurios yra privačiai finansuojamos ir privačiai valdomos, o jų skaidrumas yra maždaug toks pat, kaip ir plytos. Klausas Švabas yra Pasaulio ekonomikos forumo (PEF) vadovas. Tai viena įtakingiausių ir prieštaringai vertinamų nevyriausybinių organizacijų. Pasaulio ekonomikos forumą jūs galbūt žinote, kaip organizaciją, atsakingą už kasmet Davose (Šveicarija) vykstantį aukščiausiojo lygio susitikimą "Davoso Forumas”, kuriame tūkstančiai garsių verslo lyderių, politikų, aktyvistų ir kitų žmonių susitinka aptarti, kaip jie gali formuoti pasaulio ateitį. Pavyzdžiui, yra tokia iniciatyva, kurią jie vadina "Didysis Pertvarkymas” (The Great Reset). Šios iniciatyvos esmė yra neva pagerinti pasaulio būklę. Skamba gerai, bet kaip tai padaryti? The Great Reset autoriai siūlo keisti ekonominį modelį taip, kad žmones ir planetą paversti pasaulinės vertės kūrimo pagrindu. 

Ir štai kaip jie aiškina naują ekonominį modelį:

„Jūs nieko neturėsite ir būsite laimingi“ . Tik klausimas: kam tada pagal šį scenarijų priklausytų visas pasaulio turtas? Ar tai reiškia, kad viskas priklausys, pavyzdžiui, "Amazon", o mes tiesiog viską nuomosimės iš "Amazon", užuot viską pirkę iš "Amazon"? Tačiau Pasaulio Ekonomikos Forumas yra tik nevyriausybinė organizacija ir kaip jis gali vadovauti atskiroms šalims, kad jos imtųsi tokių radikalių pokyčių? Vienas iš būdų - Jaunųjų Pasaulio Lyderių forumas, savotiška stažuočių programa, skirta rengti ateities lyderius. Ją 2004 m. įkūrė Klausas Schwabas. Kaip rašoma jų interneto svetainėje, jų tikslas - formuoti jaunuosius lyderius kaip žmones, kurie formuotų inkliuzyvinę ir tvaresnę ateitį.

Kiekvienais metais atrenkama grupė būsimų lyderių nuo 28 iki 38 metų, kurie programoje praleidžia penkerius metus. Programą baigė nemažai dėmesio vertų absolventų, tarp jų Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas, "Meta" generalinis direktorius Markas Zuckerbergas, buvusi JAV Kongreso narė Tulsi Gabbard, JAV transporto sekretorius Pete'as Buttigiegas, rašytojas ir kovos su rasizmu aktyvistas Ibramas X Kendi. Tikriausiai esate apie juos girdėję. Pagal tai, kokį svarbų vaidmenį šie absolventai atlieka visuomenėje, rodo koks Pasaulio Ekonomikos Forumas yra įtakingas. Jaunųjų Pasaulio Lyderių forumas buvo ir 1993 m. Klauso Schwabo įkurtos ankstesnės organizacijos "Pasaulio lyderiai rytojui" atšaka. Ją taip pat baigė keletas dėmesio vertų absolventų, pavyzdžiui, Tony Blairas, Billas Gatesas ir Jeffas Bezosas.

