Tautininkai prašo uždaryti Maskvai pavaldžią Lietuvos stačiatikių religinę bendriją

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/04/16/ta... 2022-04-16 17:14:00, skaitė 368, komentavo 14

Tautininkai prašo uždaryti Maskvai pavaldžią Lietuvos stačiatikių religinę bendriją

Balandžio 15 d. Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai ir tautininkai) (TTS) kreipėsi į Lietuvos prezidentą, Seimą ir Vyriausybę prašydami uždaryti Rusijos kontroliuojamą Maskvos patriarchatui pavaldžią Lietuvos stačiatikių religinę bendriją. 

„Mes, Lietuvos centristai ir tautininkai, tęsiantys Antano Smetonos ir Romualdo Ozolo dvasines politines tradicijas, pasisakome už maksimalų religinių bendruomenių ir bendrijų suverenumą, o taip pat – už glaudų jų bendradarbiavimą su valstybe abipusio suverenumo pagrindu.

Lietuvos žiniasklaidoje pasirodė neraminanti žinia, kad Rusijos režimui lojalaus Maskvos stačiatikių patriarchato valdžioje esanti Lietuvos stačiatikių arkivyskupija atleido iš pareigų tris dvasininkus už jų kritišką požiūrį į Rusijos režimo vykdomą invaziją į Ukrainą“, – rašoma TTS išplaintame kreipimesi.

Tautininkai prašo Lietuvos valdžios institucijų pagal joms priklausančią kompetenciją „ištirti šį įvykį, o jei paaiškėtų, kad Lietuvos stačiatikių vyskupija išties atleido savo kunigus minėtu pagrindu, uždaryti Maskvos patriarchatui pavaldžią Lietuvos stačiatikių bendriją ir Ukrainos pavyzdžiu sudaryti sąlygas autokefalinės Lietuvos stačiatikių bažnyčios susikūrimui“.

„Siekdami tolerancijos visoms Lietuvoje veikiančioms religinėms bendrijoms, kurių mokymas ir praktikos dera su dora ir pilietiniu lojalumu, negalime likti abejingi Kremliaus penktosios kolonos siautėjimui“, – teigia tautininkai.

Balandžio 15 d. žiniasklaida pranešė, kad Rusijos invaziją Ukrainoje bei patriarchą Kirilą kritikuojantys trys lietuviai dvasininkai kunigai – Vitalijus Mockus, Gintaras Jurgis Sungaila ir Vitalis Dauparas Lietuvos stačiatikių arkivyskupijos vadovo, metropolito Inokentijaus buvo atleisti iš pareigų ir nušalinti nuo bet kokios aktyvios tarnystės Bažnyčioje.