Pasaulio ekonomikos forumas, turėdamas tiek daug aukšto lygio absolventų, paliko pėdsaką visuose šiuolaikinio gyvenimo aspektuose - nuo politikos iki technologijų. Tad ko būtent Pasaulio Ekonomikos Forumas moko šiuos žmones? Net neįsivaizduojame. Niekas tiksliai nežino, kokie dalykai dėstomi jauniesiems pasaulio lyderiams, arba apie kokius dalykus jie diskutuoja. Tačiau vienas absolventas matė, kad šioje programoje nėra vietos kitokioms nuomonėms. Richardas Verneris, kuris priklausė 2003 m. grupei, paaiškino, kaip jis ir dar keli grupės nariai buvo pašalinti iš lyderių programos dėl to, kad uždavinėjo „ne tuos“ klausimus. Klausas Švabas labai didžiuojasi kai kuriais savo jaunųjų pasaulio lyderių auklėtiniais. 2017m jis gyrėsi tik keliais iš jų (cituojamas K. Švabas): „Kai dabar miniu tokias pavardes kaip ponia Merkel, ar net Vladimiras Putinas ir t. t., visi jie buvo Pasaulio Ekonomikos Forumo Jaunieji Pasaulio Lyderiai. Kuo mes dabar labai didžiuojamės, tai jaunąja karta. Pavyzdžiui, ministru pirmininku J. Trudeau, Brazilijos, Argentinos prezidentais ir t. t., Mes skverbiamės į kabinetus. Vakar buvau ministro pirmininko Trudeau priėmime, ir žinau, kad pusė ministro kabineto ar net daugiau yra mūsų Jaunieji Pasaulio Lyderiai“. Švabas nepaminėjo Naujosios Zelandijos ministrės pirmininkės Jacindos Ardern, bet ji taip pat dalyvavo programoje. Kaip ir Prancūzijos prezidentas Emanuelis Macronas. Ne taip seniai kanadiečiai išreiškė susirūpinimą dėl Pasaulio Ekonomikos Forumo įtakos Kanados politikai. Kai parlamento narys Colinas Carrey paklausė apie ministrų kabineto ryšius su Pasaulio Ekonomikos Forumu, parlamento pirmininkas sureagavo jautriai.

C. Carrey paklausė tiesiai šviesiai:

„Klausas Schwabas yra Pasaulio Ekonomikos Forumo vadovas, ir jis gyrėsi, kad jo vadovaujamas ardomasis Pasaulio Ekonomikos Forumas įsiskverbė į viso pasaulio vyriausybes. Jis sakė, kad jo organizacija įsiskverbė į daugiau nei pusę Kanados ministrų kabineto. Norėjau paklausti, ar skaidrumo sumetimais Parlamento narys galėtų įvardyti, kurie ministrų kabineto ministrai pritaria Pasaulio Ekonomikos forumo tikslams? Man nerimą kelia ir pirmininko pavaduotojas?“ 

Tačiau parlamento pirmininkas vietoj atsakymo pateikė tik neaiškų mykimą:

„Tvarkos, tvarkos, tvarkos........ Žinau, kad jis buvo...... Žinau, kad narys buvo tikrai geras...... Geras klausimas, bet garsas yra tikrai, tikrai blogas, o vaizdo įrašas taip pat labai, labai blogas. Ir aš… aš… aš… aš atsiprašau. Aš nežinau, ar narys…......“ 

Bet kas tą parlamento narį taip supykdė? Užduodamas klausimą, Carrie tiesiog atliko savo, kaip išrinkto atstovo darbą. Vyriausybės pareigūnai turėtų atstovauti žmones. Tačiau kyla klausimas, ką šie lyderiai atstovautų, jei jų rinkėjai balsuodami išreikštų nepritarimą Pasaulio Ekonomikos Forumo vizijai? Ką šie lyderiai pasirinktų? Savo žmones, ar Pasaulio Ekonomikos Forumą? Pažiūrėkite kaip Vokietija, Naujoji Zelandija, Prancūzija ir Kanada elgėsi su protestuotojais pandemijos metu. Nesu 100% įsitikinęs, kad šie lyderiai rinktųsi savo žmones. Kita vertus, Klausas Schwabas yra sakęs, kad yra labai dėkingas už ištikimybę tiems, kuriuos jis pavadino savo Kanados šalininkais.

Įdomu, ką apie šį bendradarbiavimą mano kanadiečiai? Klausimas apie nevyriausybines organizacijas: O galbūt jūs sutinkate su Pasaulio Ekonomikos Forumo misija pasauliniu požiūriu? Galbūt manote, kad ji visiškai geranoriška? Tačiau kita NVO, kuri jums nepatinka, taip pat gali įgyti tiek pat įtakos, kiek ir Pasaulio Ekonomikos Forumas. Nepamirškite, kad NVO iš tikrųjų nėra atskaitinga niekam kitam, išskyrus savo vadovus. Ji nėra atskaitinga visuomenės balsavimui ar konkrečiai vyriausybei. O kai viena NVO gali daryti įtaką tokiam kiekiui pasaulio lyderių, tai tampa problema. Ką manote jūs?“